Patlican ezmesi

Zojuist liep ik mijn buurvrouw tegen het lijf die half naast haar fiets hinkte met één handschoen in d’r mond en haar telefoon tegen haar oor aan gedrukt. Toen ze ophing begon ze verwoed in haar blote hand te blazen en over de kou te brullen. Dat lukte aardig, want ze was luid en duidelijk boven de startende brommer van de Thaise takeaway én de langsrijdende tram uit te horen.

Ja het is koud.

En ja, die kou houdt waarschijnlijk nog wel even aan. Het is namelijk winter.

Win-ter.

Als je het lastig vindt om dit feit te accepteren kun je binnen in je warme huis doen alsof het zomer is. Dit kun je vrij eenvoudig bewerkstelligen door te doen alsof je aan het barbecueën bent.

Hoe dan?

Door onderstaand recept voor patlican ezmesi, een zomerse dip of puree gemaakt van rokerige aubergines en wat yoghurt, te maken. En op te eten natuurlijk. Je kent patlican ezmesi vast als baba ganoush, aangezien de dip onder deze naam in diverse supermarkten en restaurants te vinden is. Deze auberginepuree vindt zijn oorsprong in de Levant en kent daarom verschillende namen, alsook variaties op recepten. Mijn patlican ezmesi heb ik in Turkije leren kennen en is een gezonde recht-voor-zijn-raap dip: dus zonder poespas met allerlei specerijenmixen. Dat betekent dat jij binnen no-time een zomers feestje op tafel kunt zetten waarbij je je (mits je je ogen sluit en je verbeeldt dat je niet in je onesie op de bank zit, maar in bikini op een stretcher) op het strand waant, met de zee voor je en de weggooi barbecue naast je.

Zomers maak je patlican ezmesi op de barbecue door de aubergines rechtstreeks op de kolen te poffen, maar in de winter kun je je auberginepuree die rokerige (en zomerse) barbecuesmaak geven door ze compleet zwart te blakeren op het vuur van je gasfornuis.

Eet je patlican ezmesi met wat zelfgebakken platbrood en je zult de kou even vergeten. Het bakje op de foto breng ik nu even langs de buurvrouw en haar koude hand. Dat zal ze vast waarderen- hoop ik.

 Ingrediënten

2 grote aubergines

1 middelgrote ui

3 tenen knoflook

3 eetlepels Turkse yoghurt

Citroensap

Optioneel: wat gehakte peterselie

To do:

Prik met een vork wat gaatjes in de aubergines. Steek daarna een gaspit aan en draai het vuur middelhoog. Leg de aubergines op het vuur en laat in ongeveer 15 minuten volledig zwart blakeren terwijl je ze zo nu en dan omkeert met een tang. Het is geen ramp dat de aubergines wat vocht verliezen. Zodra de aubergines helemaal zwart en slap zijn zet je het vuur uit en leg je de aubergines op een bord om wat af te koelen.

Terwijl de aubergines op een bord rusten snipper je de ui die je kort glazig bakt op middelhoog vuur. Hak de knoflooktenen fijn en voeg toe. Fruit de ui en knoflook dan nog zo’n 3 minuten samen. Vermaal de ui en knoflook in een blender of foodprocessor totdat je een kleine hoeveelheid puree hebt.

Haal het zwartgeblakerde velletje van de aubergines door ze op een snijplank doormidden te snijden en de helften eruit te lepelen. Hak het vlees van de aubergines fijn en doe in een kom. Voeg de ui-knoflookpuree toe en schep om. Voeg 3 eetlepels yoghurt en wat citroensap naar smaak toe. Bestrooi indien gewenst met wat fijngehakte peterselie.

Patlican ezmesi
Patlican ezmesi

1 Comment

  1. zeki hasanusta says:

    Looking so delicious:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.