Gebakken tofu met yangnyeomjang

Het is meer dan jammer wanneer je zelf iets waanzinnig lekker vindt, maar je vriend(in) niet. Dat eet gewoon niet zo gezellig. Bij mij thuis geldt dat voor tofu. Wellicht idioot, maar ik kan zo’n bonk direct uit de verpakking opschrokken, of een kaal plakje tofu op een cracker leggen en daar keihard van genieten: tofu is zo romig, zacht en licht. Mijn vriend vindt dit sojaproduct maar niks. Hij vindt het smakeloos, echt een blok ‘niks’- en gebakken tofu vindt hij op zijn hoogst een saai stuk spons in een hard jasje. Het klopt dat ongemarineerde tofu neutraal smaakt, maar dat maakt tofu juist zo tof: het neemt gemakkelijk allerlei andere smaken over. Ik heb geprobeerd om vriendlief te veranderen in een ware tofu-fan door hem stevige en zijdetofu op tig verschillende wijzen voor te schotelen: gemarineerd, gesmoord, geblancheerd, gefrituurd, geschaafd, gevuld, en ik heb zelfs eens een tofu-cake in elkaar geflanst. Maar dit alles mocht niet baten. Tofu stond met stip op nummer 1 op zijn zwarte lijst met de volgens hem meest volstrekt oneetbare eetbare dingen. Tot vandaag. Het KNMI, dat vanwege het winderige weer om uiterste oplettendheid vraagt en het weeralarm weer eens heeft aangezet, gebruikte ik als excuus om de hele dag binnen te blijven en het Korean Food Lab in te duiken. En er gebeurde een wonder: onderstaand tofugerecht werd binnen no-time met veel smaak opgegeten. Door mezelf uiteraard, maar ook door De Vriend. Ook heeft hij kenbaar gemaakt dat dit recept in ons vaste kookrepertoire opgenomen mag worden en dus vaker onze magen mag vullen. Wat een nieuws!

Wat heb ik gemaakt dan?

Iets waanzinnig simpels, maar een ware smaakmaker. Hier vind je namelijk het recept voor gebakken tofu met een spicy sojadressing die alle tofuhaters- en liefhebbers een geluksmoment zal bezorgen. Deze magische sojadressing heet yangnyeomjang in het Koreaans en die schenk je over goudbruin gebakken stukjes tofu, oftewel dubu. Yangnyeomjang kun je overigens ook als dipsaus voor dumplings gebruiken of over je groenten schenken om bijvoorbeeld saaie broccoli meteen in een koningsmaal te veranderen.

Hieronder dus de gebakken tofu met yangnyeomjang, in het Koreaans dububuchim-yangnyeomjang (jaja). Ideaal als bijgerecht, voor bij de bulgogi, een kimchi jeon of bibimbap, of als snelle lunch.

Ingrediënten:

1 blok stevige tofu van ongeveer 300 gram

olie om in te bakken

Voor de yangnyeomjang:

3 eetlepels soyasaus

1 theelepel gochugaru (Koreaanse chilivlokken)

1 theelepel suiker

2 theelepels sesamzaadjes

1 teen knoflook, fijngehakt

1 bosui, in dunne ringetjes gesneden

To do:

Dep de tofu goed droog en snijd in rechthoeken. Zet een koekenpan op het vuur en verhit wat olie. Bak de tofu in 8-10 minuten op middelhoog vuur goud bruin.

Terwijl de tofu bakt maak je de yangnyeomjang door simpelweg alle ingrediënten (bewaar wat bosui voor garnering) in een kom goed door elkaar te roeren.

Leg de tofu of een bord en schenk de saus erover heen. Besprenkel met wat extra sesamzaadjes en bosui.

Gebakken tofu met yangnyeomjang
Gebakken tofu met yangnyeomjang

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *