Review: de bierbox vol craftbier van Hopper

De meest smerige vloeibare troep die je in je lichaam kunt stoppen is bier. Bier met de B van “bah.” Het is troebel water vermengd met een plak oorsmeer, smaakt naar een paar opgeloste paracetamolletjes, en heeft schuim dat naar een oude zeemlap ruikt: zo eentje die al dagen achtereen vergeten en verloren in de gootsteen van een ranzige studentenflat ligt. Bah dus. Dat zoveel mensen zich regelmatig met dit spul voltanken is voor mij een raadsel.

Bierconsumptie heeft ook negatieve bijeffecten, zoals veelvuldig toiletbezoek door een bierblaas die op springen staat en een hangende bierbuik die je overal maar mee naartoe moet slepen. Bierdrinkers, en daar bestaan er belachelijk veel van, vormen een raar slag mens. Wie gaat er nou los op een festival met zo’n slootwatercocktail? Welke gek drinkt geheel vrijwillig tien bier op een vrijdagmiddagborrel- en wil daar ook nog eens voor betalen? Welke smeerpijp waagt het om op een feestje op de versiertoer te gaan terwijl hij/zij zo uit zijn/haar bek stinkt? De bierwalm, onaangenaam is een understatement! En hoe haalt iemand het zich in zijn hoofd om zelf te gaan brouwen? Dan kun je toch net zo goed wat lege flesjes vol piesen en deze aan de man proberen te brengen? Het leeuwendeel van de Nederlandse bevolking van boven de 18 jaar (en vanaf twaalf jaar als je de comazuipertjes uit West-Friesland meerekent) heeft blijkbaar of een slechte smaak, of moeite om de Hollandse gierigaard in zich in bedwang te houden wanneer het gaat om relatief goedkoop beneveld te raken.

Zo sprak ik als bierhater pur sang pakweg drie maanden geleden. Zonder resultaat probeerde ik mijn bierdrinkende gesprekspartners te overtuigen van het hoge viesheidsgehalte van hun drankje. Ik voelde me onbegrepen in mijn actie tegen deze ranzige vorm van alcoholconsumptie, en mijn bierdrinkende gesprekspartners voelden zich natuurlijk op hun beurt niet begrepen- en aangevallen door een onnozele anti-bieractiviste. Welke idioot beticht je immers van slechte smaak wanneer al je vrienden ook zweren bij een lekker koud biertje op een zomerse dag?

Het keerpunt

Ik weet niet meer hoe, waarschijnlijk ben ik eerst onder narcose gebracht en daarna erheen vervoerd, maar toch stond ik onlangs te midden van diverse taps en mensen die hun neuzen in met bier gevulde glazen staken: een bierproeverij. Ik was de enige zonder glas in mijn hand, waardoor ik niet mee kon praten over de dikte van het schuim of het koffiearoma dat je neus direct tegemoet kwam, dus stelde ik me maar verdekt op achter een tafel met mini-saucijzenbroodjes. Welnu, bierkenners hebben zeer goede neuzen, dus ik werd al snel opgemerkt (angstzweet?) en door een dame met zo’n Grace Kelly-rol op haar hoofd meegesleurd naar haar biertap. Na wat te hebben tegengesputterd en diverse malen kenbaar te hebben gemaakt dat ik echt geen bier lustte, dwong ze me een slok te nemen uit een door haar gevuld glas.

Oei.

Ik proefde die avond meerdere glazen vol honing, citrusfuit, chocolade, kersen, drop, en ja, zelfs chili! Geen slootwater, oorsmeer, zeemlappen of paracetamolassociaties: dit was speciaal speciaalbier. Om van brullen, zo lekker. Sinds deze bewuste avond is het hek van de dam. Van bierhater ben ik bierliefhebber geworden, of zelfs een beginnende bierofiel. In mijn koelkast staan allerlei gezellige flesjes geparkeerd en ik mag er om de dag één proeven.

Hopper Bierbox

Een echte bierkenner ben ik (nog) niet, dus voor de gigantische rijen bier in slijterijen voel ik me vaak verloren. Want hoe weet je nou zeker dat je een mooi biertje te pakken hebt? Daar heb ik een oplossing voor gevonden. Voor meer bierpret laat ik sinds kort de bierbox van Hopper bezorgen. Voor deze box worden elke maand vijf speciaalbieren (twee van elke soort), oftewel craftbieren, van kleine Nederlandse brouwerijen geselecteerd en bij je thuis bezorgd. De jonge meneer achter deze bierbox, Mark, zwerft zelf stad en land af op zoek naar de leukste brouwerijen met de beste bieren. Voordat de bieren in de box terecht komen moeten ze eerst de proeverij van het testpanel overleven- voor mij erg belangrijk omdat ik echt geen zin heb ik een glaasje oorsmeermeuk. Ook tekent Mark de achtergrondverhalen van de brouwers op en maakt hij een leuke foto van ze, poserend voor grote bierketels of in hun eigen proeflokalen. Dat maakt het bierdrinken nog boeiend ook.

Wat verder nog aardig aan deze box is is de extra informatie over brouwstijlen. Ik weet nu bijvoorbeeld dat ik van Porters, Tripels en Blond bier hou en op welke temperaturen ze het beste smaken. Een andere goede tip: wanneer je  (net als ik) IPA’s te bitter vindt kun je ze iets meer op temperatuur laten komen waardoor het hoppige karakter wat afneemt. Ja ja, met deze kennis maak ik ook nog eens de blits bij mijn vrienden die al jaren klakkeloos bier achterover gieten.

De bierbox van Hopper is overigens geen goedkope grap: een abonnement kost je 32,95 per maand (die je overigens wel elke maand kunt opzeggen) en een losse box krijg je voor 34,95 thuis bezorgd. Maar dan heb je ook wat. Een kratje massaconcumptiepils kun je natuurlijk voor de helft van de prijs bij de buurtsuper kopen, maar hé, in de Hopper bierbox krijg je bieren die prijzen hebben gewonnen, bijna nergens te verkrijgen zijn, een boel extra informatie, en om niet te vergeten de gezellige portretten van de geselecteerde topbrouwers. De verzendkosten zijn bij de prijs inbegrepen, dus wanneer je online bestelt kom je niet voor onaangename verassingen te staan als je op de bestelknop hebt gedrukt. Bovendien is met het bestaan van deze bierbox ook voor eens en voor altijd een jaarlijks terugkomend probleem voor mij opgelost: het verjaardagskado voor mijn broer. Dit jaar geen sportsokken of saaie usb-stick zeg ik je!

Nee, dit is geen betaalde review. Het is me zelfs niet eens lief gevraagd om wat over Hopper te schrijven. Ik ben gewoon zo van mijn stuk gebracht door mijn nieuwe bierpassie dat ik dat spontaan met de rest van de wereld wil delen. Benieuwd naar de sympathieke startup die maandelijks gehoor geeft aan mijn nieuwe bier cravings? Kijks eens op www.hopperbier.nl of geef een like op facebook via www.facebook.com/hopperbier

Hopper Bierbox

Tot slot wil ik met nog tot mijn bevriende bierdrinkers richten. Bij dezen mijn welgemeende excuses voor de anti-bierpreken die je hebt moeten aanhoren de afgelopen jaren. Ik ben bekeerd en nodig jullie allemaal uit om de bieren uit het bierparadijs van Hopper met mij thuis te delen.

Hopper Bierbox
De bierbox van Hopper

Hopper Bierbox

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *