Komkommer sangchae

Komkommer sangchae

Eerder maakte ik gebakken tofu met yangnyeomjang in het Korean Food Lab, en dat was een feest. Ik heb toen alleen mijn mond gehouden over een verfrissend bijgerecht dat ik erbij maakte: komkommer sangchae. Koreaanse bijgerechten op basis van groenten maken elke maaltijd compleet, voedzaam, kleurrijk en gezond. Er bestaan twee soorten: sanchchae zijn knapperige en zurige salades en de namul bijgerechten zijn te herkennen aan hun wat zachtere karakter. Ik ben fan van tangy stuff, dus bij de tofu of bulgogi eet ik graag een komkommer sangchae. Het is een kleine maar verfrissende salade die een mooie tegenhanger vormt bij elk zwaar (vlees)gerecht in de winter en op een zomerse dag op zichzelf in het zonnetje opgegeten kan worden. Als je de Koreaanse basics gochugaru (Koreaanse chilivlokken) en gochujang (Koreaanse chilipasta) in huis hebt hoef je de groentenboer alleen maar om een komkommer te vragen. Makkelijk!

En dan?

De komkommer in dunne plakjes snijden en je perfecte sangchae in elkaar knutselen.

Ingrediรซnten voor 2 personen:

1 komkommer (ongeveer 400 gram)

Zout

Dressing

1 theelepel gochugaru (meer of minder afhankelijk van je smaak/gevoel voor pittigheid)

1 theelepel gochujang

2 bosuitjes, in dunne ringetjes gesneden

2 teentjes knoflook, fijngehakt

1 theelepel azijn

2 theelepels geroosterde sesamzaadjes

2 theelepels sesamolie

1 theelepel suiker

Snufje zout

To do:

Snijd de komkommer in de lengte in dunne plakken met een mandoline of kaasschaaf. Plaats in een vergiet en strooi er wat zout over dat je licht in de komkommer masseert. Laat een kwartier staan. Wring de komkommer zachtjes uit in een theedoek.

Meng de ingrediรซnten voor de dressing in een kom goed door elkaar. Proef of de dressing op smaak is en voeg de komkommerslierten toe. Strooi er nog wat extra sesamzaad over. Val aan. Leftovers kun je even in de koelkast bewaren.

Komkommer sangchae

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.