Mandu soep

Heb jij uitbundig gefeest om het nieuwe jaar te vieren? Of ben je rustig thuisgebleven en heb je de sjoelbak maar weer eens van zolder gehaald? Ik heb oud en nieuw dit jaar vrij stilletjes gevierd. Geen wild feest, ook geen kneuterigheid bij sjoelbak, maar het was uiteraard wel een oudjaarviering met goede happen en de nodige glazen bubbels en een aantal gezellige mensen om me heen. Uiteraard had ik zoals gewoonlijk weer te veel naar binnen geschoven, en werd ik de volgende dag na te veel slaap nog steeds moe wakker. En ik peinsde er niet over om ook maar één stap buiten de deur te zetten vandaag.Ook had ik vandaag totaal geen zin om spannende zaken in de keuken uit te voeren- hoe leuk ik koken ook vind. Het overkomt de besten hè. Maar in goed eten heb ik wél altijd zin. En dat kan tot problemen leiden wanneer kokkerelpuf uitblijft: ik eet nog liever niets dan kant-en-klare maaltijden van de supermarkt- ongeacht de flashy uitstraling van de luxe verpakkingen. Kant-en-klare meuk die je in de magnetron dient op te warmen betekent steevast treurige prut op je bord. Ook was het wachten op de lieve Indonesische meneer met de meest fantastische nasi rames ook geen optie. Wanneer ik hem bel zegt hij dat het anderhalf uur kan duren voordat hij met zijn brommer bij mij voor de deur kan staan. Dat is zeer slecht nieuws wanneer je maag brult. Hoewel ik eerder in een andere post mekkerde over mijn gebrek aan heuse foodie-kwaliteiten (o.a.d. de immer gevulde voorraad- en koelkasten) kwam ik er op vandaag toch achter dat dat deels onterecht was. Wie wat bewaart, die heeft wat, ja!

Een tijd terug heb ik gepost over mandu, de Koreaanse dumplings. Heb jij ze ook gemaakt en ben je zo slim geweest om een portie in de vriezer te bewaren? Dan kun je op een luie dag wanneer je er niet op uit wilt om op voedseljacht te gaan binnen een kwartier een lichte maar smaakvolle mandu soep, oftewel manduguk in het Koreaans, naar binnen lepelen. Ik eet mandu eigenlijk altijd gestoomd en gebakken, maar nu het winterweer- ook al is de winter dit jaar mild- mij langzaam maar zeker weer overmeestert zit ik graag weer in een coltrui op de bank met een kommetje vol homemade mandu soep. De perfecte lichte maaltijd om 2015 mee te beginnen.

Echte luilakken die zich niet willen wagen aan het zelf produceren van mandu wees gerust: natuurlijk kun je ook kant-en-klare dumplings van de toko gebruiken.

Ingrediënten voor 2 personen

750 (vis)bouillon

12 stuks mandu

1 bosui, fijn en schuin gesneden

1 teen knoflook, fijngehakt

Halve rode chili, fijngehakt

1 eetlepel soyasaus

1 eetlepel vissaus

 To do:

Schenk bouillon in een grote pan en breng aan de kook. Voeg de mandu toe. Als ze bevroren zijn kook je ze 5-6 minuten, maar als je ze op kamertemperatuur zijn is de kooktijd 2-3 minuten. Als de dunplings komen bovendrijven voeg je knoflook, chili, soya- en vissaus en een derde van de bosui toe. Kook nog 1 minuut door. Breng op smaak met zout en peper. Serveer de mandu soep in diepe borden of kommen en garneer met de overgebleven bosui.

Mandu soep

2 Comments

  1. Ik ben dol op dumplings. Ik zou er zelf niet zo snel aan denken om ze in de soep te doen, maar ziet er heerlijk uit :-)!

    • Dankje! Je moet het echt eens proberen in soep, is super lekker 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.