Hummus met geroosterde paprika

Hummus met geroosterde paprika

Hummus is te gek. De Levantijn die het lang, lang geleden in zijn of haar hoofd haalde om eens wat kikkererwten met wat sesampasta fijn te stampen is een ware held(in). Hummus is romig, vullend, voedzaam en zacht, maar toch uitgesproken qua smaak door de tahin, citroen en knoflook. Om van te huilen, zo lekker, en bijzonder makkelijk te maken sinds er kikkererwten uit blik bestaan. Hoera voor hummus!

Op hummus raak je eigenlijk nooit uitgekeken omdat de puree goed met andere groenten combineert en daarom meestal met avocado en tomaat op mijn broodje belandt of als dip gebruikt wordt voor de crudités die ik aan binnenstormende vrienden voer, of zelf voor de tv opeet.

Maar van de week vond ik mezelf een saaie muts toen ik in mijn bakje hummus keek. Ik eet namelijk al jaren maar twee soorten: de oude vertrouwde plain hummus met tahin, knoflook, citroen en olijfolie, en een frissere versie met koriander en limoen. Ik realiseerde me dat het hoog tijd was voor wat vernieuwing en om uit mijn hummus-comfortzone te kruipen. Het resultaat was dat ik de afgelopen dagen heb gedipt en gesmeerd met mijn nieuwste ontdekking: hummus met geroosterde paprika en wat gerookte piment. Door geroosterde paprika’s door de kikkererwten te pureren wordt de hummus wat lichter en zoeter, en door het schepje gerookte piment krijgt de puree een fijne barbecuetwist. Met deze hummus zijn je brood en crudités echt waanzinnig blij. En jij ook natuurlijk.

Ingrediënten voor een bak hummus met geroosterde paprika waar ik 4 dagen plezier van had

2 grote rode paprika’s

2 blikken kikkererwten van 400 gram

1 eetlepel tahin (sesampasta)

Sap van een halve citroen

2 tenen knoflook, gehakt

Halve ui, gehakt

1 theelepel komijn

1 theelepel korianderzaad

1 theelepel gerookte piment

Olijfolie

Zout en versgemalen peper

Optioneel: gehakte peterselie

To do:

Verwarm de grill in de oven op 200 graden. Halveer de paprika’s over de lengte, verwijder de zaadjes en zaadlijsten en leg met de snijkant naar beneden op een bakplaat. Zet in de oven en laat de paprika’s in zo’n 10 minuten zwart blakeren. Haal de paprika’s uit de oven en schep ze in een grote kom die je goed afdekt met wat plasticfolie. Door de stoom kun je de paprika’s gemakkelijk van hun velletje ontdoen. Snijd ze daarna in kleine blokjes.

Spoel de kikkererwten af en laat ze in een vergiet goed uitlekken. Zet een koekenpan op het vuur met wat olijfolie en fruit de ui zo’n twee minuten samen met de komijn, korianderzaad en gerookte piment. Laat de ui niet bruin bakken.

Stop de tahin en het citroensap in een foodprocessor (of gebruik een staafmixer) en draai tot er een romig mengsel ontstaat. Voeg daarna de kikkererwten, knoflook, gebakken ui met kruiden, een scheutje olijfolie en de paprikablokjes toe, maar houd een eetlepel paprikablokjes achter voor garnering. Laat de foodprocessor draaien tot dat alle ingrediënten fijngemalen zijn tot een mooie puree. Voeg naar smaak zout en peper toe en indien nodig wat extra citroensap. Wanneer je hummus te dik is voeg je een klein scheutje water toe.

Schep de hummus in een schaaltje of op een bord, besprenkel met wat olijfolie en bestrooi met de overgebleven blokjes paprika (en eventueel wat gehakte peterselie).

Hummus met geroosterde paprika

Hummus met geroosterde paprika
Hummus met geroosterde paprika

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *