Su böreği

De lekkerste börek: su böreği

Toen ik de nodige voorbereidingen moest treffen om een jaar in Istanbul te wonen at ik me in Nederland tussen de visumaanvraagtoestanden, huizenjacht en papierwerk voor de Bosporus Universiteit door al suf aan börek. Börek met witte kaas (beyaz peynir), aardappel, spinazie en kaas, sigara böreği uit de frituur: noem maar op. Ik kon dit ongezonde eetgedrag verantwoorden door het als Istanbul-voorpret te beschouwen. Bovendien maakte een lekker börekje het leuker om me door de formulierenjungle te worstelen.

Eenmaal in Istanbul was het qua börek het hek van de dam. Deze stad (en Turkije in zijn geheel) is bijzonder gevaarlijk voor deeg- en vetliefhebbers. Want dat is börek met name: deeg met vet en soms wat (vette!) groenten. Mijn absolute favoriet werd de su böreği (“waterbörek”): een  börek bestaande uit laagjes yufkadeeg met daartussen beyaz peynir en peterselie. Ik zag dagelijks platen vol su böreği uit de ovens van de talloze bakkerijen komen die Istanbul rijk is. Het vervelende was dat ik na een jaar Istanbul vol sociaal wetenschappelijk verantwoorde praktijken nog steeds niet börek-moe was. Ik denk dat ik elke dag wel een van de vele varianten die dit deeggerecht heeft in mijn mond heb gestopt en zelfs mijn afstudeerscriptie heb geschreven met een stapeltje böreks naast mijn computer. Op foto’s uit die tijd lijk ik zelfs op een börek: bolle toet, bolle bips. Maar ik was blij.

In Amsterdam vind ik veel böreksoorten niet te eten: veelal worden opengesneden stukken brood met een kwak feta als börek geserveerd en daar word ik niet blij van. Met de komst van de Simit Saray maakte mijn hart een sprongetje: de sigara böreği, die in Nederland de kalem börek (“kalem” betekent pen) wordt genoemd, is bijzonder lekker en doet me denken aan de dagen dat ik met zo’n exemplaar met aardappelvulling in de hand (en mond) door Istiklal Caddesi richting het Taksimplein slenterde. Mooi was die tijd.

De bakker met de ultieme su böreği heb ik niet gevonden. Daarom maak ik die tegenwoordig zelf. Niet vaak overigens, want van deze börek slippen je bloedvaten meteen dicht. Het mag dan wel “waterbörek” heten, maar er komt geen druppeltje water in het recept voor. Indien je op dieet bent raad ik je dit recept dus niet aan.

Voor börek wordt yufkadeeg gebruikt, maar dit deeg is niet altijd even goed verkrijgbaar. Je kunt met filodeeg gaan stuntelen, maar daar heb ik een hekel aan: het deeg droogt snel uit en scheurt al in de verpakking. Op de website turksekok.nl vond ik een mooi alternatief: loempiavellen ondergedompeld in een beslag van ei, melk en olie. Geniaal, want loempiavellen zijn dun, maar sterk en daarom makkelijk om mee te werken. Hieronder een aangepast recept van Turksekok.nl zodat de börek mooi op mijn bakplaat van 38×36 cm past en met wat meer beyaz peynir en peterselie.

In kleine stukjes gesneden is deze börek een ideale borrelhap. In grotere stukken is ie een vullende comfort lunch: zacht, kazig en frisheid door de peterselie. Daarna wel een blokje om lopen!

Ingrediënten voor ongeveer 20 stuks (1 bakplaat)

28 loempiavellen, ontdooid

150 milliliter zonnebloemolie

250 milliliter melk

1 ei

1 theelepel bakpoeder

250 gram witte kaas (of feta)

120 gram platte peterselie, fijngehakt

Zout

Peper

To do:

Verwarm de oven voor op 190 graden. Beleg een grote bakplaat met bakpapier.

Pak een kom en verkruimel de feta. Voeg de gehakte peterselie toe en schep om. Voeg een snufje zout en wat versgemalen peper toe en roer door het kaas-peterseliemengsel.

Pak een grote kom en meng daarin de olie, melk, ei en bakpoeder. Pak een loempiavel en haal door het mengsel. Laat een beetje uitlekken en leg op de bakplaat. Herhaal nog 6 keer en zorg dat je de hele bakplaat bedekt.

Verdeel het kaas-peterseliemengsel in drie porties. Strooi de eerste portie over de eerste deeglaag. Bedek deze vervolgens weer met 7 loempiavellen die ondergedompeld zijn in het olie-melkmengsel. Herhaal totdat je 3 lagen kaas en vier deeglagen hebt. Bestrijk de bovenste laag deeg met nog wat overgebleven olie-melkmengsel.

Schuif de bakplaat in de oven en bak in 25-30 minuten goudbruin. Laat afkoelen en snijd in stukken.

Zorg dat je vrienden en familie in de buurt zijn om al dit lekkers op te eten, anders ben je in je eentje de klos.

 

Börek
Börek

2 Comments

  1. Het water loopt me in de mond! Dit ziet er echt heerlijk uit!

    • Danjewel Dagmar! Leuk om te horen. En ja, deze börek is echt héél lekker 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.