Korean fried chicken

The better KFC: Korean fried chicken

Na 15 jaar braaf mijn ouders vegetarische dieet vol peulvruchten, zuivel en zilvervliesrijst te hebben gevolgd werd het tijdens mijn pubertijd niet alleen tijd om te roken, drinken, uit te gaan, veel te laat naar bed te gaan (en daardoor veel te laat weer op te staan) en een grote mond op te zetten tegen volwassenen, maar ook om –heel rebels- vlees te gaan eten. Mijn eerste hap kip nam ik bij mijn beste vriendin thuis, wier moeder de sterren van de hemel kookt en de meest lekkere Indonesische maaltijden op tafel zet. Geen restaurant kan daar tegen op. Ik was al verslaafd aan haar tempehgerechten, maar het duurde niet lang voordat ik net zo gulzig ladingen pangsit naar binnen werkte. Het knapperige pakketje van wontovelletjes met kipvullig was zo lekker dat ik me niet kon voorstellen nog nooit eerder kip te hebben gegeten- en er zelfs mijn neus voor ophaalde. Kip was vies, had ik geleerd, dus dan was dat zo. Niet dus.

Pangsit was een goede start om langzaam aan kip te wennen: kleine hoeveelheden en licht gekruid in een krokant jasje. De maag van een rasvegetariër kan namelijk niet meteen grote hompen vlees aan. Je dient alles rustig aan te doen kan ik je vertellen. Een paar jaar later en veel lichte kip, vis- en vleesgerechten verder presteerde ik het alsnog om de heerlijke wagyu beef van restaurant Sazanka kotsmisselijk op het toilet van het Okura richting het riool uit te zwaaien. Mijn maag vond dat simpelweg te zwaar. Zonde.

Maar goed, terug naar kip en wel de Korean fried chicken (KFC). Deze gefrituurde kippenvleugels worden ook wel “the better KFC” genoemd, en dat is het ook zo. Net zoals bij mijn eerste ervaring met de knapperige pangsit was ik overdonderd door deze knapperige kippenvleugeltjes met hete saus op basis van gochujang (Koreaanse hete peperpasta). De bekende kipnuggets van de nog bekendere fastfoodketen KFC zijn vlak, vet en weinig smaakvol. De Korean fried chicken is daarentegen crunchy, zacht van binnen, doet niet vet aan (maar is het wel) en krijgt een mooie kick van de spicy saus. Om de kip mooi zacht en sappig van binnen te krijgen gebruik ik wat rijstwijn, sojasaus en azijn. Het dunne, maar krokante jasje krijg je simpelweg door de kippenvleugels met flink wat maïzena te bestuiven.

Deze Korean fried chicken kost je ongeveer driekwartier om te maken, dus je hoeft er niet een paar uur voor in de keuken te staan en lang met rauwe kip en stinkend frituurvet te hannesen. Bovendien kun je Korean fried chicken ook een dag van te voren klaarmaken, in de koelkast bewaren en vervolgens in de hete oven opwarmen. De kippenvleugels blijven na een nachtje koelkast crispy. Ik gebruik hier enkel de tv sticks (kipkluifjes) van de kippenvleugels, maar je kunt ook hele kippenvleugels, poten of drumsticks gebruiken voor je eigen perfecte Korean fried chicken (bedenk dan wel dat je je KFC mogelijk langer gefrituurd moet worden). Succes!

Ingrediënten voor 16 stuks Korean fried chicken

16 tv sticks/8 kippenvleugels (ongeveer 650 gram)

150 gram maizena

Zout en peper

Marinade:

1 eetlepel rijstwijn

1 eetlepel sojasaus

1 eetlepel azijn

3 tenen knoflook, fijngehakt

Een halve ui, fijngehakt

Saus:

70 gram gochujang (Koreaanse hete peperpasta)

2 eetlepels sojasaus

1,5 eetlepel sesamolie

2 theelepels geraspte gember

3 tenen knoflook, fijngehakt

2 theelepels maissiroop

1 theelepel suiker

1 eetlepel witte wijnazijn

Frituurpan en olie om te frituren

To do:

Indien je hele kippenvleugels hebt dien je die eerst te halveren. Meng in een brede bak of kom de ingrediënten voor de marinade en voeg de kip toe. Masseer de marinade licht in de kip. Dek af met plasticfolie en laat een half uur staan. Schep tussendoor om. Let op: de marinade lijkt weinig, maar laat je niet verleiden om meer sojasaus toe te voegen, anders wordt alles papperig wanneer je de kip met maïzena bedekt.

Pak een kom en meng de maïzena met wat zout en peper. Bedek de kippenvleugels met de maïzena. Zorg dat alle delen van de kip echt goed bedekt zijn.

Zet de frituurpan aan, of zet een grote wok met olie op het vuur (indien het laatste: zet vanwege brandveiligheid je afzuigkap uit). Laat de olie 180 graden worden.

Frituur de kippenvleugels in porties binnen 6/7 minuten goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier.

Terwijl de kippenvleugels gefrituurd worden maak je de spicy saus die jouw kippenvleugels tot Korean fried chicken omtoveren. Meng alle ingrediënten in een steelpan, zet op het vuur en breng aan de kook. Blijf goed roeren. Laat een minuut zacht koken en draai dan het vuur uit.

Wanneer de kippenvleugels allemaal gefrituurd zijn kun je ze met de saus ernaast serveren. Je kunt de kippenvleugels ook een coating geven door ze één voor één in de saus dompelen, zodat ze helemaal rood kleuren en glanzend op tafel komen te staan. Wat jij wilt!

Korean fried chicken
Korean fried chicken

Combineert goed met kimchi trouwens.

 

 

 

 

 

 

One thought to “The better KFC: Korean fried chicken”

  1. Lekker in mijn stoel met en bakje koffie zitten smullen van je site. Vanavond worden het de kipjes. Wel stukjes filet zonder botjes vanwege de baas. Groeten en een fijne dag vanuit een wat bewolkt zuiden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *