Bibim naengmyeon
, , ,

Koreaanse koude noedels: Bibim naengmyeon

Wanneer het snikheet is heb je meestal geen zin in een zware lunch of een nog zwaarder diner. Bij tropische temperaturen wil je fris en verkoelend eten waarvoor je niet een uur in een broeierige keuken over dampende pannen gebogen hebt moeten staan. Een lichte maaltijd is op dergelijke dagen een absolute must. En dan denk je niet zo snel aan noedels waarschijnlijk. Maar mark my words: dit Koreaanse gerecht met koude boekweitnoedels wordt jouw favoriete maal deze zomer. Dit noedelgerecht heet bibim-naengmyeon en lijkt een beetje op de bibimbap, maar dan zonder rijst en mét ijskoude noedels, bedekt met een frisse maar pittige saus waar gochujang en peer in zijn verwerkt. Met de toppings kun je eindeloos variëren, zo lang je het ei en de ingelegde daikon (witte radijs) maar niet vergeet.

De koude noedels van de bibim-naengmyeon zijn superlicht en fris, de hitte in de saus laat je mond in vuur en vlam staan en daardoor is dit gerecht gek genoeg het ideale maal om zomerse temperaturen te kunnen trotseren. De Koreanen in Korea zijn het hier massaal mee eens, en ik sinds kort ook. Als je me niet gelooft is dat wat mij betreft een extra reden om dit recept te proberen.

Dan nog: de charme van de bibim-naengmyeon zit in haar lelijkheid. Wanneer je de saus op de koude noedels hebt geschept en de groenten en het ei er erover hebt verdeeld dien je- net als de Koreanen- een grote schaar uit de keukenla te trekken en woest in je kom te knippen. Daarna roer je alles goed door elkaar met je chopsticks. De bende die je dan ziet is…een bende, maar niet te versmaden.

Fijne warme dagen met veel koude noedels toegewenst!

Ingrediënten voor 4 personen:

300 gram dunne boekweitnoedels

Voor de saus:

1/3 peer, in blokjes gesneden

2 eetlepels gochujang (peperpasta)

Kleine eetlepel gochugaru (rode pepervlokken)

1 eetlepel sesamolie

2 eetlepels ongezoete zwarte zijn

1 teen knoflook, gehakt

Halve ui, gehakt

150 milliliter water

2 eetlepels sojasaus

Snuf zout

Duim gember, gehakt

Geroosterde sesamzaadjes

Optioneel: honing

Voor de topping:

4 hard gekookte eieren

1/3 komkommer, zaadlijsten verwijderd en in halve maantjes of julienne gesneden

2/3 peer, in schijfjes

Een halve winterwortel, julienne gesneden

¼ stuk daikon, in dunnen repen gesneden

Een halve theelepel zout

1 eetlepel azijn

1 eetlepel suiker

Optioneel: ijsblokjes

To do:

Voordat je alle groenten snijdt, dien je de eieren te koken en de ingelegde daikon te bereiden. Doe de reepjes daikon met 1 eetlepel suiker, 1 eetlepel azijn en het zout in een kom en meng goed. Dek af met plasticfolie en zet tenminste een half uur in de koelkast.

Bereid de saus. Doe alle ingrediënten, behalve de sesamzaadjes, in een keukenmachine of pureer met een blender. Meng tot een dikke saus. Proef of de saus op smaak is en meng de sesamzaadjes er door heen. Indien je de saus pittiger wilt hebben voeg je meer gochujang toe. Als je peer niet zoet genoeg is kun je wat honing toevoegen. Voeg genoeg zout toe, omdat de saus later gemengd wordt met de groenten en noedels.

Bereid de noedels volgens de verpakking in kokend water, dat zal tussen de 4-6 minuten duren. Roer goed, zo worden je noedels straks lekker chewy. Wanneer de noedels gaar zijn spoel je ze met heel veel koud water af. Laat in een vergiet goed uitlekken.

Haal de ingelegde daikon uit de koelkast. Spoel kort af onder water, knijp uit en zet apart. Pel de eieren en snijd ze doormidden.

Pak kommetjes en doe er wat ijsklontjes in indien je extra koude noedels wilt. Verdeel de noedels over de kommen. Schep (afhankelijk van je smaak) 3-4 eetlepels saus over de noedels en daarbovenop de groenten, de stukjes peer en ei. Serveer de kommen met een schaar. Laat iedereen in zijn/haar mooie bakje noedels kijken alvorens je de schaar aanreikt om de noedels te knippen. Goed roeren en opeten maar.

Bibim naengmyeon
Bibim naengmyeon
Bibim naengmyeon
Knip je bibim naengmyeon
Bibim naengmyeon
Mix & eet!

 

 

  • 0

    Overall Score

  • Reader Rating: 0 Votes

Share

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *