Bierbrood met salie

Tripel bierbrood met salie

Het gros van de zogenaamde foodies is tegenwoordig bang voor brood. Brood is namelijk een calorieënbom (vooral met enge producten als boter en kaas erop), een glutenbeest en een koolhydratenmonster. Je raakt er verstopt, dik en moe van. Dus weg met brood! Het raam uit!

Laat ik dan nu een extra eng recept posten. Hierboven (en onder) zie je een zelfgebakken brood. In dit brood zit ook nog eens flink wat bier: de nachtmerrie der nachtmerries voor de brood- en glutenvrije health freak. Maar ik hou ervan. En ik kan niet zonder brood. Zonder brood geen ontbijt en lunch voor mij. Zonder brood niets om in de olijfolie te dopen bij de borrel. Zonder brood eet ik geen soep. Zonder brood geen burger die in zijn waarde wordt gelaten. Zonder brood raak ik ontregeld, moe en ongetwijfeld dik (want dan ga ik veel patat met mayo eten of zo).

Maar waarom dan ook nog eens bier door het deeg? Dit om het brood een extra diepe en lichtzoete smaak te geven. Bier is een drank dat flink heeft gegist en daarom ideaal om ter vervanging van gist in je brood te stoppen en daardoor in een handomdraai vers brood op tafel te toveren. Je hoeft het deeg voor je bierbrood namelijk niet twee keer langdurig te laten rijzen, maar je kiepert het beslag zo in een vorm die je een uur in de oven zet. Daarna heb je een fantastisch bierbrood dat je in je soep of olijfolie kunt dopen of fijn bij een biertje kunt opknagen. Lekker, kom maar op met die koolhydraten! Leve het brood, en met name bierbrood!

In dit bierbrood heb ik een flesje Tripel gebruikt, maar je kunt ook voor een donkerder bier, zoals een mooie Stout kiezen. Verder heb ik salie, ui en knoflook toegevoegd, maar je kunt je kruiden zelf bepalen: zo ongeveer alles smaakt goed. Het is overigens handig om het brooddeeg in de keukenmachine met de bisschop te maken, omdat het deeg meer een dik beslag wordt dan een kneedbaar deeg.

Ingrediënten voor 1 bierbrood

350 gram bloem

3 theelepels suiker

100 gram boter

2 theelepels bakpoeder

3 theelepels zout

330 milliliter bier

10 grote blaadjes salie, gehakt

2 tenen knoflook, fijngehakt

1 grote uit, fijngehakt

Olijfolie

Verder:

Brood- of cakeblik

Bakpapier

To do:

Verwarm de oven voor op 185 graden. Laat de boter in een pan smelten. Vet een brood- of cakeblik in met boter en leg er een stuk bakpapier in.

Zet een koekenpan op het vuur met een scheut olijfolie. Bak de ui in zo’n twee minuten op middelhoog vuur glazig. Draai het vuur laag en voeg de knoflook toe en bak nog 8 minuten zacht door. Daarna voeg je de salieblaadjes toe die je nog 2-3 minuten mee bakt.

Doe de bloem, suiker, zout en bakpoeder in een kom. Zet de keukenmachine of mixer aan (of begin met handmatig roeren) en voeg langzaam het bier toe. Meng alles een minuut of 3 goed door totdat je een slap deeg krijgt. Meng dan nog kort het ui-, knoflook- en saliemengsel door het brooddeeg.

Giet de helft van de gesmolten boter op de bodem van je vorm. Schep het brooddeeg dan in de vorm en verspreid goed. Schenk daarna de andere helft boter over het brood- dit zorgt voor een mooie korst. Zet in de oven en bak in 50-60 minuten gaar en goudbruin.

Bierbrood met salie

Bierbrood met salie
Bierbrood met salie

2 thoughts to “Tripel bierbrood met salie”

  1. Laten we brood weer terug brengen op het dagelijks menu! Ik ben voor. Brood met bier heb ik nog niet gemaakt, maar sinds vriendlief een ongelofelijke hoeveelheid bier voor een werk-afscheid kreeg moet ik daar misschien toch eens aan beginnen… Met salie en knoflook klinkt het al helemaal fantastisch!

    1. Jaaa!! Brood moet zeker terug op het dagelijks menu, drie keer per dag wat mij betreft. En als je een bieroverschot hebt lijkt het me een goed plan om er brood van te maken- vergeet dan niet een biertje te bewaren om erbij te drinken 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *