Galette met aardbeien

Zomerse galette met aardbeien en amandelen

Grote taarten met drie lagen dikke cake, liters crème ertussen gesmeerd en uitbundig gedoceerd met toeven slagroom en rozen van marsepein zijn niet aan mij besteed. Gebak moet geen zwaar blok suiker en deeg zijn waardoor je uren geen pap meer kunt zeggen (of: ‘taart’). Maar van een klein beetje zoetigheid op zijn tijd ben ik zeker niet vies. Sterker nog, een avond zonder een klein koekje of cakeje na het avondeten is een avond niet geleefd wat mij betreft.

De volgende taart, of eigenlijk koek, is een nieuwe favoriet van mij: geen slagroombom, makkelijk te maken en ook nog eens met vers fruit- in dit geval aardbeien. Deze galette met aardbeien heb ik laatst voor mijn verjaardag gemaakt en het mocht de gasten best smaken: niet te zoet, niet te zwaar, maar wel fris en zacht. Het geheim zit ‘m in het laagje gemalen amandelen onder de aardbeien: dat geeft het gebak een extra twist, evenals de aromatische basilicum die je over de aardbeien strooit.

Onderstaande galette met aardbeien is voor maximaal 6 personen- 4 personen zou beter zijn.

Ingrediënten:

Deeg:

220 gram bloem

2 theelepels suiker

Een halve theelepel zout

150 gram koude boter, in stukjes

2-4 eetlepels koud water

Vulling:

500 gram aardbeien, gewassen, kroontjes verwijderd en gehalveerd

2 theelepels maizena

1 eetlepel bloem

50 gram gemalen amandelen

60 gram suiker en wat extra om te strooien

1 eigeel met een scheutje water los geklopt

Extra:

Wat opgeklopte slagroom

Een handje gescheurde blaadjes basilicum

 To do:

Meng bloem, zout en suiker door elkaar. Voeg de stukjes boter toe en kneed totdat er een kruimeldeeg ontstaat. Voeg 2-4 eetlepels water toe en kneed door. Je dient een deeg te krijgen dat zichzelf net bij elkaar houdt (geen kruimeldeeg dus). Maak er een platte en ronde schijf van, wikkel er plasticfolie om heen en leg in de koelkast. Laat het daar een half uur rusten.

Terwijl het deeg in de koelkast ligt verwarm je de oven voor op 190 graden en bereid je de vulling. Meng in een kom de gemalen amandelen met de helft van de suiker en de bloem. Pak een andere kom waarin je de aardbeien, de andere helft van de suiker en de maizena in mengt.

Haal het deeg uit de koelkast en rol uit tot een platte en ronde schijf met een doorsnee van 35 cm. Leg het amandelmengsel in het midden en spreid een beetje uit. Zorg dat je tenminste 5 cm deeg aan de rand vrijhoudt. Verspreid de aardbeien over het amandelmengsel en vouw de vrijgelaten randen van het deeg er deels over heen. Dit hoeft niet netjes, de galette hoort er rustiek uit te zien. Bestrijk de randen met het los geklopte eigeel. Bestrooi de aardbeien en het deeg met wat extra suiker en bak een half uur in de oven of totdat de galette mooi goudbruin gekleurd is.

Neem de galette uit de oven en laat een afkoelen. Je kunt ‘m lauwwarm of koud serveren. Snijd in stukken, bestrooi met basilicum en serveer er een beetje room bij.

Galette met aardbeien

 

Galette met aardbeien
Galette met aardbeien

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.