Ingelegde daikon

Fris Koreaans bijgerecht: ingelegde daikon

Wanneer je last hebt van kimchi cravings, maar erachter komt dat je pot kimchi leeg in de koelkast staat te stinken, kun je drie dingen doen:

1 Nieuwe kimchi maken, maar dan moet je nog twee weken je kimchiverlangen de baas blijven. Lastige zaak.

2 Naar de toko om een zak of blik kimchi op de kop te tikken, maar dat smaakt lang niet zo lekker als die van jezelf omdat je het fermentatieproces niet hebt kunnen bepalen.

3 Een razendsnelle ingelegde daikonsalade maken met een stuk daikon, wat suiker, zout, azijn, knoflook en gochugaru (pepervlokken). Deze smaakt firszuur en is lekker spicy.

Ik raad je optie 3 aan. Als je stukjes daikon inlegt heb je binnen een half uur al super lekkere friszure stukjes groenten om bij wat vlees te eten of door je noedels heen te scheppen. Als je deze ingelegde daikon een dag van te voren maakt kun je al een licht gefermenteerd hapje opeten. Er zijn meerderde varianten op de ingelegde daikon en daikon kimchi en ik post vandaag het snelste recept dat ik heb: de Moo saeng che. Daikon is Japans, de Koreaanse versie van deze witte radijs heet Moo/Mu/Mouli- ik gebruik daikon omdat die ongeveer hetzelfde is als de Koreaanse variant en bovendien makkelijker te vinden is.

Dit is natuurlijk geen tangy kimchi met kool, maar wel een fris en snel alternatief. Maken die hap!

Ingrediënten als bijgerecht voor 3-4 personen

Een halve daikon, julienne gesneden

2 eetlepels appelazijn

1,5 eetlepel suiker

1,5 theelepel zeezout

1 teen knoflook, geraspt

1 theelepel gochugaru (meer of minder afhankelijk van smaak)

To do:

Meng alle ingrediënten, behalve de daikon, goed door elkaar. Pak een grote kom en leg de stukjes daikon erin. Schenk het azijnmengsel er over heen. Schep goed om en zorg dat de daikon goed bedekt wordt. Dek af met plasticfolie en zet tenminste een half uur in de koelkast.

Serveer bij korean fried chicken, bulgogi of tijdens warme dagen bij de koude noedels.

Moo Saeng Che
Moo Saeng Che, ingelegde daikon

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *