De eerste dagen met een fijn lentezonnetje heb ik weer actief buiten spelend, fietsend en op terrassen doorgebracht. Dit wel met mijn winterjas aan en de sjaal losjes om mijn nek, maar toch. Het is weer mooi weer aan het worden, waar iedereen vrolijker, blijer en energieker van wordt. Bij lente denk ik aan groen eten, en bij groen en fris eten denk ik aan waterkers en doperwten. Waterkers is niet overal even goed te krijgen, dus wanneer je een bosje spot moet je die meteen meenemen. Waterkers is een unieke kruidige plant en smaakt peperig en tangy en fris. Die bijzondere en uitgesproken smaak zorgt ervoor dat de beste plant moeilijk te vervangen is door andere kruiden of groenten in recepten met waterkers- vind ik. Des te blijer was ik met een vers bosje waterkers dat ik op de markt tegenkwam, want met het lenteweer van deze week vond ik het meer dan tijd voor waterkerssoep. In combinatie met erwten (maar zonder aardappel als basis) smaakt deze soep echt naar lente: licht, fris en peperig. Je kunt de waterkerssoep zowel warm als koud eten.
Maak โm. Ik ga weer naar buiten. Doei!
Ingrediรซnten voor 2-3 personen
200 gram waterkers, gewassen en grof gesneden (ook de stelen)+ paar hele blaadjes voor garnering
25 gram gehakte peterselie + extra voor garnering
250 kleine doperwten uit de diepvries
1 ui, fijngesneden
1 teen knoflook, fijngesneden
1 liter groentebouillon
100 milliliter room
Olijfolie
Zout en peper
To do
Zet een pan op het vuur met een scheut olijfolie. Bak de ui en knoflook zacht op laag vuur. Voeg na 3 minuten de groentebouillon toe en breng aan de kook. Laat met de deksel op de pan 5 minuten zachtjes doorkoken. Voeg daarna de erwten, waterkers en peterselie toe. Kook 3 minuten op laag vuur. Voeg de room toe. Pureer de soep met een staafmixer. Zeef de soep indien gewenst. Breng op smaak met zout en peper.
Schep de soep in kommen en garneer met wat waterkersblaadjes en gehakte peterselie.