Shiitake namul

Shiitake namul

Verse shiitakes zijn super super lekker, maar de gedroogde variant is nog veel beter. Gedroogde shiitakes hebben een diepe aardse smaak en zijn zo stevig dat ze vlezig aandoen. Deze paddenstoelen vormen een mooie vervanger voor het vlees bij bulgogi, het Koreaanse gegrilde vleesgerecht. Onderstaand recept voor de shiitake namul is meer dan simpel, en bovendien lege-koelkast-proof: je hoeft enkel wat gedroogde shiitakes uit je voorraadkast op te trommelen en je hebt binnen een handomdraai een fijn bijgerecht op tafel getoverd, of een mooie topping voor een kommetje rijst of noedels. Deze shiitake namul is een echte smaakbom: umami, zout en aards. Zoals eerder gezegd, de shiitakes zijn vlezig, dus je hebt ook flink wat om op te kauwen. Zelfs echte carnivoren zullen niet teleurgesteld zijn.

Bij de meeste recepten met gedroogde shiitakes week je de paddenstoelen en verwerk je ze daarna in een gerecht. Het geheim van deze shiitake namul zit ‘m in het licht opbakken van de paddenstoelen en een scheut sesamolie. Echt te gek. Maken dus!

Ingrediënten:

15 gedroogde shiitakes

Warm water

2 theelepels sesamolie

1 teen knoflook

2 theelepels sesamzaad

1 bosui, heel fijngehakt

Een halve rode peper, fijngehakt

Olie om in te bakken

To do:

Week de gedroogde paddenstoelen een half uur tot een uur in warm water. Giet de paddenstoelen daarna af en knijp voorzichtig al het vocht eruit. Snijd de shiitakes in plakjes.

Meng de gehakte knoflook en rode peper door de paddenstoelen en voeg de sesamzaadjes toe. Zet een koekenpan op het vuur, voeg wat olie toe en laat warm worden. Draai het vuur middelhoog en voeg de paddenstoelen toe. Schud zo nu en dan en let goed op dat de knoflook niet verbrandt. Bak de paddenstoelen zo’n 4 minuten en schep in een kom. Voeg de sesamolie en de bosui toe en schep op een bord. Lekker bij de spinazie namul, mandu en wat kimchi.

 

Shiitake namul

Shiitake namul
Shiitake namul

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *