Bolognese

Tagliatelle Bolognese met gekruide worstjes

Tagliatelle met de beroemde ragù Bolognese is een van mijn favoriete maaltijden om na een te drukke dag op de bank op te eten, natuurlijk in combinatie met een fles rode wijn binnen handbereik. Onderstaand recept smaakt het beste wanneer het speciaal voor je wordt gemaakt en op een mooi bord dampend voor je klaarstaat wanneer je je huis binnentreedt en je schoenen uit schopt. Wanneer er geen lieve meneer of mevrouw je thuis kan opwachten is de op een na beste manier om dit comfort food te eten wanneer alles ongeveer al klaar is en alleen opgewarmd hoeft te worden. Dit recept is dan ook niet van mij, ik geef het toe. Ik ben verwend. Heel verwend. Deze pasta wordt altijd voor me gemaakt (ja, door de vriend ja), zodat ik na een drukke dag mijn schoenen kan uitschoppen en een dampend bord lekkers kan aannemen. Daarnaast wordt er zo veel bolognese gemaakt dat ik de dag erna, meestal wanneer ik alleen thuis ben, de ragù alleen hoef op te warmen en tagliatelle hoef te koken. Ideaal.

Het lekkere aan deze tagliatelle bolognese is dat er geen gehakt wordt gebruikt, maar gekruide worstjes, en dit geeft de pastasaus extra veel smaak. Voor de bolognese-purist die dit leest en zich rot schrikt: probeer het eens. De worstjes bieden vooral een smakelijk en makkelijk alternatief wanneer je geen goed gehakt hebt en tot het smakeloze vermalen vlees van de buurtsuup veroordeeld bent. Worstjes in de bolognese dus!

Ingrediënten voor 4 personen

350 gedroogde tagliatelle (of spaghetti)

300 gram gekruide braadworstjes (bijv. de Catalaanse worstjes van de AH)

1 winterwortel, brunoise gesneden

2 uien, fijngehakt

1 teen knoflook

4 stengels bleekselderij, in halve maantjes gesneden

2 eetlepels tomatenpuree

300 gram tomatenblokjes (uit blik)

100 milliliter passata

Olijfolie om in te bakken

100 gram Parmezaanse kaas

Zout en versgemalen peper

To do:

Zet een koekenpan op hoog vuur en verwarm een scheut olijfolie. Haal het vlees uit het vlies van de worstjes en bak aan op hoog vuur. Hak de worstjes tegelijkertijd met een pollepel of een spatel in stukjes, zodat er een kruidig gehakt ontstaat. Wanneer het vlees goed is aangebakken haal je de pas van het vuur. Hak indien gewenst het vlees nog door op een snijplank. Zet apart.

Maak de koekenpan schoon en zet op hoog vuur met een scheut olijfolie. Draai het vuur middelhoog en bak de wortel en bleekselderij. Schud de pan zo nu en dan zodat de groenten aan alle kanten bakken.

Zet een grote pan met water op het vuur voor de pasta en breng aan de kook. Zet daarna meteen een andere koekenpan op het vuur met wat olijfolie en fruit daarin de ui. Voeg na twee minuten de knoflook toe. Schep om en bak een minuut. Wanneer de knoflook licht is gebakken voeg je de tomatenpuree toe. Roer goed en laat de tomatenpuree zo in een minuut ontzuren. Voeg daarna de tomatenblokjes en passata toe. Laat de tomatensaus voor een vierde deel reduceren tot een mooie saus.

Wanneer het water voor de pasta kookt voeg je een eetlepel zout en de tagliatelle aan het water toe. Kook de pasta al dente volgens de instructies op de verpakking.

Voeg het vlees en de groenten toe aan de tomatensaus. Draai het vuur laag en laat de saus door pruttelen tot de pasta klaar is. Schep de tagliatelle op borden en lepel de ragù Bolognese er overheen. Bestrooi met Parmezaanse kaas en eet direct op. Overgebleven ragù Bolognese kun je in de koelkast bewaren en de volgende dag opwarmen. Lekker!

Tagliatelle Bolognese

Tagliatelle Bolognese
Tagliatelle Bolognese. En vergeet dat glas wijn erbij niet!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.