Water kimchi

Onmisbaar tijdens de zomer: water kimchi

Een type kimchi dat perfect is om in de zomer te eten is water kimchi, oftewel mul kimchi. Deze kimchi is licht en fris, minder spicy dan de klassieke kimchi en wordt geserveerd in een koude bouillon. Hierdoor is water kimchi een fijn gerecht dat voor wat verkoeling zorgt tijdens warme dagen en de perfecte tegenhanger bij gegrild vlees en vis.

Het voordeel van de water kimchi is dat dit type, in tegenstelling tot de klassieke kimchi slechts 1 dag buiten de koelkast hoeft te fermenteren en dan gekoeld kan worden en gegeten. Je hoeft na het maken van deze kimchi dus niet twee lange weken te wachten voordat je het mag proeven. Ook is deze water kimchi geschikt voor vegetariers en veganisten, want er komt geen vissaus aan te pas in dit recept (echte vissaus fans kunnen achteraf wat vissaus aan hun kommetje water kimchi toevoegen, dat kan prima). Maken dus, want deze water kimchi is weer eens wat anders dan die oude vertrouwde gazpacho als favoriete koude zomersoep.

Ingrediënten voor water kimchi voor 4-6 personen

400 gram Chinese kool

30 gram zeezout

125 gram radijsjes of daikon (mu in het Koreaans)

Een halve (Aziatische) peer

1 komkommer

4 bosuitjes

3 tenen knoflook

1 kleine ui

1 stuk gember, duimgrootte en geschild

2 eetlepels gochugaru (Koreaanse chilivlokken)

1 liter water

50 gram waterkers

Extra: theezakjes of stukje mousseline doek en een grote weckpot van 1,5-2 liter (twee kleinere potten of een grote bak die luchtdicht afgesloten kan worden kunnen ook prima)

To do:

Snijd de Chinese kool in bite size stukken. Spoel de kool goed af met water. Laat even uitlekken en doe in een grote kom of bak. Snijd de radijsjes of daikon in dunne plakjes. Spoel af en voeg toe aan de kool. Sprenkel het zeezout over de kool en radijs/daikon en laat tenminste een half uur staan.

Hak de ui, peer, gember en knoflook grof. Voeg de gochugaru en 4 eetlepels water toe en pureer tot een pasta in een keukenmachine. Voeg het mengsel toe aan een kom met een liter water en roer goed door. Zet apart.

Snijd ondertussen de andere groenten, behalve de waterkers. Snijd de komkommer verticaal door, verwijder de zaadlijsten met een lepel en snijd in halve maantjes. Hak de bosuitjes in grove stukken en snijd de stukjes peer julienne.

Pak een andere kom en zeef het water met het gochugaru-mengsel. Het water dat je overhoudt dient helder roze-rood gekleurd te zijn. Gooi de pulp uit de zeef niet weg! Stop de pulp in een theezakje of in een stukje mousseline en leg apart.

Spoel de kool en radijs/daikon goed af met water en laat goed uitlekken. Pak een gesterriliseerde weckpot of een bak die luchtdicht kan worden afgesloten. Doe de kool, radijs/daikon en de komkommer, bosui en peer in de pot of bak. Bestrooi met een flinke snuf zout en schep om. Schenk het heldere gochugaru-water over de groenten, ze dienen net onder water te staan. Voeg het theezakje met pulp toe en druk aan. Sluit de bak of pot af en laat 24 uur buiten de koelkast. Voeg daarna pas de waterkers toe, schep alles door en zet de volgende dag in de koelkast. Laat de water kimchi goed koud worden. Serveer in kommen met wat extra ijsblokjes. De ideale lichte zomersoep!

Water kimchi

Water kimchi
Water kimchi

Kijk voor meer Koreaanse gerechten (al dan niet met kimchi) in het Korean Food Lab

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *