pastéis de nata

De ultieme vakantie gebakjes: pastéis de nata

Ze vliegen je om de oren wanneer je in Portugal bent, de pastéis de nata, kleine gebakjes van knapperig deeg en een zoete custardvulling. Niet te versmaden! In vrijwel elke bakkerij en supermarkt zijn deze gebakjes meer dan prominent aanwezig en vormen daardoor het ideale ontbijt met een goede kop koffie of kleine zoetigheid voor na het eten- of gewoon tussendoor, want deze gebakjes zijn op elk moment van de dag eigenlijk dé perfecte snack.

Mocht je nog niet met pastéis de nata- of pastéis de Belem omdat de gebakjes oorspronkelijk uit Belem in Lissabon komen- dan kan ik je vertellen dat het gebakje te vergelijken is met een crème brûlée of crema Catalana, maar dan dus met knapperig deeg en bestrooid met wat poedersuiker en kaneel. Volgens kenners smaken de pastéis de Belem net even (maar puristen zeggen vast ‘wezenlijk’ !) anders dan de pastéis de nata: die eersten zouden iets knapperiger en wat minder zoet zijn. Het oorspronkelijke recept van de gebakjes van Belem is strikt geheim, maar er circuleren diverse recepten voor de pastéis de nata op internet, alsook in Portugese kookboeken, en deze recepten zorgen bijna allemaal voor meer dan prima custardtaartjes. In veel recepten zie je dat er vanille in de custard wordt gebruikt, maar als ik Portugese bronnen moet geloven is dat echt not done en dien je de custard met  wat citroenschil een fris aroma te geven. Zie dus ook hier in onderstaand recept, maar verlang de citroen vooral voor vanille als je daar zin in hebt.

Deze pastéis de nata zijn binnen een half uur klaar, niet moeilijk in elkaar te zetten (wat vaak wel het geval is met gebak) en bestaan slechts uit een paar ingrediënten. Kijk, daar daar hou ik van.

Bak ze! Dus, bak-ze.

Ingrediënten voor 6 pasteis de nata:

6 plakjes bladerdeeg, half ontdooid

2 grote eierdooiers

20 gram maïzena

85 gram suiker

250 milliliter volle melk

Rasp van een halve citroenschil

Kaneel

Poedersuiker

To do:

Verwarm de over voor op 200 graden.

Vet een 6 kleine muffinvormpjes in met boter. Steek rondjes met een doorsnee van ongeveer 10 cm uit de pakjes bladerdeeg. Rol de rondjes iets dunner uit met een deegroller. Bekleed de vormpjes met het deeg en zet de vormpjes daarna in de koelkast terwijl je de custard maakt.

Zet een steelpan op laag vuur en roer de suiker, maizena en eierdooiers totdat het een romig mengsel is. Haal van het vuur en roer beetje bij beetje de melk door het eiermengsel. Zet terug op het vuur, blijf goed roeren totdat het kookt. Laat twee minuten zachtjes doorkoken totdat het een dikke vla is geworden. Roer de citroenrasp erdoor. Laat een paar minuten afkoelen.

Haal de muffinvormpjes uit de koelkast en schenk de iets afgekoelde, maar nog wel warme custard erin. Schuif in de oven en laat 15-20 minuten bakken. Er dienen bruine, gebrande plekken op de custard te komen, maar let goed op dat je de pastéis de nata niet helemaal zwart blakert.

Haal de gebakjes uit de oven en laat 5 minuten in de vorm afkoelen. Haal ze er daarna uit en bestooi met wat poedersuiker en kaneel. Serveer warm.

pastéis de nata

pastéis de nata
pastéis de nata

 

2 thoughts to “De ultieme vakantie gebakjes: pastéis de nata”

  1. Meteen na thuiskomst van vakantie in Portugal ben ik gaan zoeken naar een recept voor deze goddelijke gebakjes. Gelukkig heb jij een simpel en lekker recept gemaakt, dank!

    Ik had nog wel een vraag: hoe veel custard doe jij in de taartjes? Bij mij zwol de custard namelijk enorm op, waardoor ik er een deel heb af moeten scheppen tijdens het bakken – maar na afkoelen zakte het behoorlijk in.

    1. Hoi, wat leuk om van je te horen! Ik vul ze tot net onder de rand. De custard zwelt inderdaad wat op, maar ik zou het dan niet eraf scheppen tijdens het bakken. Als ze daarna weer inzakken heb je als het goed is weer een normaal gevuld gebakje!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *