Vers platbrood met witte bonenpuree, halloumi en tomatensalade

2016 is officieel uitgeroepen tot het Internationale Jaar van de Boon. Wereldwijd zullen diverse aan bonen gelieerde partijen bonen in de spotlights zetten en deze peulvruchtensoort (weer) geliefd maken. Nederland is hier zelfs Blije Boon voor in het leven geroepen door het Nationaal Comité Bonen 2016– serieuze zaken dus! Want ja, nu ik erover nadenk zie ik in restaurants, maar ook bij mensen thuis bonen maar bar weinig op het menu staan. Ik heb de witte bonenpuree van vandaag ook nog nooit bij iemand gegeten helaas (maar misschien is dat toeval) en wanneer een vriend(in) chili con carne heeft bereid wordt het vaak opgeschept met een verontschuldiging in de trant van “sorry, ik had geen tijd om te koken.” Jammer, want dergelijk excuus maken is helemaal niet nodig: bonen zijn de bom wat mij betreft.

De arme boon is dus niet zo populair, heeft een vrij armetierig karakter en staat ondanks zijn hoge gezondheidsgehalte in de schaduw van concurrende superfoods als boerenkool, quinoa en chiazaden. Heel jammer, want bonen zijn niet alleen lekker en gezond, maar je kunt er ook eindeloos mee variëren in stoofpotten, salades mee opfleuren, curry’s van maken of zoals vandaag: witte bonenpuree maken.

Dat koken met bonen tot allerlei lekkers leidt is overigens wel al gebleken uit de populariteit van de gerechten met bonen op Sesu Chops, denk aan de chili met chocolade, de kikkererwtencurry, het stoofpotje met witte bonen en chorizo, de quesadilla’s met linzen (klik hier, hierhier en hier ) en –jaja- het best bekeken gerecht van 2015. Tja. Volgens mij doe ik al langer mijn best om bonen aan de man te brengen en hopelijk gaat dit jaar dan ook iedereen om. Mijn liefde voor bonen zit zo diepgeworteld dat het één van mijn eerste herinneringen omvat: mijn moeder die thuis zilvervliesrijst met rode linzensaus maakte. Terwijl menig kind liever patat of pasta Bolognese at, at ik het liefste die verdomd lekkere linzensaus. Dit komt ook misschien doordat ik het vegetarische dieet van mijn ouders volgde en het voor mij een gewone zaak was om ingrediënten als sojabrokjes en gierst op mijn bord te vinden- en bonen dus ook.

Vers platbrood met witte bonenakker en halloumi
Vers platbrood met witte bonenakker en halloumi

Inmiddels eet ik al weer jaren vlees en hebben mijn ouders de gierst ingeruild voor quorn en andere vleessimulators (vleesvervangers vind ik geen juist woord, want met peulvruchten en melkproducten heb je geen kant-en-klare vega-kipschnitzel nodig), maar de boon speelt zowel bij mijn ouders als mij met grote regelmaat de hoofdrol tijdens lunch en diner. Mijn moeder houdt bijvoorbeeld erg van zwarte bonenpathé en ik ben dol op dips en purees van bonen. Vandaag dan ook een super lekker vegetarisch lunchgerecht met witte bonenpuree, dat heerlijk zacht is maar ook lekker fris en krachtig door de tijm en citroen. Deze witte bonenpuree serveer ik het liefst op een stuk vers platbrood met gegrilde halloumi en een simpele tomatensalade, maar je kunt de puree ook los met wat brood op tafel zetten en lekker bij de borrel eten.

Maak dit recept tijdens het jaar van de boon én in de jaren die volgen. Leve de boon en vooral deze witte bonenpuree!

Ingrediënten voor 4 broodjes met witte bonenpuree, halloumi en tomatensalade

2 blikjes witte bonen a 400 gram, bij voorkeur cannellini bonen

1 teentje knoflook, geplet

sap van een halve citroen

2 takjes tijm

4 eetlepels olijfolie (en afhankelijk van smaak nog wat extra)

Zout en peper

Voor de tomatensalade:

250 gram cherry tomaatjes, in stukken gesneden

een halve rode ui, in dunne ringetjes gesneden

een halve eetlepel citroensap

een flinke eetlepel olijfolie

1-2 eetlepels gehakte platte peterselie

Zout en peper

Overig:

1 avocado, in reepjes gesneden

Een stuk halloumi van 250 gram, in plakken gesneden

4 vers gemaakte platbroden- check hier het snelle en simpele recept

of anders 4 grote pita’s/andere stukken brood

Extra: je hebt een grillpan nodig, maar een koekenpan kan ook

To do:

Als je zelf je platbroden maakt, begin daar dan mee, want het deeg moet even rijzen.

Spoel de bonen af en laat goed uitlekken. Zet een steelpannetje met de olijfolie, het geplette knoflookteentje en de takjes tijm op het vuur en laat rustig warm worden. Wanneer de olie warm is verwijder je de knoflook en tijm, maar dit laatste gooi je niet weg.

Voeg de bonen aan de pan toe en verwarm. Stamp de bonen dan fijn met een stamper, voeg cirtroensap toe en breng op smaak met zout en peper. Als de witte bonenpuree nog te dik en droog is voeg je wat extra olijfolie toe. Wanneer op smaak draai je het vuur uit en zet je de pan met het deksel erop even apart.

Maak de tomatensalade door alle ingredienten door elkaar te mengen en op smaak te brengen met zout en peper.

Zet een grillpan op het vuur en laat goed heet worden. Besprenkel de plakken halloumi met olijfolie en leg in de grillpan. Grill totdat er een mooie grillstreep op de kaas zit, dat duurt ongeveer een minuut per kant. Bak tegelijkertijd de platbroden in een koekepan (of warm kant en klare broodjes op in de oven).

Bouw je broodje: leg een stuk brood op een bord, beleg met witte bonenpuree. Rits een paar blaadjes van het gebakken takje tijm of en strooi over de puree. Leg een beetje tomatensalade op de witte bonenpuree en verdeel er wat stukjes avocado overheen. Beleg tot slot met een paar plakjes halloumi. Herhaal met de andere broodjes en je kunt aanvallen.

Vers platbrood met witten bonenpuree en halloumi
Vers platbrood met witten bonenpuree en halloumi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.