Na een enerverende pakjesavond waarbij ik zoveel cadeaus in ontvangst mocht nemen dat ik me er bijna voor geneerde is de Sint weer veilig thuisgekomen in Spanje. Met de restjes pepernoten nog tussen de kiezen maak ik me nu alvast op voor de kerstdagen. Kerst betekent voor mij als atheïst gezellig samen zijn met familie, rustig aan koken (met één hand in de pannen roeren in in de andere hand een goed glas met het één of ander) en het werk in de keuken vooral niet te gecompliceerd maken. Stressen achter fornuizen en voor hete ovens is op alle dagen van het jaar natuurlijk niet leuk, maar tijdens de kerstdagen is opgefokt kokkerelgehannes al helemaal een absolute no-go voor mij. Bovendien houd ik niet van- het zal je wellicht verbazen- overdadig veel eten tijdens de feestdagen. Ik vind het opmerkelijk hoeveel eten er wordt ingeslagen en ook weer wordt weggegooid eind december. Zonde en niet nodig.
Voor Sesu Chops zal ik de komende twee weken mijn simpele kerstgerechten delen die voornamelijk uit kleine gerechten of bijgerechten zullen bestaan. Ik vind het tijdens kerst namelijk het leukste om verschillende kleine dingen te eten in plaats van grote hompen vlees te bereiden. Om te beginnen een makkelijke, maar feestelijke spinaziesoep.
Soep is onmisbaar tijdens een kerstdiner. Deze spinaziesoep kun je natuurlijk doordeweeks ook prima eten, maar het gepocheerde ei en het geroosterde amandelschaafsel geeft de spinaziesoep een extra feestelijk tintje en is daarmee zeer geschikt om een kerstdiner mee af te trappen. De zoete aardappel zorgt ervoor dat de soep meer body krijgt en geeft de spinaziesoep een licht kruidig karakter. Maak de soep van te voren en pocheer de eieren op het laatste moment: makkelijk!
Serveer de spinaziesoep als voorgerecht tijdens kerst, maar in een grotere portie is deze soep op een doordeweekse dag ook geschikt als voedzame avondmaaltijd.
Ingrediënten voor 4-6 personen:
Spinaziesoep:
1 ui, grof gehakt
2 teentjes knoflook, grof gehakt
1 grote zoete aardappel (ongeveer 375 gram), in blokjes
350 gram spinazie, gewassen en grof gesneden
900 milliliter kippen of groentebouillon
75 milliliter room
25 gram geschaafde amandelen
33 eetlepels gehakte peterselie
Zout en peper
Olijfolie
optioneel: brood om erbij te serveren
Gepocheerde eieren:
4-6 eieren
scheut witte wijnazijn
water
To do:
Zet een kleine koekenpan op het vuur. Rooster het amandelschaafsel heel kort totdat het goudbruin is.
Zet een grote soeppan op het vuur met een scheut olijfolie. Bak de ui en knoflook in zo’n 5 minuten glazig en zacht op laag vuur. Voeg de blokjes zoete aardappel en bouillon toe en breng aan de kook. Kook zachtjes door totdat de zoete aardappelblokjes zacht zijn. Dit duurt ongeveer 5 minuten.
Voeg de spinazie toe. Wanneer de spinazie is geslonken schenk je de room erbij. Draai het vuur uit en pureer met een blender tot een gladde soep. Breng op smaak met zout en peper. Doe de deksel op de pan en zet weg.
Om de eieren te pocheren pak je een grote pan die je met water vult. Voeg een beetje zout toe en breng aan de kook. Draai dan het vuur laag en voeg de witte wijnazijn toe. Roer met een lepel in het water zodat er een draaikolk ontstaat. Breek een ei in een klein kommetje en laat daarna voorzichtig in het midden van de draaikolk glijden. Herhaal dit totdat alle eieren in het water liggen. Zorg dat het water niet hard kookt en pocheer 3 minuten. Haal de eieren met een draadspaan uit het water en laat even uitlekken op keukenpapier.
Schep de spinaziesoep in diepe borden. Leg in elk bord soep een gepocheerd ei. Bestrooi met de geroosterde geschaafde amandelen en peterselie. Serveer indien gewenst met brood. Open het ei met je lepel en laat het eigeel door de soep lopen: lekker!