slacentrifuge

Als Hiske Versprille het zegt: de must-have slacentrifuge

Gadgets voor in de keuken zijn bijzonder gevaarlijk. Frutsels als eiersnijders, citroenpersers, sushi-oprolhulpmiddelen, juliennesnijders, spaghettimeters, champignonborsteltjes en andere prullaria nemen als je niet oppast binnen no time je keuken over en kun je er zelf nauwelijks je kont nog keren. Die hebbedingetjes voor in de keuken zijn natuurlijk ideaal als cadeau, maar na het geef-, ontvang- en bedankmoment begint het ruimteprobleem. En zeg nou zelf: hoe vaak maak je sushi in een mal? Leer rollen! Wanneer pers je een citroen uit met zo’n tool met pit-opvang-bakje? Gebruik je handen! Een julienne snijder? Leer potverdorie snijden! De meeste gadgets zijn gewoonweg overbodig.

Hoe verleidelijk sommige foodies het ook vinden om elke grappige pannenlap of handige theemuts aan te schaffen, ik heb mezelf meestal in de hand. Wanneer mijn oog op een frutsel valt zie ik tegelijkertijd mijn uitpuilende keuken voor me. Dat helpt.

De slacentrifuge wens

Voor mij zijn de onmisbare keukentools op één hand te tellen: een goed koksmes, een mandoline voor als je echt heel dun moet snijden, een siliconen spatel, een grote snijplank en…. een slacentrifuge. Ja, dit laatste lees je goed. Een slacentrifuge. Tot Sinterklaasavond was ik jaren lang slacentrifugeloos, een verschrikkelijke tijd. Niets kan je maaltijd zo goed verpesten als natte, slappe sla of kruiden. Jaren heb ik gedept tot ik een ons woog en zelfs de sla in een theedoek gebonden en er hard mee heen en weer gezwaaid (van Jamie Oliver geleerd), maar zo droog als uit de goede oude slacentrifuge werd de boel nooit.

Waarom ik zo lang op een slacentrifuge heb moeten wachten heeft meerdere redenen. Ten eerste omdat ik me toch een pietsie schaamde voor mijn wens om er één te gebruiken: zo’n ding is natuurlijk lang niet zo blits als een als een blinkend koksmes. Maar nadat ik uit de kast kwam en meneer de vriend inlichtte over mijn slacentrifuge verlangen- en hij eerst afkeurend mompelde dat zo’n ding toch echt wat voor huisvrouwen uit de jaren ’50 was- luidde de legitieme vraag: “waar moeten we zo’n groot ding dan laten?” Goed punt, want de geringe ruimte in de keuken bood echt geen plek voor een sla centrifuge. Zo’n ding heeft namelijk de grootte van een flinke stoofpan. Dus ja, waar láát je dat in je kleine Amsterdamse keuken?

De slacentrifuge die past

Voor elk probleem is er een oplossing, want de vriend zag zo vlak voor Sinterklaas dat Hiske Versprille (de opvolger van Johannes van Dam die heerlijk scherp schrijft) in Het Parool tipte over een slacentrifuge: een super hippe, maar vooral handige bak waar je sla droog en fris uitkomt en bovendien INGEKLAPT kan worden. Jawel, deze sla centrifuge kan min of meer plat gemaakt worden zodat ie een stukje kleiner is dan de ouderwetse exemplaren en staat nu op de stoofpan in mijn kleine keuken te shinen. Dat past nét.

De gewassen sla stop je in het mandje dat ook in- en uitgeklapt kan worden. Vervolgens trek je een paar keer aan de hendel, de boel wordt drooggedraaid en met de handige stopknop kun je alles tot stilstand brengen. Dan is je sla klaar om in een salade verwerkt te worden, of kunnen je kruiden er weer tegenaan. De hoeveelheid water die in de bak achterblijft kun je dan met een voldaan gevoel wegspoelen, wetend dat dit zonder je keukenhulpje allemaal in de salade had gezeten.

Met deze inklapbare slacentrifuge is een langgekoesterde wens is in vervulling gegaan en raad ik iedereen aan om er één aan te schaffen. Hier kan geen juliennesnijder of paddenstoelborsteltje tegenop, hoor. Ban de overbodige keukenprullaria uit je keuken en schaam je vooral niet om iets ogenschijnlijk truttigs als een slacentrifuge in een kastje te hebben staan. Als Hiske zo’n ding zonder blikken of blozen aanprijst, dan doe ik het ook. En als wij dat doen kun jij het ook. Met trots. En mocht je je toch schamen dan kun je dit exemplaar redelijk makkelijk verstoppen door ‘m op te vouwen en in je stoofpan op te beregen. Handig hė?

slacentrifuge
slacentrifuge ingeklapt
slacentrifuge
slacentrifuge uitgeklapt

 

 

 

 

 

 

 

slacentrifuge
slacentrifuge onderdelen

 

 

 

 

 

 

 

 

Merk: Emsa

Inhoud 4 liter

Prijs: E24,95

Voor deze review is niet betaald, ook heeft niemand mij verzocht een review over dit product te schrijven

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *