Helaas staat bij mij mijn keukentijd de laatste tijd enkel in het teken van de bereiding van supersnelle gerechten terwijl ik ondertussen nog met iets anders bezig ben, of slechter nog: afhaalmaaltijden waar het vet vanaf druipt en je bloedvaten meteen van dichtslibben. Deze kippennoedelsoep met paksoi valt gelukkig in de eerste categorie en die heb je daadwerkelijk binnen een kwartier op tafel nadat je een werkdag achter de rug hebt, je huis aan het schilderen bent en ondertussen aan verschillende instanties doorgeeft dat je ergens niet meer woont. Want ja, ik was door mijn verhuizing (naar een huis waar ik feitelijk al jaren meubilair was- lang verhaal) op het romantische idee gekomen om zo vlakvoor mijn officiële intrek het hele huis ook nog even zelf te gaan schilderen, het plafond incluis- zie mij maar als een soort hond die snel zijn territorium wil afbakenen of zo.
Dat 100 vierkante meter witten in twee dagen wel erg voorbarig was en ik nogal van de koude kermis zou thuiskomen had je me op een briefje mee kunnen geven. Maar ik ben er. Het is af. Dit heeft me dus gezellige kokkereltijd gekost, evenals smerige pizza’s (die ik overigens wel meteen verslond). Het enige gerecht dat in deze roerige tijd foto- en blogwaardig was is dan ook deze kippennoedelsoep met paksoi. Ik zeg het je eerlijk: het is geen life-changing soep waar je je moeder meteen over moet opbellen, ook geen smaakbom die je nog dagen bij blijft. Maar deze kippennoedelsoep is wel dé soep om te maken wanneer je hongerig en uitgeput bent en wel iets gezonds en voedzaams wilt eten. Ben je binnenkort heel druk en heb je schilder- of andere verbouwingsklusjes op het program? Plan deze soep in, je zal me dankbaar zijn. Of huur een klusjesman in, dat kan natuurlijk ook.
Ingrediënten voor 2 personen
1 kipfilet, in dunne reepjes gesneden
1 grote paksoi, in grove stukken gesneden
900 milliliter kippenbouillon
een halve theelepel maizena
een halve theelepel baksoda
een kleine duim gember, in plakken en dan julliennne gesneden
100 gram eier- of rijstnoedels
50 gram shiitake paddenstoelen in reepjes gesneden
1 ei
zout en peper
optioneel: chilisaus
To do:
Bestrooi de reepjes kipfilet met baksoda, maizena en zout en peper. Zet apart.
Bereid de noedels, spoel af met koud water en zet apart.
Zet ondertussen een soeppan met wat plantaardige olie op het vuur en laat heet worden. Bak de kipfilet reepjes in een mintuut op middelhoogvuur goudbruin. Voeg de gember en shiitakes toe en schep om. Bak nog een minuut door en schenk de bouillon in de pan en breng aan de kook.
Kook ondertussen in een andere pan een ei.
Voeg de stukken paksoi toe en laat in 3-5 minuten iets slapper worden, maar zorg dat de groente nog steeds wat bite heeft. Proef de soep en breng op smaak met zout en peper. Voeg op het laatste moment de noedels toe, warm goed door en schep dan de kippennoedelsoep in kommen. Snijd het ei doormidden en leg in de soep. Serveer met chilisaus.
Dit recept is gebaseerd op één van de leuke recepten uit het boek van The Dumping Sisters. Lees mijn review hier.
Blijft lekker, zo’n noedelsoepje! Ben echt dol op paksoi!
Dankje! Ik ook 🙂 Gestoomde paksoi vind ik ook altijd lekker- misschien een goed idee voor een volgende blogpost 🙂