Na een lang weekend vol paaseieren en chocoladehazen is wat lichter lentevoedsel uit het Korean Food Lab ook wel even fijn. Deze simpele Koreaanse aubergine salade, gaji namul, is een licht maar smaakvol bijgerecht (banchan) om tijdens een Koreaans diner op tafel te zetten. In combinatie met andere kleine Aziatische gerechten doet de gaji namul het ook goed- dit heeft Julius Jaspers van (onder andere) het restaurant HappyHappyJoyJoy ook ontdekt waar deze banchan op de menukaart staat. De gaji namul maak je ook heel eenvoudig thuis, dus je hoeft er niet persé naar Jaspers’ restaurant voor af te reizen. De aubergines worden kort gestoomd en daarna gemengd in een eenvoudige saus op basis van knoflook, gochugaru (rode pepervlokken) en sojasaus. Easy- en je bepaalt zelf hoe spicy en garlicky de salade wordt.
Koreaanse aubergine salade: steam it!
Eigenlijk hoor je de langwerpige paarse Koreaanse aubergines voor dit gerecht te gebruiken, maar de bekende bolle aubergines uit de supermarkt om de hoek doen het ook prima. Deze zijn iets steviger en wat minder zoet dan de Koreaanse aubergine, maar dat vind ik zelf geen enkel probleem. Het belangrijkste is dat je de aubergines lang genoeg stoomt zodat ze niet meer rauw zijn, maar let ook op dat je de groente op tijd uit het stoommandje vist omdat je anders met papperige aubergine op je bord eindigt: allebei erg onaangenaam. Dit voorkom je door a) bij je stoommand te blijven staan en de boel nauwlettend in de gaten te houden en b) de aubergines in even grote stukken te snijden.
‘Traditioneel’ gezien moeten de aubergines namelijk in grote stukken worden gestoomd en daarna in repen worden gescheurd. Omdat hierdoor de kans groot is dat je je vingers brandt tijdens het scheuren (als je net als ik ongeduldig bent en niet wacht totdat de stukken aubergine iets zijn afgekoeld) en het moeilijker in de schatten is wanneer de aubergine goed gaar is snijd ik de boel vóórdat het de stoommand in gaat al in bite-size stukjes. Dan kan er niets fout gaan. Niets. Nou ja, je kunt je bekkie branden omdat je hongerig een stukje aubergine direct uit de stoommand in je mond propt.
Je kunt deze Koreaanse aubergine salade als lichte lunch eten, maar ook samen serveren met o.a. de spinazie namul, komkommer sangchae, Korean Fried Chicken, bulgogi of bossam. Dat wordt gegarandeerd feest!
Ingrediënten voor 2-4 personen (als bijgerecht)
1 grote aubergine (ongeveer 300 gram)
Dressing:
1 bosui, in dunne ringetjes gesneden
1 teentje knoflook, geperst
1-2 theelepels sesamolie
halve theelepel suiker
1 theelepel rijstazijn
1 theelepel gochugaru
1 theelepel sesamzaad
1 eetlepel sojasaus
To do:
Zet de stoommand in een pan met een laagje kokend water. Snijd de aubergine in stukken van ongeveer 4 centimeter lang en 1,5 centimeter dik. Zorg ervoor dat alle stukken aubergine wel een stuk schil hebben.
Doe de stukjes aubergine in de stoommand en stoom gaar, maar niet zo lang dat ze heel slap en papperig worden. Dit duurt ongeveer 5 minuten, maar dit hangt ook van jouw smaak af. Blijf dus bij de stoommand staan.
Meng ondertussen alle overige ingrediënten voor de dressing. Haal de auberginestukjes uit de stoommand en doe in een grote kom. Laat iets afkoelen en giet de dressing erover. Meng goed door elkaar. Eet de Koreaanse aubergine salade lauwwarm.
Indien je geen stoomfan bent of bang bent dat je de aubergine tot moes laat koken kun je de aubergine ook roerbakken. In dat geval heet deze Koreaanse aubergine salade dan officieel gaji bokkeum.
Ah dit lijkt me echt super lekker, binnenkort zelf maken of maar bij happyhappyjoyjoy eten – wat een straf 😉
Haha, allebei aan te raden 🙂 De eenvoud van dit gerechtje maakt het zo lekker!
Dit ziet er heerlijk uit ! Eén probleempje, hier bij mij in de buurt kan ik het vergeten om gochugaru te vinden. Kan je dat bv vervangen door gerookt paprikapoeder of gedroogde rode chilipepertjes ?
Hoi Peggy, geen gochugaru is geen heel groot probleem hoor. Je kunt het het beste vervangen door pul biber / Aleppo peper, dus als er een Turkse/Midden- Oosterse winkel bij je in de buurt zit, werkt dat heel goed. Je kunt anders ook een andere grove poeder van gedoogde chilipeper gebruiken, maar dan zou ik wel wat minder toevoegen want die is over het algemeen wat heter dan gochugaru.