Markten vind ik te gek en verschrikkelijk. Te gek op een doordeweekse dag wanneer het zonnetje schijnt en je op je dooie gemak verschillende kraampjes af kunt struinen en de meest verse groenten en fruit in kan slaan bij veelal zeer vrolijke marktkoopmannen- en vrouwen. Ik hou van hun vlotte babbel, hun talent voor hoofdrekenen en hun fijne motoriek waardoor al je aankopen in één zwaai netjes in een tasje terecht komen. Hoppa. De markt kan ook een verschrikkelijke plek zijn, met name op zaterdag wanneer hordes mensen de kramen blokkeren, ongegeneerd voordringen en je van alle kanten ellebogen in je zij gedrukt krijgt. Vooral de bijna-aanrijdingen met dames met bugaboos en oudere heren die te hard op scootmobiels de markt over scheuren zijn een bron van irritatie.
Gisteren was het gelukkig geen zaterdag en kon ik rustig via de Ten Katemarkt naar huis lopen. Twee mooie bossen groene asperges staarden me aan en de man erachter bulderde ‘3 eurrrrrrooooo, 3 eurrrrroooo mevrouwww! De laatsteeee asgerges, 3 eurrroooooww’ in mijn oor. Normaal luister ik niet naar schreeuwende mensen, maar op de markt ben ik een ander persoon. Dan mompel ik ‘oké’ en trek ik de portemonnee. Hoppa. De twee bosjes asperges zitten in de hierboven afgebeelde ricottataart. En hieronder vind je het recept.
Ingrediënten voor 1 ricottataart voor 4 personen
Korstdeeg
200 gram bloem
100 gram koude boter, in kleine dobbelsteentjes
2 eetlepels koud water
Theelepel gedroogde tijm
Zout en peper
Vulling
250 gram ricotta
400 gram asperges
75 gram geraspte Parmezaanse kaas
4 bosuitjes, in ringen gesneden
Sap en schil van een halve citroen
3 eetlepels zongedroogde tomaatjes, fijngehakt
2 eetlepels gehakte basilicum
1 theelepel gedroogde tijm
125 milliliter room
2 eieren
To do:
Verwarm de over voor op 190 graden.
Meng de bloem met de gedroogde tijm, wat zout en peper. Meng dan de blokjes boter door de bloem totdat je een kruimelig deeg hebt. Voeg dan wat koud water toe en kneed het deeg even door totdat het een bal vormt. Rol het deeg uit en bedek de taartvorm ermee (ik gebruikte een rechthoekige vorm met uitneembare bodem van 35×12 cm). Druk het deeg aan en snijd het overtollige deeg weg met een deegroller. Dek af met plasticfolie en laat een half uur in de koelkast rusten.
Verwijder het plasticfolie en bedek het deeg met bakpapier. Vul de taartvorm met steunvulling (gedroogde linzen, bonen of rijst) en bak de bodem 15-20 minuten in de oven.
Wanneer de taartbodem bakt begin je met het maken van de vulling. Verwijder de houtachtige delen van de asperges. Snijd de aspergetips af en leg apart. De rest van de asperges hak je in stukjes van ongeveer een centimeter.
Zet een koekenpan op het vuur met een scheut olijfolie. Bak daarin de bosui op laag vuur wat zachter. Draai na een minuut het vuur uit.
Pak een grote kom en meng daarin de ricotta, Parmezaan en de citroensap- en rasp. Roer goed door en voeg de bosui, stukjes asperge (niet de tips!), zongedroogde tomaatjes, basilicum en tijm toe. Breng op smaak met zout en peper. Klop in een andere kom de eieren met de room los en voeg toe aan het ricottamengsel.
Verwijder de steunvulling en het bakpapier van de taartvorm en vul met het ricottamengsel. Besprenkel de bewaarde aspergetips met wat olijfolie en leg boven op de taart. Zet de taart in de oven en bak in 40 minuten gaar. De ricottataart kun je zowel warm als koud eten.