Doenjang stoofpot

Doenjang stoofpot met tofu

Het onstuimige weer van vandaag maakt me niet de meest vrolijke persoon. Werd ik begin van de middag op straat nog overdonderd door bijzonder heftig noodweer inclusief lichtflitsen en bijna omvallende bomen, zojuist liep ik op het ergste voorbereid in een provisorisch regenpak richting de Ekoplaza, waar ik uiteindelijk badend in het zweet naar binnen strompelde omdat de zon zeer fel begon te schijnen. Argh. De beste supermarktmedewerkers moesten me tot hun spijt meedelen dat ze geen halloumi in huis hadden, dus ik keerde ook nog eens zonder kaas terug naar huis. Wat een ellende hè. Nou.

Ik kap ermee voor vandaag. Ik verlaat het huis niet meer en verstop me onder een dekentje. Dit dan wel samen met een hele grote pan doenjang stoofpot (doenjang jjigae in het Koreaans), een goedkope maar smaakvolle troostmaaltijd- ideaal op een druilerige dag als deze. De doenjang stoofpot is net zo makkelijk te maken als de kimchi stoofpot, maar smaakt aardser, zoeter, zouter en is minder spicy dan de versie met kimchi. Met een fijne kom rijst erbij heb je een volledige maaltijd. Je kunt alle groenten in je doenjang stoofpot gooien die je in de koelkast hebt liggen, zo’n beetje alles werkt. En dat is dan wel weer erg fijn op zo’n herfstige dag in mei.

Ingrediënten voor 2-3 personen

150 gram tofu, in blokjes gesneden

3 eetlepels doenjang

1 uit, fijn gehakt

1 teen knoflook, fijngehakt

1 courgette, in blokjes gesneden

150 paddenstoelen, in grove stukken gesneden (shiitake bijvoorbeeld)

400 milliliter visbouillon

250 milliliter water waarin de rijst is gewassen (zie bij ‘to do’)

Een halve rode chili peper, in ringetjes gesneden

Sesamolie

1 bosui, in ringetjes gesneden

To do:

Wanneer je van plan bent om rijst erbij te eten, doe dan het volgende: was de rijst een keer en vang het melkachtige water op en zet apart. Dit zetmeelrijke water maakt de doenjang stofpot straks voller. Was daarna de rijst nog twee keer en kook volgens de instructies op de verpakking.

Zet een pan met een dikke bodem op het vuur en verwarm wat zonnebloemolie. Bak de ui en knoflook licht aan en voeg na een minuut de doenjang toe. Sauteer alles een minuut of twee. Voeg dan de bouillon en het ‘rijstwater’ toe. Roer goed, zorg ervoor dat de doenjang niet gaat klonteren. Breng alles aan de kook.

Wanneer alles kookt voeg je de courgette en de helft van de chili toe. Roer goed en laat 3 minuten zachtjes doorkoken. Voeg dan de paddenstoelen en tofu toe. Laat het geheel dan nog tien minuten op laag vuur doorkoken. Voeg naar smaak meer water of bouillon toe.

Verdeel de stoofpot in diepe borden en maak af met een scheutje sesamolie, wat chili en de ringetjes bosui.

Doenjang stoofpot
Doenjang stoofpot

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *