Kimchi en udon noedelsoep

Korean fusion: Kimchi en Udon noedelsoep

Dat ik verslaafd ben aan kimchi mag duidelijk zijn. Voor eigenlijk alle soorten die er zijn mag je me ’s nachts wakker maken. De niet al te frisse geur van de gefermenteerde groenten neem ik dan op de koop toe. Oude verslavingen maken veelal plaats voor nieuwe verslavingen. Zo is er een periode vol feta verstreken, stond er een aantal jaar terug elke dag een flink stuk börek op het menu en verbood ik mezelf op gegeven moment om nóg meer zakken pistache noten in te slaan omdat ze zo snel op gingen.

Maar gelukkig: bovengenoemde verslavingen heb ik allemaal overwonnen. Dit geldt echter niet voor kimchi, wellicht omdat gefermenteerde groenten een stuk gezonder en lichter zijn dan blokken kaas of deegwaar (mét kaas ertussen), maar vooral omdat kimchi daadwerkelijk overal bij past. Dit leidde ertoe dat mijn kimchi gekte een andere verslaving teweeg bracht: Japanse udon noedels. En dan bij voorkeur in de vorm van een noedelsoep.

Udon noedels zijn de troostende parels onder de Aziatische noedels voor mij: dik, zacht en chewy en daarom ideaal om uit een kom soep op te slurpen. Hoewel udon noedels flinke slierten zijn, zijn ze licht en vrij neutraal van smaak (in tegenstelling tot soba noedels bijvoorbeeld, die van boekweit zijn gemaakt en nootachtig smaken). Gecombineerd met de friszure kimchi en wat tofu komen udon noedels heel goed tot hun recht. Een dampende kom vol zelfgemaakte noedelsoep met het beste uit Korea en Japan is wat mij betreft het ultieme comfortfood na een flinke regenbui of herfstige wervelwind te hebben getrotseerd. Laat deze noedelsoep nou ook nog eens gezond zijn, dus schep gerust drie keer op.

Deze kimchi en udon noedelsoep kun je zo pittig maken als je zelf wilt. Laat de chili weg of voeg juist meer toe en proef van te voren vooral even hoe spicy je kimchi is om een te heftige noedelsoep te voorkomen. Overigens kun je deze boedelsoep ook met een fijne dashi (een bouillon van kombu en bonito vlokken) maken in plaats van doenjang (Koreaanse gefermenteerde sojabonenpasta), maar dat laat ik een andere keer zien!

Kimchi en udon noedelsoep
Kimchi en udon noedelsoep: een bord vol comfortfood om zó in te duiken

Ingrediënten voor 4 personen:

1 ui, fingehakt

2 tenen knoflook

een halve rode chili peper, fijngehakt (weglaten als dat te pittig is)

1 theelepel fijngehakte gember

2 eetlepels doenjang

300 gram kimchi, grof gehakt en bewaar het vocht (gebruik meer/minder kimchi afhankelijk van pittigheid)

200 milliliter vis- of groentebouillon

800 mililiter water

200 gram tofu, in blokjes gesneden

3 bosuitjes, in dunne ringetjes gesneden

300 gram udon noedels

Een paar druppels sesamolie

Wat sesamzaadje voor garnering

Optioneel: gedroogd zeerwier voor garnering, in reepjes

Indien gewenst: sojasaus om de soep verder op smaak te brengen

To do:

Zet een grote pan op het vuur met een scheut zonnebloem olie. Voeg de ui en knoflook toe en bak zacht en glazig- niet bruin. Voe na twee minuten de gember en chilipeper toe. Schep om en bak een minuut. Voeg de kimchi toe en schep alles goed om. Giet de bouillon erbij.

Roer de doenjang los met een paar eetlepels warm water en roer door de kimchi. Voeg 800 mililiter water toe en breng aan de kook. Wanneer het kook draai je het vuur lager en laat je alles 5 minuten zacht doorkoken met de deksel op de pan.

Proef hoe de soep smaakt. Voeg indien nodig wat sojasaus toe. Indien je de soep te zout vindt smaken voeg je extra water toe. Haal dan de udon noedels uit de verpakking en roer door de soep. Na twee minuten voeg de de blokjes tofu toe. Laat alles nog een minuut zachtjes doorkoken. Check of je noedels gaar zijn. Zo niet, laat dan nog zachtjes doorkoken.

Schep de soep met de noedels in diepe borden of kommen. Besprenkel met sesamolie en bestrooi met sesamzaad. Voeg wat gehakte bosuitjes toe en maak af met wat gedroogde zeewierreepjes bovenop.

Kimchi en udon noedelsoep

Kimchi en udon noedelsoep
Kimchi en udon noedelsoep met dikke, zachte udon noedels die je fijn naar binnen kunt slurpen. Met veel lawaai natuurlijk!

One thought to “Korean fusion: Kimchi en Udon noedelsoep”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *