Tempeh chips

Tempeh chips met sweet & spicy dipsaus

Onlangs kreeg ik allemaal foto’s uit de oude doos toegestuurd van lieve (en gekke) vriendin H. van onze vakantie op Bali in 2004. Zij verbleef in de zomer bij haar opa en oma op Java en we hadden afgesproken dat we elkaar na haar familiebezoek op Bali zouden treffen. En zo geschiedde: ik weet nog hoe ik na de douane te zijn gepasseerd de aankomsthal verliet en buiten werd overvallen door een muur van hitte. Ik zat nog geen vijf minuten naast mijn groene hutkoffer op een stoepje te wachten toen ik H. al door de menigte zag opdoemen, vrolijk zwaaiend en met haar bagage achter haar aan sleurend. Het feest kon beginnen.

En het werd een feest. Op de kiekjes zag je ons poseren bij diverse hotspots die het eiland rijk is, gekleed in rokjes met ieniemienie maatjes en bronzige hoofden van de Indonesische zon. We hebben dolfijnen zien zwemmen, onder minimaal toezicht ons duikdebuut gemaakt (“Voor het eerst duiken? Oefenen in het zwembad? Nee joh, we gaan meteen de zee in!”), met parmantige ladyboys gedanst, sieraden gemaakt, een begrafenis van een royal bijgewoond en vooral heel veel lekkere dingen gegeten. Naast weer herinnerd te worden aan een bijzondere vakantie realiseerde ik me twee dingen toen ik de foto’s weer bekeek. Het eerste wat tot me doordrong was dat ik toch écht ouder begin te worden- die strakke kop en maat nul horen nu ik die foto’s weer heb gezien definitief tot het verleden. Niet dat ik hier wakker van lig, maar het is toch frappant om te zien hoe snel 11 jaar voorbij vliegen.

De foto’s veroorzaakte ook nog wat anders: enorme lekkere trek in de crispy tempeh chips waarvan ik tijdens de laatste dagen op Bali- in het drukke Kuta- maar geen genoeg van kon krijgen. Hier vond ik het bewijs dat het lekkerste eten meestal simpel eten is. De tempeh chips waren gewoon dun gesneden stukken tempeh die heel knapperig gefrituurd werden en vervolgens geserveerd met een zoet maar pittige dipsaus op basis van ketjap manis: echt super lekker!

Eenmaal in terug in Nederland heeft de moeder van H. – die de beste Indonesische gerechten kan koken- de tempeh chips nagemaakt zodat ik zo nu en dan weer in gedachten op Bali kon vertoeven . Nu de jaren ongemerkt voorbijgaan verwenen de tempeh chips ook stiekem uit mijn systeem. En dat is jammer omdat deze snack zo veel malen lekkerder is dan een ordinaire zak chips of borrelnoten. Na de Balifoto’s ben ik gelukkig weer volledig back to tempeh chips business en kun jij ze ook heel eenvoudig maken. Zit die pan olie maar op het vuur en bakken de chips. Maak er een foto van: leuk voor later..

Tempeh chips
Tempeh chips

Ingrediënten

1 pak tempeh

750 milliliter (Zonnebloem)olie om te frituren

Snufje zout

Dipsaus

100 milliliter ketjap manis

Halve teen knoflook, geperst

Halve sjalot, fijngehakt

1 theelepel sambal oelek

1 theelepel geraspte gember

1 theelepel sojasaus

optioneel: wat fijngehakte rode peper

To do:

Begin met de dipsaus. Meng alle ingrediënten door elkaar en laat tenminste een half uur staan zodat de smaken zich goed met elkaar mengen.

Doe de olie in een grote wok en laat warm worden- of zet de frituurpan aan. Snijd ondertussen de tempeh in zo dun mogelijke plakjes. Check met een stukje brood op de olie op temperatuur is (rond de 180 graden). Wanneer de olie om het stukje brood flink gaat bruisen is de olie heet genoeg.

Frituur de tempeh chips in tenminste twee rondes. Als je alle tempeh in één keer bakt koelt de olie af en worden de chips niet goed knapperig en nemen ze te veel vet op.

Bak de tempeh chips in ongeveer 4 minuten goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi met wat zout.

Serveer de tempeh chips met de dipsaus. Waarschuwing: het is verslavend.

Tempeh chips
Een berg crispy tempeh chips met sweet & spicy dipsaus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.