Gougères

Mijn lievelingssnack van deze maand is zonder enige twijfel de gougère, het hartige soesje waarbij er wat geraspte kaas door het soezendeeg wordt gemengd. De gougères worden niet gevuld en zijn daarom superlicht: je kunt ze zo van tafel blazen. Verse gougères zijn knapperig van buiten, maar zacht, luchtig en kazig van binnen. Meestal wordt er geraspte Gruyère door het soezendeeg gedaan, maar je kunt eigenlijk elke kaas die mooi smelt wel gebruiken. Ook kun je de gougères extra feestelijk maken door er gedroogde kruiden, chili of bieslook aan toe te voegen. Zo kun je eindeloos variëren met dit fijne hapje en kun je er met kerst of oud en nieuw de show mee stelen- weer eens wat anders dan de stinkende oliebol of saaie kaasstengel (maar waarschijnlijk net zo slecht voor de heupen, laat je vooral niet misleiden door het lichte voorkomen van de gougère). Andere voordelen van het serveren van gougères zijn dat je ze ’s ochtends kunt maken en ze ’s avonds nog net zo lekker zijn. Ook kun je een overgebleven portie prima invriezen. Ingevroren gougères wek je zo weer tot leven door ze een paar minuten in een hete oven te stoppen. Maar deze ogenschijnlijk schattige dametjes zijn wel bijzonder gevaarlijk: na het maken van de foto heb ik er tenminste tien één voor één in een rap tempo in mijn mond gestopt. Daarna werd de schaal buiten mijn bereik verstopt omdat er nog genoeg over moest blijven voor een verjaardagsborrel die later op de dag op het programma stond. Maak er dus genoeg van als je een paar gasten over de vloer krijgt! Overigens, als je deze hartige soesjes beu bent (wat ik me niet kan voorstellen), dan kun je ook eens chouqettes maken, de zoete zusjes van de gougères die bestrooid worden met parelsuiker of chocoladesnippers.

Met onderstaand recept maak je zo’n 25-30 gougères.

Ingrediënten:

100 ml melk

100 ml water

100 gram boter

Snuf zout

200 gram bloem

4 eieren

1 theelepel chilipoeder (optioneel)

Gemalen peper

120 gram geraspte Gruyère + wat extra

 To do:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe de melk, boter, water en zout in een pan en breng langzaam aan de kook. Haal dan de pan even van het vuur en spatel de bloem er door. Zet weer terug op het vuur en gaar de bloem totdat er een bal ontstaat, dat duurt ongeveer 2 minuten. Zet het vuur uit en roer de eieren er één voor één door. Het lijkt er in het begin misschien op dat het deeg schift, maar dat hoort zo. Gewoon goed doorroeren totdat de eieren zijn opgenomen en je een mooi dik beslag hebt. Voeg de geraspte kaas, wat gemalen peper en chili toe.

Bedek een bakplaat met bakpapier. Spuit doppen deeg op de bakplaat. Zorg ervoor dat de gougères niet te dicht naast elkaar liggen omdat ze in volume zullen toenemen. Strooi nog wat extra kaas over de gougères en bak 20 minuten in de oven, of totdat ze goudbruin zijn.

Gougères

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.