Chocolade ganachetaart met chili

Deze chocolade ganachetaart verenigt twee van mijn favoriete ingrediënten: chili en donkere chocolade.

Een tijdje terug was ik te gast bij een vriendin die als een malle kan koken, en me weer eens erg blij maakte met een mooi diner. Ik ben altijd in mijn nopjes als ik haar kooksels mag proeven, omdat ik bij haar elke keer weer de garantie heb op een gezellige avond met echt hemelse happen. Maar voordat ik bij haar ga eten dien ik wel de nodige voorbereidingen te treffen: ik moet me overdag inhouden om veel te eten, om zo extra ruimte voor het diner te creëren, en ik moet me in een stretchbroek (of een broek waarvan de knopen makkelijk los kunnen) hijsen. Kleding waar geen rek in zit is zeer onhandig bij etentjes van deze dame. Deze vriendin houdt namelijk niet van muizenhapjes of porties eten die je alleen met een vergrootglas op je bord ziet liggen, waardoor er eten voor een heel weeshuis op tafel komt te staan tijdens een diner voor twee. Als een stel uitgehongerde wolven stuiven we dan op haar kooksels af, likken de saus van de borden en pulken de aangekoekte stukjes kaas van de ovenschaal. Alles gaat op. Alles. En altijd. Daarna (of soms tijdens het eten) gaan de broekriemen af, de knopen los en wordt de uitvinder van de stretchbroek uitvoerig bedankt. We trekken een nieuwe fles rode wijn open en geven onze bolle buiken de ruimte.

Zo zat ik laatst dus ook met de lovehandles tegen mijn knieën aan uit te buiken van allerlei culinaire creaties die me waren voorgeschoteld. Ik kon geen pap meer zeggen. De vriendin hees zich uit haar stoel en bewoog zich richting het keukenkastje. Het keukenkastje waar ze chocolade in bewaart. De wikkel van reep chocolade werd op de terugweg naar de eettafel al opengescheurd terwijl er ‘dit moet je toch echt nog even proeven’ werd gemompeld. En dat gebeurde: de reep was binnen een paar minuten verdwenen, terwijl we er eerder over eens waren dat we toch echt te veel eten hadden weggewerkt. Maar die reep was goddelijk. Hij bestond uit donkere chocolade met 72% cacao én chili, een van mijn favoriete combinaties in zoetigheden. Ik was al enige tijd van plan om weer eens een chocolade ganachetaart te maken en er wat chili in te verwerken. Met deze repen waar al chili in zit, en de verhouding chocolade-pittigheid perfect is, is het maken van de taart een fluitje van een cent. Deze chocolade ganachetaart met chili wordt dit jaar mijn bijdrage aan het kerstdiner bij mijn familie. Chocolade met vuur: perfect om een kerstdiner spetterend mee af te sluiten.

De chocolade ganachetaart met chili kun je twee dagen van te voren maken, dus het ideale anti-kerststress dessert.

Ingrediënten voor 1 taart van 24 cm

De bodem

100 gram koude boter, in stukjes

170 gram bloem

3 eetlepel suiker

Snufje zout

 De vulling

300 gram donkere chocolade, fijngehakt (ik gebruikte de fairtrade Noir 72% dark with chili- Chocolat Stella)

150 milliliter room

50 gram boter

Snufje zout

 

To do:

Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een taartvorm in met boter. Stop de ingrediënten voor de bodem in een keukenmachine, en mix totdat het deeg op broodkruimels lijkt. Verdeel het deeg over een taartvorm (het liefst met losse bodem) en druk goed aan. Dek af met plasticfolie en zet een half uur in de koelkast. Verwijder het folie en prik met een vork gaatjes in de bodem. Bedek de taartbodem en randen met bakpapier, vul met steunvulling en bak 7 minuten blind in de oven. Verwijder de steunvulling en bak nog eens een minuut of tien of totdat de bodem goudbruin is. Laat de bodem goed afkoelen.

Verwarm de room, zout en de boter in een pannetje totdat de boter is gesmolten. Doe dit op laag vuur, voor een minuut of vier. Plaats de fijngehakte chocolade in een kom en schenk het boter-roommengel erover. Laat het even staan zodat de chocolade smelt. Roer daarna door. Schenk het chocolademengsel in de afgekoelde taartschelp en laat tenminste 3 uur in de koelkast opstijven.

 

Chocolade ganachetaart met chili

  •  Als je echt een zoetekauw bent kun je wat suiker aan de room en boter voor de ganache toevoegen.
  • Ik vind de chocolade ganachetaart simpel en zonder poespas het mooiste, maar je zou ‘m kunnen serveren met opgeklopte room waar je wat mangocurd doorheen schept
  • De pittigheid neemt van de chili neemt iets af doordat je er een ganache van maakt. Wil je de taart echt vol vuur maken, gebruik dat wat minder room en boter. De ganache wordt dan wat steviger (zoals op de foto).
Chocolade ganchetaart met chili
Spicy en heerlijk donker. Dat zijn de kenmerken van deze easy chocolade ganache taart met chili

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *