Gerstepap

Gerstepap of gortpap klinkt smerig, maar is erg lekker! Dit stevige ontbijt verkies ik de laatste tijd boven de overnight oats vanwege de structuur van de stevige graankorrel. Ik geloof dat gerst een vergeten graansoort is of een geitenwolkensokkenimago heeft en daardoor door menigeen wordt genegeerd tijdens boodschappenrondes. Zonde, maar ik begrijp het wel. Ik trok zelf tot voor kort nog wit weg bij het horen van ‘gerst’, ‘gort’ of ‘gierst’, denkend aan de heftige graanschotels met sojabrokjes die mijn moeder op tafel toverde toen we begin jaren tachtig zo ongeveer het enige vegetarisch etende gezin in West-Friesland waren. Nee, er waren toen nog geen vleesvervangende producten zoals perfecte kipsimulaties van de Vegetarische Slager. Het was gerst. En de sojabrok. En.. zilvervliesrijst (met veel vliezen!), linzen en bruine bonen. Hoewel mijn moeder al in geen jaren meer met gerst heeft gekokkereld staat deze graansoort sinds kort weer pontificaal vooraan in mijn keukenkastje. Ik zet er (Koreaanse) thee van, maak er risotto mee (orzotto om precies te zijn) en gebruik het dus ook als ontbijtgraan voor mijn gerstepap. Door de gerst een nacht in wat melk te laten weken en de volgende dag kort te koken krijg je een romig ontbijt, maar met een stevige bite. Lekker! Vanwege de kooktijd is deze gerstepap overigens geen ontbijt voor een haastochtend. Dus niet te lang snoozen.

Ingrediรซnten voor 1 persoon

50 gram gepelde gerst

250 ml melk

1ย  appel, in stukjes

handje noten

kaneel

To do:

Week de gerst een nacht in de melk in de koelkast. Kook de gerst de volgende dag in zo’n 20 minuten gaar. Schep in een kom of op een bord en voeg de appel en noten toe. Bestuif met kaneel en roer door. Krachtvoer! In een kleinere portie ook geschikt als nagerecht.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.