Bibimbap

Dit Koreaanse gerecht verdient een plekje in ieders top-tienlijst met beste comfort foodrecepten. Bibimbap spreek je uit als pibimbap (maar ik heb het ook tijden grinnikend bibambips genoemd) en betekent vrij vertaald ‘gemengde rijst’. Er bestaan talloze bibimbap-variaties en diverse claims op authentieke recepten en rijst-groente-vleescombinaties. Dat is allemaal leuk en aardig, maar in feite is bibimpap gewoon het ideale gerecht om je koelkast mee op te ruimen en restjes rijst op te maken.

Voel je alsnog de druk om dit gerecht op authentieke wijze te bereiden, dan raad ik je aan rauw vlees en rauw eigeel te gebruiken. In de meeste restaurants krijg je echter gekookte of gebakken proteïnen in je kom bibimbap. Afgezien van het feit dat ik dit het lekkerste vind is het qua voedselveiligheid ook niet zo’n slecht idee.

Het recept hieronder is vrij gangbaar en er kunnen allerlei groenten aan toegevoegd worden. Het is niet moeilijk om te maken, maar vergt veel snijwerk en de vaardigheid om meerdere groenten tegelijk, maar in aparte pannen te verwarmen. De ingrediënten die je in mijn versie ziet vind ik zelf onmisbaar in bibimbap. Indien je tips hebt voor een verbeterd bord ‘gemengde rijst’, laat maar van je horen- ik wacht watertandend op je.

Ingrediënten voor 3-4 personen

200 gram (Koreaanse) plakrijst

200 gram rundergehakt

5 gedroogde shiitakes, geweekt en in plakjes gesneden

Een halve courgette, julienne

Een halve winterwortel, julienne

100 gram taugé

2 grote handen verse spinazie

4 eieren

3 bosuitjes, in schuine ringen gesneden

Zout en peper

Olie

Sesamolie

Sesamzaadjes

Marinade voor rundergehakt:

1 eetlepel soyasaus

1 eetlepel sesamolie

1 theelepel bruine suiker

1 teen knoflook, fijngehakt

 Voor de bibimbapsaus

2 eetlepels gochujang (Koreaanse peperpasta)

1 eetlepel sesamolie

1 theelepel suiker

2 theelepels zwarte azijn

1 teen knoflook, fijngehakt

Scheutje water

 To do:

Bereid de rijst. Zorg dat je alle groenten hebt gesneden voordat je ze gaat verwarmen.

Meng het vlees met de soyasaus, sesamolie, suiker en knoflook. Bak in een hete pan op hoog vuur in zo’n 3-5 minuten gaar. Zet apart en dek af met aluminiumfolie.

Zet de waterkoker aan. Zet twee kleine koekenpannen met een beetje zonnebloemolie op het vuur. Bak in de ene pan de wortelreepjes in zo’n 3 tot vier minuten op middelhoog vuur, en in de andere pan bak je de spinazie met een druppel sesamolie totdat de groente wat is geslonken (dit duurt ongeveer een minuut). Zet de wortel en de spinazie apart. Pak een hittebestendige kom voor de taugé. Giet er kokend water over en laat 1 minuut staan. Giet af en spoel kort af met koud water.

Verhit tenslotte weer wat olie in de twee pannen. Bak 4 eieren, sunny side up en verwarm heel kort de shiitakes in de andere pan.

Voor de saus meng je alle ingrediënten door elkaar en roer je het los met een scheutje water. Voeg naar smaak extra peperpasta toe.

Vul grote kommen eerst met rijst en schik de groenten aan de buitenkant naast elkaar. Plaats het ei in het midden. Voeg wat bosuitjes toe en besprenkel met wat sesamolie, sesamzaadjes en je bibimbapsaus. Dien je kom op, kijk naar het vrolijke resultaat en mix dan als een malle alles door elkaar!

Bibimbap

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.