Kimchi jeon de Koreaanse pannenkoek

Dat kimchi bijzonder goed als bijgerecht smaakt mag wel duidelijk zijn, in Korea worden deze gefermenteerde groenten zo ongeveer overal bij geserveerd. En terecht, want eenmaal bekend met kimchi en je raakt verslaafd. Maar je kunt er zo veel meer mee doen, en wel heel eenvoudig. Als voedselavonturier die de Koreaanse keuken verkent werden de recepten voor de perfecte kimchi jeon, de Koreaanse pannenkoek met kimchi al vrij snel het het Korean Food Lab getest.

Mocht je denken dat de goede oude pannenkoek iets is wat enkel aan westerlingen toebehoort, dan heb je het goed mis. Als ik de Koreaanse kookboeken mag geloven bakt men in Korea graag een pannenkoekje of beignet op zijn tijd- en dan niet zo zeer de zoete versies maar de hartige exemplaren. Als ik kimchi op voorraad heb dan is mijn favoriete snack de kimchi jeon. Afhankelijk van de hoeveelheid die je bakt kun je een kimchi jeon ook als een volwaardige lunch serveren of is het zelfs genoeg als avondmaal. Het fijne aan dit recept is dat je binnen no time is lekkers op tafel hebt en er geen technische vaardigheden of speciale keukengerei vereist zijn. Bovendien is een warme kimchi jeon het ultieme comfort food op regenachtige dagen en een afgekoelde versie een feestelijke traktatie op een hete zomerdag, vooral met een dipsaus er bij.

Ingrediënten voor 2 grote pannenkoeken:

250 gram uitgelekte en gehakte kimchi

2 eetlepels kimchi vocht

200 gram bloem

1 ei

200 milliliter ijskoud water

Snuf zout

1 bosui

sesamzaad

 Voor de dipsaus:

1 tl suiker

3 el soyasaus

3 el zwarte azijn

1 el water

Wat fijngehakte rode chilli

Sesamzaad

 To do:

Zet een koekenpan op hoog vuur met een schuit plantaardige olie. Laat de kimchi uitelekken (vang het vocht op!) en hak in kleine stukjes. Kluts het ei met het vocht van de kimchi en het water. Zeef de bloem en voeg toe. Voeg dan zout toe en meng alles goed met een garde tot een glad beslag. Daarna voeg je de gesneden kimchi toe.

Spreid een laag kimchibeslag uit in de koekenpan, zorg dat het beslag overal even dik is. Bak 30 seconden op hoog vuur en draai het vuur dat middelhoog tot laag. Wanneer de pannenkoek bijna droog is aan de bovenkant draai je ‘m om. Druk hem daarna goed aan. Bak nog een minuut of vier.

Hak ondertussen de bosui fijn. Meng alle ingrediënten voor de dipsaus en bestrooi met een beetje bosui. Wanneer de pannenkoek gaar is leg je ‘m op een bord om 5 minuten af te koelen (dan kun je hem beter snijden).

Snijd de kimchi jeon in stukken en bestrooi de kimchi jeon met bosui en wat sesamzaad. Dip in de saus en laat het je smaken!

kimchi jeon

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *