Mango tompouce

Mango tompouce met yoghurt-limoenvulling

Ja! Dit is mijn favoriete zomertoetje en op een vrije ochtend het beste dessert for breakfast. De tompouce! Ik ben dol op de ouderwetse tompouce met een flinke laag banketbakkersroom gesandwicht tussen twee knapperige stukken bladerdeeg. En nog lekkerder is misschien wel het de het laagje roze glazuur op de tompoes en de streep slagroom die daarover heen is gespoten. Ja! Maar het recept voor deze ‘oma’s oer-Hollandse tompouce’ vind je hier niet. Bovendien zie ik mezelf geen banketbakkersroom als ontbijt wegwerken, dat gaat me toch net even te ver.

Wat ik wel zomeravond na zomeravond na een zomerdiner als zomertoetje eet (en dus soms ook op de zomerse ochtend) is een ‘tompouce’ van mango, met een frisse yoghurt-limoenvulling en crispy muntsuiker. Zo’n mango tompouce is flink wat frisser en een pietsie gezonder dan de traditionele, maar net zo lekker- dan wel lekkerder.

Het enige nadeel aan dit recept is dat je toch echt de trotse eigenaar van een mandoline moet zijn om je mango in mooie dunne plakken te kunnen schaven. Zonder gebruik van de mandoline heb ik deze mango tompouce weliswaar ook op tafel gekregen, maar wel met scheve en net even te dikke plakken mango- niet echt charmant, wel rustiek.

Dus let op voordat je met dit recept aan de haal gaat: als je geen mandoline hebt raad ik je aan twee mango’s in te slaan.  Zo heb je in ieder geval genoeg mango om mee te werken. Sla er ook twee in als je sowieso dikke plakken mango het lekkerst vindt. De resten die je overhoudt eet je de volgende dag in een salade of roer je door je bordje granola.

Ingrediënten voor 4 stuks

1 grote mango, goed rijp

250 gram halfvolle yoghurt

100 milliliter slagroom

Sap van een halve limoen

Rasp van limoenschil (van een halve limoen)

50 gram suiker (of meer naar smaak als je een flink zoete tompouce wilt)

3 blaadjes gelatine

En hand muntblaadjes

2-3 eetlepels kristalsuiker

1 grote en rijpe mango

Extra:

-Kleine rechthoekige cakevormpjes of een grotere rechthoekige bak/vorm waar je de vulling in stort en later je vier rechthoekige stukken uit kunt snijden.

-Een mandoline of goede knife skills

-Een vijzel

 To do:

Week de gelatineblaadjes zo’n vijf minuten in een kom koud water. Bekleed vier kleine rechthoekige cakevormpjes met plasticfolie, zorg dat het plastic goed over de randen hangt.

Meng de yoghurt met de helft van de suiker en de limoenrasp in een grote kom. Sla in een andere kom de slagroom stijf met de andere helft van de suiker.

Doe het sap van een halve limoen in een klein steelpannetje en verwarm langzaam. Draai het vuur uit. Knijp de blaadjes gelatine uit en voeg aan het limoensap toe. Roer goed totdat de gelatine is opgelost. Laat twee minuten afkoelen.

Roer het limoensap-gelatinemengsel door de yoghurt. Schep dan voorzichtig de slagroom er doorheen. Verdeel het yoghurtmengsel over de vier vormen, tot net onder de rand, ongeveer 3 cm hoog.* Strijk glad met een lepel en dek af met het overhangende plasticfolie. Zet in de koelkast en laat tenminste 2 uur opstijven.

Schaaf van de mango dunne plakken van ongeveer 5 mm dik met de mandoline. Besprenkel met een beetje limoen- of citroensap.

Om de muntsuiker te maken heb je een vijzel nodig. Doe de suiker en de munt in de vijzel en stamp fijn totdat de suiker op groen zand lijkt. Indien je de suiker te nat vindt voeg je extra suiker toe.

Zet de tompoezen in elkaar. Haal de opgesteven yoghurt uit de vormen door het plastic omhoog te trekken en kieper dan op een bord. Snijd eventuele scheve randen weg. Ik gebruikte vormen van 4 cm breed en 8 cm lang. Afhankelijk van de grootte van je mango kun je de yoghurtvulling nog wat kleiner snijden. Meet de yoghurtvulling nogmaals op en teken het uit op een stukje karton of dik papier (dus ongeveer 4 x 8 cm). Leg het stukje papier op de plakken mango en snijd er 8 rechthoeken uit.

Pak borden of een plank en leg daar vier uitgesneden mangoplakken op. Leg daar bovenop de yoghurtvulling en dek die weer af met een stuk mango. Bestrooi met de muntsuiker.

*Indien je niet over kleine vormen beschikt kun je een grote rechthoekige vorm gebruiken en later de yoghurtvulling in vier plakken van ongeveer 3 cm dik, 8 cm lang en 4 cm breed snijden.

Mango tompouce

Mango tompouce
Mango tompouce met yoghurt-limoenvulling

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *