Bloemkoolpizza

Lichte bloemkoolpizza met gegrilde groenten

Een tijdje terug had ik je al verteld over mijn ontdekking van bloemkool couscous terwijl deze trend voor de echte foodie inmiddels al lang weer passé is. Die couscous van bloemkool is nu gedomesticeerd in het alledaagse menu van velen en geen bijzonder item meer om een mooie foto van te maken, laat staan om over te bloggen. Toch kom ik nu weer met vergelijkbaar oud ‘hot’ nieuws op de proppen: de bloemkoolpizza. Jawel, de pizza met een bodem van bloemkool en waar in het bakproces geen schepje bloem aan te pas komt. Glutenvrij en redelijk caloriearm dus. Dat je een vinkje achter deze termen kunt zetten bij het maken én eten van deze bloemkoolpizza was niet de voornaamste reden om deze pizza te bakken. Want laten we wel wezen: als je op dieet bent moet je eigenlijk ‘nee’ zeggen tegen die vette pizza en jezelf niet pijnigen met een magere simulatie. Waarom zou je een pizza zonder pizzadeeg bakken, zoiets is toch gedoemd om te mislukken? En over die mislukking hoorde ik zo nu en dan wat geklaag, zowel online als onder vrienden. Het ‘deeg’ valt namelijk makkelijk uit elkaar en dan heb je uiteindelijk geen pizza, maar een babyhapje met kaas en groenten- niet leuk. Het leek mij dus een welkome uitdaging om een bloemkoolpizza te maken die niet uit elkaar zou vallen en waarvan je een stuk zonder problemen uit de hand zou kunnen eten. En dat is gelukt- hoewel ik het bewijs hiervoor niet op de foto heb, je moet me dus maar op mijn woord geloven…

Het geheim voor een bloemkoolpizza waarvan de bodem niet uit elkaar dondert? Ei, Parmezaanse kaas en vooral een stel krachtige handen om al het vocht uit de bloemkool te wringen. Succes gegarandeerd!

Het recept hieronder is overigens niet voor één bloemkoolpizza, maar voor twee stuks. Als grote eter verwachtte ik dat één grote, maar lichte bloemkoolpizza niet voldoende zou zijn voor de magen van de meneer met wie ik samenwoon en mij, vandaar. En mijn verwachting klopte, want zo’n pizza zonder bloem eet je met gemak op.

Ingrediënten voor twee grote bloemkoolpizza’s met een doorsnee van 30 cm

Voor de bodem:

1250 gram bloemkoolroosjes (ongeveer 1,5 bloemkool)

50 gram Parmezaanse kaas, geraspt

2 eieren, los geklopt

Twee theelepels gedroogde oregano

Voor de topping

Twee eetlepels tomatenpuree

1 courgette, in plakjes gesneden

1 aubergine, in pakjes gesneden

1 rode ui, in partjes gesneden

Olijfolie

1 bol mozzarella van 125 gram

Extra Parmezaanse kaas om over de pizza te strooien (hoeveelheid naar smaak)

Versgemalen peper

Zout

Een handje basilicum

To do:

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Doe de bloemkool in een foodprocessor en maal fijn totdat het op couscous lijkt. Doe in een grote kom, dek af met plasticfolie en zet 5 minuten in de magnetron op de hoogste stand totdat de bloemkool zacht is. Indien je geen magnetron hebt kun je de bloemkool couscous zo’n 10-12 minuten stomen.

Stort de bloemkool op een schone theedoek en laat afkoelen. Vouw dan de theedoek dicht en wring al het water uit de bloemkool. Het is echt belangrijk dat je al het vocht uit de bloemkool krijgt omdat je anders met een te slappe pizzabodem eindigt. Schrik niet van de ogenschijnlijk kleine hoeveelheid bloemkool die je over houdt.

Bedek twee grote bakplaten met bakpapier. Meng de oregano, ei en kaas door de bloemkool en kneed goed door. Verdeel het ‘deeg’ in tweeën en spreid uit over twee bakplaten. Maak bodems met een diameter van zo’n 30 centimeter. Zorg dat je de bodem goed aandrukt en dat de buitenranden iets dikker zijn, zodat je een ‘korst’ creëert. Wanneer je tevreden bent over je bodem druk je alles voor de zekerheid nog een keer goed aan voordat je de bodems 20 minuten in de oven goudbruin bakt.

Terwijl de bodems in de oven bakken kun je de groenten grillen. Zet een grillpan op hoog vuur. Bestrijk de plakjes courgette, aubergine en partjes rode ui met een beetje olijfolie en bestrooi met wat peper en zout. Grill de groenten ongeveer 3 minuten aan elke kant totdat ze een mooie grillstreep hebben.

Wanneer de pizzabodems klaar zijn haal je ze uit de oven en zet je de oven op 220 graden. Roer de tomatenpuree los met een klein scheutje water en bestrijk de bodems ermee. Verdeel dan de groenten over de bodems. Scheur de mozzarella in stukjes en leg over de groenten. Rasp er wat Parmezaanse kaas over heen en schuif de pizza’s in de hete oven. Bak de pizza’s nog zo’n 10 minuten.

Wanneer de pizza’s klaar zijn bestrooi je ze met de blaadjes basilicum en wat extra kaas. Snijd in stukken en eet uit het vuistje, want als het goed is heb je een dunne, maar stevige bodem die niet uit elkaar valt.

Bloemkoolpizza
Bloemkoolpizza

2 thoughts to “Lichte bloemkoolpizza met gegrilde groenten”

  1. Hoi Sesu,
    Dank je voor deze reminder! Ook al is het volgens jou “oud nieuws”, jouw post komt wel juist op het goede moment. Ik loop net bij de Lidl en courgettes en bloemkool kosten geen (piep) op dit moment. Met andere woorden: seizoensgroenten! En wie lust er nou geen pizza?! Hoewel ik zelf ook met bloemkool pizza wil gaan experimenteren heb ik er nu nog geen ervaring mee. Dus ik ga jouw ervaring delen! Nogmaals dank!

    1. Hoi Yolanda,
      Wat leuk om van je te horen! Ja, de courgettes en bloemkool zijn volop te verkrijgen inderdaad. Ben benieuwd hoe je bloemkoolpizza je zal smaken! Succes ermee!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *