Bloemkool couscous en falafel
, ,

Bloemkool couscous met homemade falafel

Oké, zelfs ik eet na een dag vol zware kost als bierbrood (en een biertje erbij) weleens een wat lichter maal om niet uit mijn broek te groeien. Maar tegen wat blaadjes sla en een wortel zeg ik nee. Een lichte maaltijd moet wel vullen en vol van smaak zijn- en dat kan met onderstaand recept vol bloemkool, knapperige groenten en zelfgemaakte falafel.

De laatste tijd zit ik in een bloemkoolperiode: ik maak er soepen, purees, curry’s en ‘steaks’ van, maar in het bijzonder bereid ik graag een hele berg bloemkool couscous. Wanneer je bloemkool fijn raspt of in de foodprocessor op de pulse-stand tot korrels vermaalt, krijg je iets wat verdacht veel op couscous lijkt. Leuk om gasten mee voor de gek te houden (vooral wanneer ze normaal gesproken geen fan van bloemkool zijn) en ideaal om genoeg groenten binnen te krijgen. Mijn favoriete combinatie is bloemkool couscous met zelfgemaakte falafel: dit laatste is echt een fluitje van een cent en het leuke is dat je zelf de smaak van de falafel in de hand hebt. Bij mij thuis dus geen droge, smakeloze bal, maar sappige en spicy falafel door de harissa die ik door het kikkererwtenmengsel schep.

Deze salade van bloemkool couscous kun je goed in de koelkast bewaren zodat je de volgende dag een goede lunch to-go hebt. Dus raspen die bloemkool!

Ingrediënten voor 4-5 personen

1 bloemkool

Een kleine ui, fijngesnipperd

1 teen knoflook, fijngehakt

3 eetlepels water

1 komkommer, zaadlijst verwijderd en in halve maantjes gesneden

8 radijsjes ,in rondjes gesneden

300 gram linzen (indien uit blik, goed laten uitlekken)

5 bosuitjes, in dunne ringetjes gesneden

Een flinke hand gehakte munt

Een flinke hand gehakte bladpeterselie

150 gram feta

Sap van een halve citroen

Zout en peper

Olijfolie

Falafel:

2 blikken a 400 gram kikkererwten, afgespoeld en uitgelekt

4 eetlepels gehakte peterselie

2 afgestreken theelepels komijn

2 theelepels korianderzaad

3 theelepels harissa

Zout en peper

2 afgestreken eetlepels bloem

Zonnebloemolie

Yoghurtsaus:

250 milliliter Turkse yoghurt

Een half teentje knoflook, fijngehakt

5 blaadjes gehakte munt

Sap van een kwart citroen

Peper en zout

To do:

Begin met de falafel. Doe alle ingrediënten, behalve de bloem in een foodprocessor en maal fijn. Breng eventueel meer op smaak wat extra zout en peper, schep de bloem er door en dek af. Zet tenminste een half uur in de koelkast.

Maak dan de yoghurtsaus: meng alle ingrediënten in een kom en zet afgedekt apart zodat de smaken goed kunnen intrekken.

Rasp de bloemkool tot het de structuur van couscous heeft- dus zorg ervoor dat je niet met bloemkoolpoeder eindigt. Zet je allergrootste koekenpan of wok op het vuur en verwarm wat olijfolie. Voeg de ui en knoflook toe en bak 4 minuten op laag vuur. Draai het vuur middelhoog en schep de bloemkool couscous er doorheen. Laat 2 minuten bakken, voeg drie eetlepels water toe en laat vijf minuten op laag vuur door stoven. De bloemkool couscous dient iets zachter te worden, maar geen papje. Draai het vuur uit, stort de bloemkool couscous in een grote kom en laat afkoelen.

Snijd en hak ondertussen de komkommer, bosuitjes, radijs, peterselie en munt. Schep de groenten, kruiden en linzen door de bloemkool couscous. Verkruimel het stuk feta en schep door de groenten. Voeg een scheut olijfolie en het citroensap toe. Breng op smaak met zout en peper.

Haal het falafelmengsel uit de koelkast. Verdeel het mengsel in 20 stukken en rol ze tot balletjes. Laat in een koekenpan met een dikke bodem een flinke laag zonnebloemolie goed warm worden. Bak de falafel lichtbruin, ongeveer 2 minuten per kant. Het is de bedoeling dat de falafelballetjes een krokant jasje krijgen en van binnen sappig en licht zijn.

Verdeel de falafel over de bloemkool couscous en besprenkel met wat yoghurtsaus. Serveer er een stuk brood bij. Enne, schep gerust een tweede of derde portie op, want ja, dat kan met zo’n lichte maaltijd als deze.

Bloemkool cousous en falafel
Bloemkool couscous en falafel
Share

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *