Ontbijt crumble en courgette brownie
,

Fijn bakweekend: five-spice ontbijt crumble & smeuïge courgette brownie

Courgette brownie
Courgette brownie

Hoewel je vast oren hebt naar een fijne crumble op de ontbijttafel dacht je vast “ulgh” bij het lezen van “courgette brownie” in de titel. Want gatver, een brownie met courgette erin? Is dat niet net zoiets als gestoomde zalm met mashmallows? Nee. Een courgette brownie moet je toch echt één keer in je leven geproefd hebben. Die courgette zelf proef je namelijk niet, maar die groene vriend zorgt er wel voor dat je brownie heerlijk smeuïg wordt en zo lekker nat en klef van binnen blijft. Want zo vind ik brownies zelf het allerlekkerst: ongaar in het midden, zodat ie lekker tussen je tanden blijf plakken wanneer je erin bijt.

Dit gezegd te hebben zijn er nog een andere voordelen aan deze courgette brownie: de courgette maakt de brownie minder zwaar dan de gewone versie en bovendien krijg je meteen een portie groenten binnen. Niet veel, maar toch weer een deel van die dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. Naast groene groente zitten er ook pecannoten, amandelen en cranberries van BitesWeLove op om de boel extra feestelijk te maken. Eerder heb je mijn review over BitesWeLove kunnen lezen en wat ik met de bites heb gekokkereld. Mocht je die blogpost – foei!- over het hoofd hebben gezien, ga dan hier naar toe.

Zoals beloofd vandaag dus de twee andere recepten met de bites die in mijn box zaten: een ontbijt crumble met appel, peer, five-spice (Chinese vijfkruidenpoeder: een specerijenmix bestaande uit kaneel, venkel, kruidnagel, steranijs en szechuanpeper) en bites no. 60, en dus die smeuïge courgette brownie met bites no. 06. Beide recepten zijn super simpel om te maken, ook zonder bites. In dat geval vervang je de bites door wat andere noten en zaden (ongeveer 45 gram).

Five-spice ontbijt crumble

Ontbijt crumble
Ontbijt crumble

Deze ontbijt crumble is vrij gezond en kun je zonder problemen ’s ochtends naar binnen schuiven, maar als dessert doet ie het ook prima. Waarschuwing: wanneer je dit als ontbijt wilt, doe het dan op een ochtend waarop je tijd hebt. De crumble heb je weliswaar zo in elkaar gedraaid, maar hij moet wel een half uur in de oven- en dat is een aanzienlijke tijd voor ren- en vliegochtenden op werkdagen.

De bites in de crumble bestaan uit gedroogde stukjes appel, cashewnoten en rozijnen. Gecombineerd met appel en peer gebakken in five-spice wordt het een ontbijt om u tegen te zeggen.

Ingrediënten voor 2 personen

1 appel, geschild en in schijfjes/blokjes

1 peer, geschild en in schijfjes/blokjes

1 theelepel five-spice

1 eetlepel citroensap

50 gram havervlokken

2 eetlepels amandelmeel

2 eetlepels boter (kokosolie kan ook), en extra om in te vetten

2 eetlepels honing

1 zakje bites no. 60 (of 45 gram andere noten en gedroogd fruit)

optioneel: 2 scheppen Griekse yoghurt of crème fraiche

extra: twee ramekins of een klein ovenschaaltje

To do:

Verwarm de oven voor op 190 graden. Vet de ramekins/ovenschaal in met boter (indien health nut, dan kokosolie).

Doe de stukjes appel en peer in een kom en bestrooi met five-spice en besprenkel met citroensap. Als je bites no. 60 gebruikt: vis de rozijnen er tussenuit en voeg aan het fruit toe. Houd de stukjes gedroogde appel en cashewnoten apart. Meng het fruit goed door elkaar en leg het in de ramekins/ovenschaal.

Smelt de boter en honing op laag vuur in een steelpannetje. Hak ondertussen de bites (of de andere noten) grof door. Draai het vuur uit en roer er de havervlokken, amandelmeel en de bites er doorheen. Verdeel het mengsel over het fruit, schuif in de oven en bak in 20-30 minuten gaar of totdat het fruit gaat bubbelen en de crumble goudbruin is.

Laat de ontbijt crumble iets afkoelen voordat je aanvalt en serveer met een goede schep Griekse yoghurt of crème fraiche.

Ontbijt crumble
Ontbijt crumble met appel, peer, five-spice & bites van BitesWeLove

Courgette brownie

Hierboven heb ik al genoeg gezegd over de courgette brownie, dus laat ik ‘m hier niet nog een keer aanprijzen. Gewoon maken die hap.

Courgette brownie
Courgette brownie

Ingrediënten voor 10-12 stuks

100 gram bloem

100 gram courgette, fijn geraaspt

2 eieren

1 theelepel bakpoeder

1 eetlepel cacaopoeder

200 gram basterdsuiker

60 gram boter

150 gram pure chocolade (70-90% cacao)

1 theelepel vanille extract

snuf zout

1 zakje bites no. 06 (of 45 gram andere noten en gedroogd fruit)

Extra: een brownie bakvorm van 20 x 20 cm of als je die niet hebt een rechthoekige bakvorm. Ik gebruikte er een van 25 x 18 cm

To do:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed de bakvorm met bakpapier of vet in met boter. Rasp de courgette met de fijnste rasp die je hebt en zet apart.

Hak de chocolade grof door en smelt samen met de boter au bain-marie. Wanneer gesmolten draai je het vuur uit en laat je het chocolade-botermengsel iets afkoelen. Doe de bloem, cacaopoeder en bakpoeder in een kom en roer door elkaar. Pak een andere kom en klop de eieren met suiker, vanille en een snuf zout tot een luchtige massa.

Giet het afgekoelde chocolade-botermengsel over het eiermengsel. Roer goed door. Voeg dan beetje bij beetje de droge ingrediënten toe en schep om met een spatel. Daarna roer je de fijn geraspte courgette door het browniebeslag.

Giet het beslag in de bakvorm en strooi de bites (of andere noten) er over heen. Bak 25-30 minuten. De bovenkant moet droog en licht gebarsten zijn, maar de binnenkant nog smeuïg. Laat 10 minuten in de bakvorm afkoelen en verplaats dan naar een rekje om helemaal af te koelen.

Courgette brownie
Courgette brownie: nog lekker zacht en klef van binnen, licht door de courgette en extra lekker met de bites van BitesWeLove

De bites heb ik van BitesWeLove gekregen om te reviewen. Hier ben ik niet voor betaald, ook niet voor de recepten met bites: die zijn geheel op eigen initiatief gemaakt. 

Share

3 comments on “Fijn bakweekend: five-spice ontbijt crumble & smeuïge courgette brownie

  1. Peggy's Pastime
    9 January 2016 at 15:14

    Die brownies moet ik dringend eens proberen. Ik heb de combinatie chocolade – courgette nog al gezien en ik ben er zeer nieuwsgierig naar. Ik heb wel al eens chocolade – rode bieten taart gemaakt, ook een aanrader.

    • Sesu
      9 January 2016 at 15:43

      Oh dat is ook een goed idee, ja! Ik heb ook weleens de combinatie chocolade en pastinaak in een taart gezien. Is misschien ook het proberen waard : )

      • Peggy's Pastime
        10 January 2016 at 11:50

        Die combinatie had ik nog niet gehoord maar als je er over denkt, waarom niet hé. Pastinaak is ook zo wat zoeter. Het proberen inderdaad waard :-).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *