Buikspek is helemaal in vandaag de dag en ik begrijp bijzonder goed waarom. Een stuk langzaam gegaard buikspek is goed troosteten, maar ook een feestelijke crowd pleaser omdat een groot stuk zich perfect leent voor een groepsetentje waarbij een aantal hongerige vrienden of familieleden hun buikje rond kunnen eten.
Ik heb al eens eerder de opmerking gemaakt dat een grote homp dood dier op mijn bord mij meestal niet het water in de mond laat lopen. Van een flink stuk buikspek maakt mijn hart ook niet bepaald een sprongetje. Maar in dunne plakjes of stukjes pulled pork en toegedekt in een blaadje sla en wat ssamjang (saus) vind ik buikspek toch echt een stukje hemel. Hieronder vind je buikspek op zijn Koreaans: Bossam (of Bo-ssam). Het vlees wordt zachtjes gaar gekookt in smaakvolle bouillon op basis van doenjang (gefermenteerde sojabonenpasta), geglaceerd met honing en gochujang (chilipasta) en in de oven geroosterd. Heb je er al zin in?
Ingrediënten:
1 kilo buikspek, met huid en zonder bot
Bouillon/vocht om in te koken
6 tenen knoflook, geplet
1 ui, in grove stukken gehakt
5 bosuitjes, in grove stukken gehakt
55 gram gember, en grove plakken gesneden
2 eetlepels doenjang (gefermenteerde sojabonenpasta)
Water
Voor de rub om het buikspek mee in te smeren:
2 afgestreken eetlepels doenjang
2 eetlepels honing
Een halve eetlepel gochujang (chilipasta)
1 eetlepel geraspte gember
Voor de bossam saus, ssamjang:
1,5 eetlepel doenjang
1 eetlepel gochujang
2 theelepels sesamolie
2 eetlepels sherryazijn
Een halve bosui, in ringetjes gesneden
1 theelepel geroosterde sesamzaadjes
Extra:
Bosuitjes in ringetje gesneden voor garnering
Slablaadjes om als wrap te gebruiken
Kimchi
Evt. wat rijst
To do:
Pak een grote stoofpan en leg er het stuk buispek in. Meng in een bakje de doenjang met een schuitje water en roer los. Voeg de doenjang en de andere ingrediënten voor de bouillon toe aan het buikspek. Giet water in de pan totdat het buikspek net onder staat. Doe de deksel op de pan en breng aan de kook. Laat daarna 1,5 tot 2 uur zachtjes doorkoken totdat het buikspek goed gaar is.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Wanneer het stuk buikspek gaar is haal je het voorzichtig uit de pan en leg je het op een met bakpapier beklede bakplaat. Gooi het kookvocht weg. Laat het stuk buikspek afkoelen en verwijder daarna de huid.
Meng in een aparte kom de ingrediënten voor de rub en smeer op de huidkant van het buikspek. Plaats in de oven en bak een half uur of totdat de bovenkant mooi gekarameliseerd is.
Terwijl het buikspek in de oven staat kun je de bossam saus maken door alle ingrediënten te mengen in een kom. Breng eventueel meer op smaak door er extra azijn, doenjang of gochujang aan toe te voegen.
Haal het buikspek uit de oven en laat het goed rusten. Snijd het daarna in dunne plakjes. Indien je meer zin hebt in een Korean style pulled prok sla wrap kun je het buikspek met twee vorken uit elkaar trekken. Serveer met sla, ingelegde daikon en kimchi. Je bouwt het perfecte hapje door een stukje buikspek (eventueel met wat rijst), wat bosui en saus op een blaadje sla te leggen. Vouw het slablaadje dicht en eet op. Stukje hemel toch?


Dit recept is gebaseerd op een recept van Judy Joo.