Snelle stoof met cannellini bonen

Snelle stoof met cannellini bonen, chorizo en boerenkool

Ik val maar meteen met de deur in huis: deze snelle stoof met cannellini bonen, chorizo en boerenkool is een winnaar. En een life saver, een comfort buddy en een gerecht om je hoofd helemaal in te duwen (servetten bij de hand houden dus). Ik zal je vertellen waarom dit eenpansgerecht minstens zo lekker is als de razend populaire coq a la bière en de chili met rundvlees.

Toen ik vanmiddag een dramatisch gesprek met een niet nader te noemen bedrijf dat gespecialiseerd is in spullen die fotografen gebruiken achter de rug had, besloot ik het pakket dat het desbetreffende bedrijf me veel te laat had toegestuurd op te halen bij de lokale tijdschriften- en sigarenboer in Amsterdam West. Aangezien deze zaak vlakbij de Ten Kate markt zaken doet was dat voor mij geen vervelend uitje en heb ik me onderweg vergaapt aan de uitgestalde soorten gevulde olijven en flinke pompoenen.

Bij het afhalen van mijn lang verwachte pakket- de inhoud zou er voor zorgen dat mijn foto’s ook in de winter van mooi zacht licht konden profiteren- voelde de kartonnen doos al verdacht licht. Ik hield mezelf, als iemand die net het bestaan van de telefoons met touch screens had ontdekt, voor dat de technologie van tegenwoordig zich zodaning had ontwikkeld dat de bestelde onderdelen nog niet eens een halve kilo zouden wegen, dus ik huppelde vrolijk richting huis (a.k.a. fotostudio).

Baaldag

Als je dan tijdens je huppeltochtje door een flinke duif met buikkramp meerdere vloeibare bruine duivenuitwerpselen op je hoofd en in je nek voelt vallen wordt die huppel een ferme tred. Ook de doos met de lichtgewicht camera tools was besmeurd met een aantal bruine vlekken. De ferme tred veranderde in rennen- niet zo’n goed idee omdat de wind in combinatie met mijn flitsende snelheid ervoor zorgde dat mijn haar met derrie in mijn gezicht werd geblazen.

Dan ben je blij wanneer je thuiskomt, je haar kunt wassen en het pakket schoon kunt vegen. Je wordt dan niet zo blij als blijkt dat het grote statief dat je had besteld niet in de doos zit en weer uren met de belabberde klantenservice van het niet nader genoemde bedrijf in de weer bent.

Een baaldag. Of tenminste, zo leek het te worden. Want baaldagen voorkom (of genees je) met snel comfort food. De boerenkool die ik op weg naar de lokale tijdschriften- en sigarenboer had opgepikt schreeuwde vanuit mijn boodschappentas dat hij me wel wilde opbeuren. En dat deed ie.

De snelle stoof als comfort food

Comfort food betekent vaak grote, warme stoofpotten voor mij. Maar die moeten vaak lang op het vuur staan. Een lastige zaak, want baaldagen vragen om snelle actie. Dus bedacht ik deze snelle stoof met fijne cannelini bonen- je weet wel, die witte kidneybonen, flink wat stukken chorizo en fijngesneden boerenkool. Voor deze snelle stoof moet je dan wel cannelini bonen uit blik gebruiken, anders ben je wel wat langer bezig. Naast de intense smaak van chorizo, die zo goed combineert met de bonen en de boerenkool zijn de twee geheime wapens voor deze snelle stoof wat komijn, gerookte paprika poeder en een pietsie chilipoeder. Dat is alles. Maar in een kwartier heb je wel een gigantische pan lekkers vol diepe en troostende smaken op tafel staan.

Met deze winnaar van een snelle stoof werd mijn baaldag een topdag. De foto kon mooier worden belicht, maar je weet nu waarom dat niet is gelukt : )

Snelle stoof met cannelloni bonen, chorizo en boerenkool
Snelle stoof met cannelloni bonen, chorizo en boerenkool: klaar in 15 minuten!

Ingrediënten voor een snelle stoof voor 4 personen

250 gram chorizo, in plakken gesneden

1 ui, fijngehakt

2 teentjes knoflook, fijngehakt

1 grote aardappel van ongeveer 200 gram, in blokjes gesneden

¼ theelepel chilipoeder

1 theelepel komijn

½ theelepel gerookte paprika poeder

2 teentjes knoflook, fijngehakt

200 gram boerenkool, fijn gesneden

450 milliliter kippen- of groentenbouillon

1 laurierblad

2 blikken cannellini bonen

Zout en peper

Olijfolie

Evt. brood om erbij te eten

To do:

Zet een grote (stoof)pan op het vuur met een klein scheutje olijfolie. Wanneer de pan heet is bak je op middelhoog vuur de chorizo totdat ie lichtbruin kleurt. Dat duurt ongeveer 2 minuten. Voeg dan de ui, knoflook, chili- en paprikapoeder en komijn toe toe en draai het vuur wat lager. Bak 3-4 minuten en zorg ervoor dat de ui en knoflook niet verbranden. Voeg de aardappelblokjes toe en schep alles goed door elkaar.

Voeg dan de bouillon toe en doe de boerenkool en een laurierblaadje in de pan. Breng aan de kook. Doe de deksel op de pan en laat zo’n 6 minuten zachtjes doorkoken.

Wanneer de bloemkool zachter is geworden en de aardappelblokjes bijna gaar zijn voeg je de cannellini bonen toe. Schep voorzichtig om. Draai het vuur laag en doe de deksel op de pan. Laat nog 2 minuten doorwarmen.

Check of de aardappelblokjes gaar zijn. Breng op smaak met peper en zout. Pas op met zout aangezien de chorizo al vrij zout is. Schep de snelle stoof in diepe borden en duik erin. Indien gewenst gebruik je bij deze duik een stuk brood om de saus van je bord te vegen.

Snelle stoof met cannelloni bonen, chorizo en boerenkool
Snelle stoof met cannelloni bonen, chorizo en boerenkool. Genoeg voor 4 personen, maar de meneer en ik hebben tot de laatste boon alles opgegeten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.