Coq a la bière

Midweek eenpansgerecht: coq a la bière

Dat Fransen van wijn houden en ook best goed zijn in het produceren ervan weet iedereen wel. Dat ze er ook graag mee koken en er gerechten van terecht komen die onweerstaanbaar lekker zijn en je diëtist veelal een hartverzakking bezorgen is ook alles behalve wereldnieuws. Het herfstige weer leent zich zeer goed voor coq au vin, in rode wijn gestoofde kip: een simpel maar groots troostgerecht. De kip wordt langzaam gestoofd waardoor het vlees zo mals wordt dat het van het bot valt en de rode wijn in een rijke saus verandert. Ja, die coq au vin kent iedereen ook wel. Maar wist je dat het vooral de Zuid Fransen zijn die hun kip graag in wijn koken, maar dat men in Noord Frankrijk de kippetjes maar al te graag in donker bier met flinke karamel toetsen laat zwemmen? Ja, ja: kip met bier, oftewel coq a la bière! Kip en bier vormen sowieso een goede combinatie en het zoete van het bier gaat goed samen met de sjalotten in de stoofschotel, terwijl de knolselderij zorgt voor een frisse tegenhanger.

Coq a la bière
Coq a la bière met bier van Oijen uit de bierbox van Hopper

Coq a la bière is naar mijn idee ietwat lichter en frisser dan in rode wijn gestoofde kip, maar dat lag misschien ook aan het geweldige biertje dat ik voor dit gerecht heb kunnen gebruiken: de Kaboem van brouwerij Oijen die ik eerder via de jongens van Hopper leerde kennen. De kaboem is een quadrupel, een flinke jongen qua alchoholpercentage, maar ruikt fris en heeft een lichtzoete honingsmaak. Dit is geen waanzinnig donker en mierzoet bier zoals de stout- en amberbieren die vaak in stoofschotels worden gebruikt, maar een bier waar de zoet-bitter verhouding prima in balans is en de kruidigheid ervoor zorgt dat je de koude herfst- en winterdagen wel doorkomt- met het bier in je glas of in de coq a la bière. Of beide natuurlijk!

Ingrediënten voor een pan coq a la bière voor 3-4 personen:

4 kippenpoten

4 sjalotten, grof gehakt

2 tenen knoflook, fijngehakt

2 theelepels tomatenpuree

2 grote vastkokende aardappelen

6 grote kastanje champignons, in grove stukken gesneden

150 gram winterwortel, in grove stukken gesneden

200 gram knolselderij in grove stukken gesneden

3 stelen peterselie (+ evt. wat gehakte blaadjes voor garnering)

2 takjes tijm

2 laurierblaadjes

1 flesje bier (een quadrupel, tripel of een bruin biertje)

150 milliliter kippenbouillon

1 eetlepel rodewijn azijn

Zout en peper

Olijfolie

Klontje boter

optioneel: brood voor erbij

To do:

Zet een grote pan met dikke bodem op het vuur met een flinke scheut olijfolie en het klontje boter. Bak de kippenpoten op middelhoog vuur aan alle kanten bruin. Haal de kippenpoten dan uit de pan en zet apart.

Doe de sjolotten in de pan en laat een minuut of vier goed zweten. Voeg de knoflook toe en schep om voordat je de tomatenpuree toevoegt. Schep de tomatenpuree goed door de sjalotten en knoflook en laat een minuut ontzuren. Voeg daarna de aardappel, champignons, wortel en knolselderij toe en sauteer 5 minuten todat de groenten iets zachter zijn geworden.

Stop de kippenpoten weer terug in de pan bij de groenten. Roer het bier, rode wijnazijn en de kippenbouillon er doorheen. Voeg de peterseliestelen, laurierblaadjes en tijm al dan niet bij elkaar gebonden toe, evenals een snuf zout.

Draai het vuur laag en laat 30-45 minuten zachtjes doorkoken met de deksel op de pan totdat de kip gaar is en bijna van het bot valt. Haal de laatste 10 minuten de deksel van de pan zodat de saus kan inkoken. Proef de saus en breng op smaak met zout en peper. Schep op een bord en bestrooi eventueel met wat gehakte peterselie. Eet er brood bij om de saus mee van je bord te vegen!

Coq a la bière
Coq a la bière met knolselderij, sjalotten, aardappel en paddenstoelen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *