Koreaanse sesamkoekjes

Koreaanse sesamkoekjes: ggae gwa ja

Je kent ze vast wel: die dunne, knapperige en sticky sesamkoekjes van de toko (ggae gwa ja in het Koreaans) die zich goed lenen voor een onmiddellijke suiker-shot waar je tanden bijna van uit je mond vallen. Tandartsen zullen deze sesamkoekjes ongetwijfeld op hun zwarte lijst hebben staan, want volgens mij zijn die onschuldig uitziende rechthoekjes sesamzaad enorme gaatjesmakers. Desalniettemin sta ik mezelf negen van de tien keer toe om een pakje sesamkoekjes te kopen en die eet ik dan meteen na het afrekenen buiten op.

De toko die ik altijd bezoek is namelijk bijzonder druk: daar winkelen is een soort survivaltocht waar je met ingehouden buik andere klanten in de kleine wandelpaadjes moet passeren, je ellebogen moet gebruiken als die andere klanten je niet doorlaten, en tegelijkertijd moet je ervoor zorgen dat je winkelmandje en je aan je schouder bungelende handtas de schappen vol kroepoek en noedels niet omver gooien.

Na zo’n strooptocht heb je wel zo’n zoet sesamkoekje verdiend wanneer je zonder al te veel kleerscheuren buiten op de stoep staat na te puffen. En het management van de toko is slim: ze weten dat hun klanten na een rondje winkelen door hun drukke zaak wel een opkikkertje kunnen gebruiken. Men heeft dus strategisch besloten dat die sesamkoekjes me altijd bij de kassa aan moeten te staren terwijl ik met klotsende oksels mijn buit van de dag op de band zet. En ja, dan ben ik dus om en zie ik mijn hand in de koekjes graaien. Zo kom ik dus aan mijn sesamkoekjes, en zo heeft mijn tandarts altijd een fijn klusje aan mij.

Onlangs heb ik uitgevonden dat het net zo makkelijk is om de sesamkoekjes zelf te maken als wanneer ik ze uit de bak bij de toko graai. Deze ggae gwa ja werden binnen 10 minuten in het Korean Food lab geproduceerd. Succes!

Ingrediënten voor ongeveer 20 stuks

200 gram geroosterde sesamzaadjes

125 gram suiker

150 gram maissiroop

4 eetlepels water

Extra: grote bakplaat, twee vellen bakpapier, deegroller

To do:

Bedek een grote blakplaat met bakpapier

Verwarm de suiker, maissiroop en het water in een pan met een dikke bodem. Roer goed door. Breng aan de kook en laat nog twee minuten op laag vuur door borrelen.

Draai het vuur uit en voeg de sesamzaadjes toe. Schep goed om en stort op de met bakpapier beklede bakplaat. Werk nu snel, anders wordt je sesammengsel te hard om uit te rollen. Bedek het sesammengsel met het andere vel bakpapier en rol met behulp van de deegroller uit tot de gewenste dikte. Haal het bovenste vel bakpapier weg en laat de sesamplak vijf minuten rusten.

Wanneer de sesamplak goed afgekoeld en harder geworden is- maar nog niet zo hard dat je ‘m niet meer kunt snijden- vet je een scherp mes in met wat olie of boter en snijd je de sesamplak in stukken.

Laat compleet afkoelen en bewaar in een luchtdichte bak (tot 3 maanden houdbaar!).

Koreaanse sesamkoekjes
Koreaanse sesamkoekjes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *