shortbread gember koekjes

Shortbread gember koekjes: dé koekjes voor kerst

Een ster in koekjes bakken ben ik niet. Een ster in het opeten ervan wel. Ik heb de meneer de slechte gewoonte aangeleerd om na het avondeten altijd een paar koekjes te eten. Dat deed hij een aantal jaar terug niet, maar nu ik zijn leven opfleur gaat hij ’s avonds nadat we onze borden hebben afgelikt automatisch naar het keukenkastje op koekjesjacht. Niet zo gezond, maar hij kan het (vooralsnog) hebben.

Naast mijn experimenten in het Korean Food Lab waar ik de Koreaanse sesamkoekjes en yakwa (gefrituurde Koreaanse gemberkoekjes) heb weten te produceren bak ik eigenlijk nooit koekjes. Waarom weet ik niet. Waarschijnlijk omdat ik niet zo’n pietje precies ben met koken. Van een bakker wordt precisie vereist- alle ingrediënten moeten zorgvuldig gewogen en gemeten worden- en dat doe ik dus vaak niet goed genoeg…

Nu de kerstdagen naderen en deze dagen niet zonder koekjes voorbij mogen gaan leek mij dit een geschikt moment om de bakplaat van mijn oven vol gember koekjes te versieren. Een goed idee, want de geur van gember koekjes bleef de hele avond in de keuken hangen en ik werd daar reuzeblij van.

Deze shortbread gember koekjes zijn eigenlijk voor dummies en voor de niet zo precieze kokkies als ik, maar wel heel lekker, vooral tijdens de koude feestdagen. De gember, kaneel, kurkuma en witte peper maken de koekjes fijn warm en spicy en gaan heel goed samen met een flinke kop dampende thee. Het shortbread deeg is heerlijk kruimelig, licht en niet te zoet. Maar nogmaals, dit recept luistert niet zo nauw, deze gember koekjes kun je ook maken met wat meer suiker door het deeg. Meer of minder specerijen kun je ook naar wens toevoegen of weglaten. Een ideaal koekje zonder bakstress dus!

shortbread gember koekjes
Shortbread gember koekjes

Ingrediënten voor 20-25 shortbread gember koekjes

185 gram bloem

65 gram suiker

130 gram boter

2 theelepels gemberpoeder

½ theelepel kaneel

¼ theelepel kurkuma

Snufje witte peper

Snuf zout

1 theelepel geraspte citroenschil

To do:

Verwarm de oven voor op 190 graden. Meng de bloem en specerijen door elkaar. Snijd de koude boter in blokjes en voeg de suiker en citroenschil eraan toe. Klop met een mixer tot een romige massa. Voeg dan de bloem met specerijen toe en kneed tot een bal. Maak de bal plat en wikkel in plasticfolie. Laat een half uur in de koelkast rusten.

Rol de plak deeg uit totdat het ongeveer een halve centimeter dik is (of iets dikker kan ook). Steek er met een koekjessteker koekjes uit. Ik gebruikte er een met een doorsnee van 5 centimeter.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel de koekjes erover. Laat wat ruimte tussen de koekjes, want ze lopen wat uit.

Bak ongeveer 25 minuten of totdat ze stevig en goudbruin zijn. Laat helemaal afkoelen voordat je aanvalt.

shortbread gember koekjes
Shortbread gember koekjes, lekker met een kop thee

2 Comments

  1. Wat een geweldig lekkere recepten allemaal… deze koekjes lijken me zalig. Ik ben fan!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.