chocoladetaart met bier chocoladefrosting

Sesu Chops 1 jaar: chocoladetaart met bier chocoladefrosting

Ja! Sesu bestaat officieel 1 jaar! Het afgelopen jaar heb ik heel veel recepten op mijn blog kunnen delen, geoefend in het Korean Food Lab en een fototoestel leren vasthouden. Ik heb hier zelf bijzonder veel van geleerd en er- ondanks de vele extra uren achter de laptop en een aantal mislukte baksels- veel plezier aan beleefd. De publicaties op Blog Society, Culy, Elle en FeedFeed voelen als een mooie beloning voor al het blogwerk en daar ben ik stiekem best trots op. Maar het leukste aan het foodbloggen is om te merken dat steeds meer kookgekken de website weten te vinden, de vaste bezoekersaantallen gestaag toenemen en foto’s te krijgen van mensen die zo waar wat van je blog hebben gemaakt. Dat is bijzonder leuk, een beetje maf en motiveert me om door te gaan. Dus bedankt voor de support en leuke reacties!

Zo tegen het eind van het jaar begin ik stilletjes wat plannetjes te smeden voor 2016, het tweede jaar voor Sesu Chops, waarvan ik hoop dat het een knaljaar zal worden met nog meer recepten en andere leuke food gerelateerde zaken. Ik ben bijvoorbeeld van plan het onderdeel Reviews verder uit te bouwen en veel mooie boeken, restaurants en food evenementen te bespreken. Stay tuned dus!

Maar first things first: de eerste verjaardag! En dat moet gevierd worden met een dikke vette chocoladetaart. En niet zo maar een chocoladetaart, maar een romige bom met choco-frosting en dit alles met een gek ingrediënt: bier. Zowel in het beslag van de chocoladetaart zit een scheut donker Schwarz bier als in de frosting die ik tussen en over de taart heb gesmeerd. Wees niet bang voor een bittere biersmaak, daar proef je niks van. Voor deze chocoladetaart heb ik een bier gekozen dat zoet is en tonen van chocolade en koffie bevat: perfect voor gebak. Voor degene die nog niet overtuigd is: er wordt vaak genoeg drank in zoetigheden gestopt (rum en bourbon), dus waarom geen bier? Deze chocoladetaart moet je dus echt even proberen- ik beloof je dat het niet tegen zal vallen. Leuk om eens op een druilerige zondagmiddag uit de oven te toveren, maar deze taart is ook een spetterende afsluiter van een kerstdiner. Zorg er dan wel voor dat je een gaatje over hebt, want deze chocoladetaart is nou niet bepaald het lichtste dessert.

chocoladetaart met bier chocoladefrosting
Chocoladetaart met bier chocoladefrosting: zware kost

Ingrediënten voor een grote chocoladetaart voor tenminste 12 personen

200 gram pure chocolade (tenminste 70% cacao)

250 gram boter

100 milliliter zoet donker bier (Schwarz, Stout, Porter)

50 milliliter zonnebloemolie

250 gram suiker

4 eieren

1 eierdooier

125 milliliter zure room

250 gram bloem

1 eetlepel bakpoeder

3 eetlepels ongezoete cacaopoeder

1 theelepel zout

Bier chocoladefrosting

250 gram boter

400 gram pure chocolade

125 milliliter zure room

250 gram poedersuiker

60 milliliter donker bier (uit hetzelfde flesje dat je voor de taart gebruikt)

125 milliliter slagroom

1 eetlepel ongezoete cacaopoeder

Decoratie:

Kleine zoute pretzels

Malthesers

Extra: springvorm, boter om in te vetten, bakpapier, keukenmachine/mixer

To do:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een springvorm of taartpan met een doorsnee van 24 cm in met boter en bekleed de bodem met bakpapier.

Maak de taart: smelt de chocolade en boter au bain marie. Wanneer beide gesmolten zijn roer je het bier er doorheen.

Klop met een mixer de eieren, eierdooier en suiker luchtig en schuimend. Voeg na 5 minuten de olie en zure room toe. Mix goed door elkaar. Daarna voeg je het chocolade-boter-bier mengsel toe. Mix nog een minuut door.

Meng in een andere kom de bloem, bakpoeder, cacao en zout door elkaar. Voeg daarna rustig toe aan de natte ingrediënten. Mix rustig totdat alles net aan door elkaar gemengd is. Zet dan de mixer direct uit en schenk het beslag in de springvorm. Zet in de oven en laat ongeveer 50 minuten bakken. Check met een satéprikker of de taart gaar is. Laat in de springvorm iets afkoelen en stort daarna op een rekje om verder af te koelen.

Maak de frosting: smelt de chocolade voor de frosting au bain marie. Klop de boter luchtig met behulp van een mixer. Voeg na 5 minuten de zure room toe. Klop totdat het mengsel romig en luchtig is. Voeg dan langzaam de gesmolten chocolade toe. Wanneer de chocolade goed met de boter is gemengd voeg je de poedersuiker toe. Zet de mixer op de laagste stand zodat niet alles onder de poedersuiker komt te zitten. Laat de mixer sneller draaien wanneer de suiker goed is opgenomen. Voeg ten slotte de slagroom en het bier toe. Mix alles nog een minuut goed door en laat afkoelen.

Zet de taart in elkaar: snijd de taart horizontaal door. Besmeer de onderste helft met een flinke laag frosting. Leg de bovenste helft erop. Verdeel de rest van de frosting over de boven- en zijkanten van de taart. Versier met malthesers en zoute pretzels. Je kunt er ook voor kiezen om grof zeezout over de chocoladetaart te strooien. Feest!

chocoladetaart met bier chocoladefrosting
Chocoladetaart met bier chocoladefrosting. Ik heb Zwart van de Gooische Brouwerij gebruikt
chocoladetaart met bier chocoladefrosting
Chocoladetaart met bier chocoladefrosting, pretzels en malthesers

 

2 thoughts to “Sesu Chops 1 jaar: chocoladetaart met bier chocoladefrosting”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *