Pretzels

Onlangs heb ik voor een grote groep bierdrinkende mannen en vrouwen, die de wens hadden om een heuse Oktoberfestdag te simuleren, voorzien van verse pretzels. Ik had deze geknoopte broodjes met zout nog nooit gemaakt, dus het leek me wel leuk om er een aantal te bakken. Vroeger at ik me tijdens vakanties in Duitsland misselijk aan deze broodjes en maakte ik er brillen van door eerst een grote hap uit het dikste deel van de pretzel te nemen en daarna met het restant voor mijn gezicht over de camping te lopen (waarom? geen idee). Ook in New York heb ik al wandelend vele pretzels opgepeuzeld aangezien je daar op elke straathoek wel tegen een pretzelkraampje aanloopt. In Nederland eet ik eigenlijk nooit pretzels, terwijl ik zo dol op brood en ander deegwaar ben. Een batch voor een groep bierdrinkers bakken leek me dan ook een uitgelezen kans om te bekijken of ik de pretzel in mijn eigen bakrepertoire zou kunnen opnemen.

Het aantal gevraagde pretzels voor het bierfestijn bleek 40 te zijn, dus ik heb uiteindelijk uren staan kneden, knopen, koken en bakken om ze vervolgens aan een stel uitgelaten mensen in lederhosen te voeren. Zodra de pretzels op de biertafels werden gezet vlogen de Oktoberfestvierders er als haviken op af. Die bierpullen werden even opzij gezet om de pretzels in gemiddeld drie happen en twee keer slikken te verslinden. Een jongeman brulde met volle monde of er nog meer was en een andere gast vouwde de vlecht van zijn vriendin in de vorm van een krakeling om er vervolgens aan te sabbelen (en daarna met half dichte ogen te vragen of er nog een echte pretzel over was).

De pretzels bevielen dus, maar ik weet natuurlijk niet in hoeverre je op iemands oordeel kunt vertrouwen wanneer er liters bier in het spel zijn. Alle bierdrinkers die ik deze avond ontmoette waren stuk voor stuk de meest dankbare gasten om van allerlei simpele hapjes te voorzien: geen gezanik, geëmmer of vleeseters die opeens beweerden vegetariër te zijn. Maar één dame probeerde op slinkse wijze een paar pretzels die ik voor enkele verlate gasten in de keuken had achtergehouden weg te grissen door snel in het kastje onder het aanrecht te duiken. Ik heb haar om haar middel moeten vastgrijpen en uit de bewaarbak met pretzels moeten trekken. Met een dik exemplaar tussen haar tanden geklemd zei ze nog sorry, om vervolgens te verdwijnen voor een dansje op de schlagermuziek die uit de speakers schalde. Is graaien in spullen (eten) die niet van jou zijn onbeschoft of moet je dat als compliment beschouwen omdat je baksels in de smaak vallen?

Hoe dan ook, de pretzels waren een succes en met onderstaand recept zul jij ook grijpgrage handjes richting je schaal vol baksels veroorzaken. Sla de stap waarin je ze kookt niet over, dat geeft je pretzel die echte pretzelsmaak.

Ingrediënten voor ongeveer 18 pretzels:

500 gram bloem

Zakje gedroogde gist van 7 gram

275 ml warm water

2 tl suiker

10 gram zout

20 gram baksoda

Grof zeezout om over pretzels te strooien

To do:

Meng het water met de gist en laat staan totdat het mengsel een beetje gaat bubbelen. Meng in een andere kom de bloem, zout en suiker. Voeg beetje bij beetje het gistmengsel toe en kneed een minuut of 10 goed door totdat je een elastische bal deeg hebt (eventueel met keukenmachine met een deeghaak). Bestuif een schone kom met wat bloem en plaats het deeg in de kom. Dek af met plasticfolie en laat een half uur rusten.

Bedek twee bakplaten met bakpapier en bestrijk met olie. Bedek de beklede bakplaten op hun beurt met een laag plasticfolie. Wanneer het deeg is gerezen sla je de lucht eruit en kneed je het nog een minuut door. Verdeel het deeg in 18 gelijke stukken. Vorm rolletjes van zo’n 35 cm lang.

Dan begint het knopen. Houd de uiteinden van de rol omhoog en kruis ze. Kruis ze dan nog een keer om elkaar heen zodat je een soort knoop hebt en druk de uiteinden dan stevig tegen de andere kant (de onderkant) van de pretzel vast. Leg de pretzel op een bakplaat onder het plasticfolie. Herhaal. Laat de pretzels dan weer een half uur rijzen.

Verwarm de over voor op 200 graden. Breng in een grote pan 1,5 liter water aan de kook. Voeg de baksoda toe en roer even. Kook de pretzels aan elke kant 1 minuut. Plaats weer terug op de bakplaat en besprenkel met zeezout.

Zet in de oven en bak in ongeveer 20 minuten donkerbruin. Laat afkoelen op een rooster.

 

Pretzels recept
Pretzels

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *