Pompoensoep met miso

Pompoensoep met miso en uiencrème

Ik ben heel blij dat het weer pompoenseizoen is. Pompoen is één van de weinige groenten die zowel in zoete als hartige gerechten prima hun werk doen, denk aan de pumpkin pie en de pompoensoep. Voor het laatste kun je me in de herfst altijd wakker maken of me heel gelukkig zien worden als ik drijfnat van de regen thuiskom en een pan pompoensoep op het fornuis zie staan (dit gebeurt eigenlijk nooit want ik ben de enige in huis die pompoensoep maakt, dus het is nooit een verassing, maar goed).

De lekkerste en voor sommige lezers een ietwat vreemde combinatie vind ik pompoen en miso. De zoete smaak van de pompoen die nog intenser wordt door ‘m eerst te roosteren en de zoute en hartige (umami) smaak van miso (Japanse pasta van gefermenteerde sojabonen) vind ik meesterlijk. Voor deze Japanse pompoensoep wordt meestal kobacha pompoen gebruikt, maar werkt ook prima met een flespompoen.

Deze pompoensoep is echt even anders dan anders, en daarom een must eat voor elke pompoenliefhebber. Hij is namelijk zacht, zoet en hartig en een instant opwarmer voor wanneer je het koud hebt. De Japanse twist zal ervoor zorgen dat je nooit meer soep zonder miso wilt eten- één van mijn keukengeheimen en heel makkelijk (want: hoppa een lepel miso is zo door je soep gegooid). Wat verkruimelde norivellen en geroosterde pijnboompitten zorgen voor structuur en wat bite. Omdat deze soep met Azië flirt leek het me wel zo aardig om ‘m lactose-vrij te houden, maar ik was wel op zoek naar een romige toevoeging. Die vond ik in de briljante uiencrème die zoetzuur en romig smaakt. Wanneer je het dan eet met een broodje misoboter die je in je pompoensoep kan dopen heb je een waar feestmaal- ik beloof het je. Dus vier het pompoenseizoen en slacht een mooi exemplaar voor deze soep!

 

Ingrediënten voor 4 personen

1 flespompoen voor 800 gram- 1 kilo

1 grote ui

2 tenen knoflook

3 eetlepels miso

een halve rode chilipeper (te pittig? Laat weg)

2 eetlepels geraspte gember

1 eetlepel sojasaus

850 milliliter water

2 eetlepels bieslook, gehakt

1 norivel, in stukjes gescheurd

2 eetlepels pijnboompitten

Versgemalen zwarte peper

Voor de mistboter:

100 gram zachte boter, op kamertemperatuur

40 gram miso

1 theelepel versgemalen zwarte peper

Voor de uiencrème:

3 uien

Citroensap

Snuf zout

Olijfolie

Het recept voor de uiencrème komt van Food52

To do:

Voor de uiencrème: verwarm de oven voor op 200 graden. Bestrijk de uien met wat olijfolie. Leg de uien in een braadslee en rooster 45 minuten in de oven. De uien moeten bruin kleuren en zacht voelen wanneer ze klaar zijn. Laat afkoelen en pel dan de ui. De binnenkant moet wit/glazig en zacht zijn. Wanneer de buitenste rokken bruin zijn, gooi je die weg, anders wordt de crème ook bruin. Doe de stukken ui in een keukenmachine met wat citroensap (begin met een paar druppels), olijfolie (een theelepel) en een snuf zout. Pureer tot een crème. Proef of er nog zout, olie of cirtroensap bij moet en voeg zonodig toe. Laat de crème afkoelen en zet apart.

Voor de misoboter: meng de boter, miso en ongeveer een theelepel zwarte peper met een vork door elkaar. Prak goed en zorg ervoor dat de boter een lichtbruine kleur krijgt. Wikkel in plasticfolie of een bakje en laat in de koelkast wat opstijven.

Zet een grote soeppan op het vuur met wat olijfolie. Hak de ui en knoflook. Wanneer de olie heet is doe je de ui en knoflook met een snuf zout in de pan. Draai het vuur middelhoog en laat 3 minuten zacht worden.

Was de pompoen (ik schil een flespompoen nooit), verwijder de pitten en hak in blokjes. Doe de pompoen bij de ui en knoflook en schep om. Voeg de gember en chili toe. Bak alles vijf minuten op laag vuur. Voeg het water toe en breng aan de kook. Wanneer het water kookt schep je een paar eetlepels vocht in een bakje met de miso. Meng goed door elkaar en roer dan door de soep. Doe de deksel op de pan en laat 30 minuten op laag vuur door pruttelen. Niet hard laten koken, want dat kan de smaak van de miso aantasten.

Wanneer de pompoen goed zacht is pureer je de soep met een staafmixer. Meng er wat sojasaus door. Indien je de soep te dik vindt voeg je wat water toe. Roer goed en proef of de soep op smaak is. Voeg eventueel meer zout of sojasaus toe. Kruid af met zwarte peper.

Schenk de pompoensoep in kommen. Verdeel dotjes uiencrème over de soep en bestrooi met stukjes norivel, geroosterde pijnboompitten en bieslook. Serveer er stevig brood bij dat je met de misoboter besmeert.

Pompoensoep met miso

Pompoensoep met miso
Pompoensoep met miso, uiencrème en brood met mistboter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.