Koreaanse taugé salade

Koreaanse taugé salade

De paar weken die ik onlangs aan de Côte d’ Azur heb doorgebracht heeft zijn sporen maar al te goed achtergelaten. De boterige croissants, druipende stinkkazen en kelken wijn zijn gezellig op mijn heupen mee naar Nederland gekomen. Dat is natuurlijk geen drama omdat die weken in Frankrijk meer dan relaxed waren (op een allergische reactie op een insectenbeet na dan, waarna mijn voet zo groot werd als een hunebed), en de wijn en broodjes daar zo veel beter smaken dan in Nederland. Als een echte Hollander heb ik dan ook maar alles- qua eten dan hè- gepakt wat ik kon pakken, en de consequenties van deze graai-en-snaai weken moet ik dus maar zonder gejank aanvaarden.

Nu ik geen toegang meer heb tot die druipende stinkkazen en verse croissants, en het in Amsterdam van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat regent dat het giet breng ik mijn tijd maar al te graag door in het Korean Food Lab voor wat gezonde Koreaanse gerechten. Dit om de Franse souvenirs op mijn heupen te lijf te gaan, maar bovenal omdat ik het Korean Food Lab toch echt wel heb gemist in het zonnige zuiden.

Nu ik de komende tijd vooral weer veel groente wil eten heb ik vandaag een Koreaanse taugé salade gemaakt, oftewel de kongnamul muchim. Dit kleine bijgerecht bestaande uit wat geblancheerde en op smaak gebrachte taugé (sojascheuten) zit bomvol vitamine B en ijzer, en smaakt lekker bij mandu en bibimbap, of kun je ’s middags als lichte lunch eten met een beetje rijst en wat shiitakes.

De klassieke versie van de taugé salade is vrij mild, maar je kunt er ook voor kiezen een pittigere versie te maken met wat gochugaru (pepervlokken) en een beetje sojasaus. In veel Koreaanse recepten wordt de taugé tussen de 5-10 minuten gekookt, maar ik hou erg van knapperige sojascheuten, dus ik blancheer ze kort. Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om de taugé helemaal rauw te eten. Doe wat je wilt, maar maak deze simepele taugé salade vooral!

Ingrediënten voor een bijgerecht voor 4 personen

450 gram taugé

1 theelepel gehakte knoflook

1 bosui, in dunne ringetjes gesneden

2 theelepels sesamolie

Kwart theelepel suiker

1 theelepel geroosterde sesamzaadjes

Zout en peper

Voor de spicy versie:

1-2 theelepels gochugaru

1 theelepel sojasaus

To do:

Zet een grote pan met water op het vuur. Breng het water aan de kook. Blancheer de taugé 30 seconden en spoel af met koud water. Laat goed uitlekken en dep droog.

Meng in een grote kom de sesamolie- en zaadjes, bosui, suiker en knoflook (en evt. De gachugaru en 1 theelepel sojasaus). Voeg de taugé toe, schep goed om. Voeg zout en peper toe. Kneed de taugé een beetje zodat de smaken goed in de sojascheuten kunnen trekken. Serveer de taugé salade als banchan (bijgerecht) bij vlees of vis, de bibimbap of eet als lichte lunch.

Koreaanse taugé salade
De pittige versie van de Koreaanse taugé salade: mét gochugaru
Koreaanse taugé salade
De klassieke Koreaanse taugé salade, kongnamul muchim, zonder gochugaru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *