Jangtteok met boerenkool en chili

Voor slappe en dunne pannenkoeken met wat suiker of jam hoef je me niet wakker te maken. Een kaaspannenkoek gaat er op zijn tijd prima in, maar voor een Koreaans exemplaar kom ik ’s nachts graag mijn bed uit. De kimchi jeons bak ik bijna wekelijks, waarna ik er één meteen opeet en de andere pannenkoek voor later bewaar: ’s nachts dus, wanneer ik door een knorrende maag mijn warme bed moet verlaten om in de keuken rond te stiefelen op zoek naar eten. Dan zijn koude stukjes Koreaanse pannenkoek de perfecte late night snack. De kimchi jeon moet het echter sinds kort opnemen tegen de jangtteok (of jang tteok), een pannenkoek die vergelijkbaar is met de jeon, maar waar ‘jang’ door het beslag zit, zoals gochujang (hete peperpasta) en/of doenjang (gefermenteerde sojabonenpasta). De pasta’s maken de pannenkoek extra hartig, ‘aards’ en zoutig. Je kunt allerlei groenten door het beslag mikken, maar de Koreaanse foodblogger Maangchi bracht me op het idee om boerenkool in de jangtteok te verwerken: lekker winters, volledig in lijn met de huidige kale mania, en ja.. ook nog eens gezond. Met een minigriepje onder de leden probeer ik deze dagen zoveel mogelijk groente en fruit naar binnen te werken, want ik ben mijn verstopte neus, kloppende voorhoofd en blafhoestje meer dan zat. *Uch*

De jangtteok op de foto heb ik met grote haast gebakken en op de foto gezet, omdat ik op tijd in de trein moest springen die me naar Rotterdam zou brengen voor een bezoek aan een Iraanse vampierenfilm op het IFFR. “Bak en fotografeer deze pannenkoek niet in een kwartier” is de wijze les van vandaag. Het beslag vloog weer eens alle kanten op en ik wist de arme jangtteok zelfs nog te verpesten toen hij al bijna gaar gebakken was. De wat lichtere delen op de jangtteok die je op de foto ziet zijn namelijk gemorste klodders beslag die in de pan terecht kwamen door een onhandige zwaai met de opscheplepel die richting de vaatwasser onderweg was. Maar goed, laten we het erop houden dat die zwaai een fijne rustieke twist aan de pannenkoek heeft gegeven, die overigens van zichzelf ook al geen beauty is om te zien (laten we wel wezen: er bestaan mooiere gerechten). De smaak van Koreaanse pannenkoeken is echter wel bijzonder mooi- en daar gaat het uiteindelijk om. Ik kreeg de jangtteok jammer genoeg  niet volledig op voor mijn reis naar Rotterdam, maar was daarom extra gelukkig toen ik bij thuiskomst een flink stuk op mijn aanrecht aantrof. Lekker! Maak ‘m!

Ingrediënten voor 2 jangtteoks

1 ei

300 milliliter koud water

150 gram bloem

2 eetlepels doenjang (Koreaanse sojabonenpasta)

1 eetlepel gochujang (Koreaanse peperpasta)

40 gram boerenkool, gewassen en fijngesneden

3 bosuitjes, in ringetjes gesneden

1 rode chilipeper, in ringetjes gesneden (weglaten als het je allemaal te pittig wordt)

Olie om in te bakken

 To do:

Kluts het ei en meng met het water, doenjang en gochujang. Voeg daarna beetje bij beetje de bloem toe. Wanneer je een glad beslag hebt voeg je de bosui, chili en boerenkool toe.

Zet een koekenpan op hoog vuur en laat heet worden. Voeg een flinke scheut (zonnebloem)olie toe. Wanneer de olie heet is schep je de helft van het beslag in de pan. Spreid het beslag goed uit en zet het vuur middelhoog. Bak in 2-3 minuten goudbruin en keer om. Bak nog 2 minuten aan de andere kant. De buitenkant moet crispy zijn, maar de binnenkant nog zacht (maar wel gaar!). Laat de jangtteok even afkoelen voordat je ‘m in stukken snijdt, anders valt de koek wellicht uit elkaar. Je kunt de jangtteok ‘kaal’ eten, maar ook met een simpele dipsaus.

 

Jangtteok met boerenkool en chili
Jangtteok met boerenkool en chili

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *