Curry met pompoen en kikkererwten

Tegenwoordig vrijwel het hele jaar verkrijgbaar, maar wanneer de zomer voorbij is en de herfst weer een paar maanden domineert, sieren allerlei soorten pompoenen weer menig groentezaak en supermarkt. Een aantal jaar geleden was de pompoen nog niet zo alom vertegenwoordigd in Nederlandse keukens- als kind kende ik de pompoen eigenlijk alleen de hobbelende bal waarin de koets van Assepoester na middernacht in veranderde. Maar tegenwoordig verslind ik graag een (fles)pompoen, net zoals ik in de zomer regelmatig haar dorstlessende broertje de komkommer verorber.

Pompoenen doen het zeer goed met allerlei kruiden en specerijen, en het zachte maar stevige vruchtvlees leent zich prima als vezelrijke vleesvervanger. Voor een complete vegetarische maaltijd heb ik een flespompoen en kikkererwten als hoofdrolspelers in de volgende curry uitgekozen. Dit gerecht maakte ooit eens op een winterse dag deel uit van een diner dat een vriendin en ik samen organiseerden in een café in de buurt. Je kon daar voor een dag kok spelen door de keuken voor een prikkie af te huren, zelf je inkopen te doen en je eigen gasten te ronselen. De keuken was echter verre van schoon en bovendien piepklein: je kon je er nauwelijks je kont keren en de vloer was spekglad van oud vet. Tussen allerlei soort pannen met aangekoekte resten van vele voorgaande kookpartijen stond een gasfornuis en een scheve oven, een van de eerste magnetrons die op de markt zijn verschenen- en dus waarschijnlijk inmiddels radioactief- en daaromheen hingen diverse lepels en spatels van buitengewoon groot formaat. Onderstaande curry met pompoen en kikkererwten heb ik daar in een soort heksenketel in elkaar geflanst met behulp van een spatel zo groot als een roeispaan. Op de ranzigheid en het onaardige personeel na hebben mijn kookvriendin en ik met ontzettend veel lol gekookt. Wellicht wagen we ooit nog eens een gokje. Maar dan neem ik wel mijn eigen kookgerei mee.

Ingrediënten voor 2-3 personen:

400 gram basmatirijst

1 flespompoen, geschild en in blokjes

400 gram kikkererwten

2 grote uien, gesnipperd

3 tenen knoflook, fijngehakt

3 cm gember, fijngehakt

Bosje koriander, zowel de blaadjes als stelen fijngehakt

1 rode peper, fijngehakt (naar smaak met of zonder zaden)

1 el mosterdzaad

1 el currybladeren

2 tl kurkurma

1 tl komijn

1 blik tomatenblokjes

300 ml kokosmelk

Sap van een halve citroen

zonnebloemolie

 To do:

Zet een grote pan op het vuur, laat warm worden en voeg wat zonnebloemolie toe. Bak de blokjes pompoen ongeveer tien minuten. Haal uit de pan en zet apart. Bak in dezelfde pan op laag vuur het mosterdzaad. Als de zaadjes beginnen te ‘poppen’ voeg je de ui en knoflook toe. Laat ze niet al te bruin kleuren. Voeg de gember, gehakte korianderstelen, rode peper, currybladeren, kurkurma en komijn toe. Bak een minuut of drie waarna je de pompoen weer toevoegt. Roer alles voorzichtig, maar goed door elkaar. Voeg de tomatenblokjes met driekwart van het vocht en de kokosmelk toe. Laat alles een kwartier op laag vuur doorstoven. Zet ondertussen de rijst op. Het kost ongeveer 8-10 minuten om basmatirijst te koken. Wanneer de pompoen gaar is laat je de kikkererwten uitlekken en voeg je ze aan de curry toen. Voeg naar smaak citroensap toe en zo nodig wat extra kokosmelk en breng op smaak met zout en peper. Wanneer de curry klaar is dek je de pan af met een deksel of aluminium folie en laat je het drie minuten staan.

Serveer de curry met de geurige basmatirijst en bestrooi met korianderblaadjes.

Pompoencurry met kikkererwten

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.