Aardappel preisoep met bacon gremolata

Nu de aanwezigheid van de herfst meer dan goed te merken is en ik ’s avonds al weer met twee paar sokken in mijn pantoffels door een donker huis banjer, is het weer dampende-soep-tijd. Volle, loeihete soepen waarbij je een brood aan stukken scheurt om in je kom te dopen zijn voor mij deze dagen de perfecte snelle avondmaaltijd. Als er dan ook nog wat speciaals in je soep zit, zoals een gremolata van bacon en een lobbige room met bieslook, dan heb je je koude voeten weer razendsnel opgewarmd- en als je pech hebt, je tong aan de soep verbrand.

Hoe maak je deze aardappel preisoep met bacon gremolata? Heel makkelijk en staat binnen een half uur op tafel.

 

Ingrediënten:

Soep

1 grote ui, grof gehakt

2 tenen knoflook, grof gehakt

1 grote prei, in grove ringen

500 gram aardappelen, geschild en in blokjes

1 liter groentebouillon

Snuf zout

Witte peper

Voor de gremolata

Schil van halve citroen, geraspt

Bacon, in kleine blokjes

Croutons

Bieslookroom

100 ml slagroom, half geklopt

Bieslook, fijngehakt (hoeveelheid naar smaak)

Eventueel: brood

To do:

Bak de ui en knoflook zonder te verkleuren, voeg de prei toe en bak zo’n 3 op middelhoog vuur totdat de prei zacht is. Voeg de aardappelblokjes toe en schep om. Voeg de bouillon toe en laat alles zo’n twintig minuten op laag vuur zachtjes koken.

Bak de bacon op middelhoog vuur in een pan zonder olie totdat e stukjes knapperig zijn geworden. Laat uitlekken op keukenpapier en maal in de keukenmachine. Voeg de croutons toe en maal nog een keer op pulse-stand. Het is niet de bedoeling dat je de croutons helemaal fijnmaalt, omdat je dan paneermeel in je soep krijgt. Voeg wat citroenrasp toe.

Klop de room totdat het de dikte heeft van schenkbare yoghurt. Meng de bieslook erdoor en bewaar wat voor garnering.

Pureer de soep glad. Verdeel de soep over diepe borden en bestrooi met de bacon gremolata. Voeg wat bieslookroom toe en strooi wat bieslookroom over de soep. Serveer meteen- en vergeet dat in stukken gescheurde brood niet.

Ardappel preisoep

2 Comments

  1. Tine Molendijk says:

    Oooh, deze is zó lekker!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.