Haydari

Nazomeren met haydari

Vandaag en morgen is het tijd om volop na te zomeren op je balkon of terras, al dan niet met een dikke trui aan, maar zeker mét drankjes en dips wat mij betreft. Hoewel ik de herfst een prima seizoen vind en soms al uitkijk naar stoofpotten en dikke maaltijdsoepen wil ik nu de zon nog even schijnt het er goed van nemen. Bij zon horen hapjes en bij hapjes horen dips. Tzatziki en hummus zijn favorieten om brood en groenten in te dippen, maar ik kies deze nazomer voor tangy en dikke haydari.

Haydari is een Turkse meze, vergelijkbaar met tzatziki (in het Turks cacık), maar dan voller door de gezeefde yoghurt, frisser door de munt en minus de komkommer. Toen ik in Istanbul woonde koos ik steevast de haydari uit het grote aanbod mezes dat obers op grote dienbladen voor mijn neus hielden. Het is een echte comfort meze en laat zich niet alleen goed smaken met brood, maar ook bij gerechten als sarma (rijst, vlees en groenten in wijnbladeren) of kebab.

De gezeefde yoghurt die je voor de haydari nodig hebt- een Turkse hangop- kun je als süzme kant en klaar in de Turkse winkel kopen of zelf maken door dikke Turkse yoghurt nog dikker te maken door ‘m een even uit te laten lekken in een fijne zeef of kaasdoek. Daarna is het een kwestie van de overige ingrediënten door de hangop roeren en buiten in de nazomerzon ervan te genieten. Dat moet vast lukken!

Ingrediënten voor 1 flinke kom haydari:

250 milliliter Turkse yoghurt of 200 milliliter süzme

1 kleine teen knoflook

1 eetlepel verse munt, fijngehakt en wat extra voor garnering

1 theelepel gedroogde oregano

1 eetlepel olijfolie

Snuf zout

Versgemalen peper

Halve theelepel paprikapoeder of pul biber (Turkse paprikavlokken)

Extra: brood om te dippen

To do:

Indien je Turkse yoghurt gebruikt laat je deze ongeveer een half uur uitlekken in een fijne zeef of opgeknoopt in een stuk kaasdoek.

Doe de süzme in een kom. Knijp de knoflook boven de kom uit met een knoflookpers. Voeg de munt, oregano, olijfolie, zout en peper toe. Schep alles goed door de yoghurt.

Zet tenminste een half uur afgedekt in de koelkast zodat de haydari koud kan worden en de smaken goed kunnen intrekken. Proef daarna of de haydari op smaak is en voeg eventueel nog wat extra peper, zout of munt toe.

Bestrooi de haydari met paprikapoeder of pul biber en wat gehakt blaadjes munt. Serveer met brood (ik gebruikte stukjes pita brood)

Haydari
Haydari

Variatie: zin in een nog vollere haydari? Prak 150 gram witte kaas, beyaz peynir (feta), met de olijfolie, munt, oregano, knoflook, zout en peper en roer het mengsel dan door de süzme. Oef!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *