Mexicaanse tortilla soep
,

Mexicaanse tortilla soep (Sopa Azteca)

Dikwijls heb ik een paar ingrediënten voor mijn neus staan die me smekend aankijken om tot een mooi gerecht omgetoverd te worden. Soms weet ik meteen wat ik wil maken, soms spit ik eerst het internet door voor een portie inspiratie. Voor deze rijke Mexicaanse tortilla soep gold echter iets anders: ik was niet van plan om deze soep te maken, maar de soep drong zich vanzelf aan me op. Dit komt enerzijds omdat een paar ingrediënten uit de feestelijke FoodWeLove box komt die deze maand A Trip to Mexico als thema heeft. Hoe blij ik was met deze Mexicaanse feestbox en hoe het me heeft behoed voor een dikke januaridepressie heb je hier kunnen lezen.

Maar deze tortilla soep is ook het onvermijdelijke resultaat van een klein fietstochtje door de stromende regen. Dit is op zich geen probleem, maar dat wordt het wel wanneer je eerst zelf door een grote plas rijdt en tot aan je sokken doorweekt raakt, daarna een roestig koekblik bestuurd door een opa met overhangende oogleden je fluitend afsnijdt en je van schrik door een kapot bierflesje rijdt. Wanneer je dan thuiskomt, je fiets voor de deur wilt zetten, je sleutel in een modderpoel verdwijnt en je al tastend in de drek vloekend denkt dat je al heel lang naar de wc moet, dan heb je een baalmiddag. Een echte! En de enige remedie op van die natte baaldagen is voor mij een flinke soep. Toen mijn modderpoten en ik eenmaal veilig binnenshuis waren en ik de bonen uit de FoodWeLove box gekookt en wel op het aanrecht zag staan om frijoles negros refritos te bereiden veranderde het menu voor die avond spontaan in soep. En waar word je nou zowel warm als vrolijk van? Alleen van een echte Sopa Azteca natuurlijk!

Mexicaanse tortilla soep
Mexicaanse tortilla soep

En deze tortilla soep is niet zo maar een laf soepje hè. Het is een flinke tante, met tomaat, bonen, kip en natuurlijk wat tortilla chips. De soep is zo vullend dat je er geen brood of rijst bij hoeft te eten. Je schept gewoon een kom vol, fleurt de soep op met condiments als avocado, zure room, limoen en koriander en gewikkeld in een dekentje kun je deze comfortsoep dan fijn opslurpen. De vullende bonen en kip geven je een energieboost en alle kleuren in de soep brengen je geheid weer in de fiesta stemming. Die opa met zijn overhangende oogleden, het bierflesje in je fietsband en je moddervingers ben je dan zo weer vergeten.

Mexicaanse tortilla soep
Mexicaanse tortilla soep

Deze Mexicaanse tortilla soep heb ik bereid met de bonen en de tortilla chips uit de FoodWeLove box van januari, maar deze zijn heel eenvoudig te vervangen door 2 blikjes zwarte bonen en een zak tortilla chips naar keuze.

Ingrediënten voor 4-6 personen

De soep:

1 pasilla chili (chipotle kan ook)

1 grote ui, grof gehakt

3 tenen knoflook, grof gehakt

1 theelepel paprikapoeder

2 theelepels gemalen komijnzaad

½ theelepel chilipoeder

500 gram tomatenblokjes

1,5 liter kippenbouillon

450 gram kipdijfilet, in dunne reepjes gesneden

Bereide schildpadbonen uit de foodwelove box of 2 blikjes zwarte bonen à 400 gram, afgespoeld en uitgelekt (geen fan een flinke hoeveelheid bonen? gebruik dan 1 blikje of vervang door mais)

Zout en peper

Olijfolie

Erbij:

2 flinke handen tortilla chips

1 limoen, in partjes gesneden

1 avocado, in blokjes gesneden

een hand korianderblaadjes, gehakt

100 gram goed smeltende kaas, zoals cheddar

Zure room, hoeveelheid naar smaak

Optioneel: Chipotle salsa picante uit de FoodWeLove box voor een smokey touch

To do:

Zet een grote soeppan op het vuur (zonder olijfolie). Rooster kort de pasilla chili totdat de aroma’s vrij komen. Zorg dat de chili niet verbrandt omdat ie dan wat bitter kan gaan smaken. Haal dan uit de pan en laat iets afkoelen.

Doe een flinke scheut olijfolie in de soeppan en laat warm worden. Voeg de ui, knoflook en een snuf zout toe. Draai het vuur middelhoog en laat 4 minuten rustig bakken en voeg dan het komijnzaad, chilipoeder en paprikapoeder toe. Schep alles goed door elkaar en bak nog 4 minuten. Snijd de pasilla chili grof door, doe in de pan en draai het vuur even uit. Pureer de ui knoflook en chili met een blender tot en pasta.

Zet het vuur weer aan en voeg de tomatenblokjes en kippenbouillon toe. Draai het vuur laag en laat met het deksel op de pan een kwartier zachtjes koken. Pureer daarna een deel van de soep, maar zorg dat ie wel nog een beetje chunky blijft. Voeg de bonen en de kipreepjes toe en laat een minuut of twee doorkoken totdat het vlees gaar is. Proef of de soep op smaak is en kruid met zout en peper.

Verkruimel een deel van de tortilla chips en verdeel over diepe borden of kommen. Bestrooi met een beetje kaas. Schep dan de soep in de komen. Verdeel de avocado, zure room, korianderblaadjes en de overgebleven kaas en tortilla chips over de soep en serveer met een limoen partje. Voor een extra rokerige en spicy dimensie voeg je een paar druppels chipotle salsa picante aan je tortilla soep toe. Eet smakelijk!

De bonen en de tortillachips die hier worden gebruikt komen uit de januari-box die ik opgestuurd heb gekregen door het team van FoodWeLove. Voor mijn eerdere review of dit recept ben ik niet betaald.

Mexicaanse tortilla soep
Mexicaanse tortilla soep: een zonnige soep voor op regenachtige dagen

 

 

 

 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *