Edamame dip

Korean fusion: edamame dip met doenjang

Na de paasdagen en alle grote hoeveelheden cholesterol uit de eieren heb ik- of het weer nou mee zit of niet- zin om de lente te vieren met wat lichte, groene en zonnige snacks. Edamame, jonge sojaboontjes, vind ik altijd een goede bite om in grote hoeveelheden naar binnen te werken zonder het idee te hebben dat mijn bloedvaten onmiddellijk dichtslibben. Bovendien is niets leuker dan de boontjes lekker met wat zeezout en chiliflakes uit de peul op te slurpen.

Maar de edamame dip is een goede tip als je zin hebt in een romige maar frisse spread om je crudités in te dopen- en het is ook nog eens gezond (jaja). Voor deze edamame dip is het het makkelijkst om gedopte boontjes uit het vriesvak van de toko te gebruiken: dat scheelt een hoop tijd. Om de dip romig te maken meng je de edamame met een halve rijpe avocado en voor de Koreaanse twist breng je alles op smaak met wat doenjang (gefermenteerde sojabonenpasta). Als geen doenjang in huis hebt, maar wel wat bruine miso, dan werkt dat ook prima. Deze edamame dip combineert fijn met knapperige radijsjes, stukjes bleekselderij, komkommer en paprika. Dus onthoud je deze week eens van hummus en prak die edamame!

Ingrediënten

1 teentje knoflook, fijngehakt

Halve ui, fijngehakt

2 eetlepels korianderblaadjes, gehakt

300 gram gedopte edamame

1 eetlepel doenjang

Sap van een halve limoen

Zout en versgemalen zwarte peper

Halve theelepel sesamolie

To do:

Als de edamame nog bevroren zijn, giet er wat heet water over en laat een minuut staan. Giet af en dep droog. Doe alle ingrediënten behalve de sesamolie in de foodprocessor en meng tot een puree (of gebruik een staafmixer). Breng op smaak met extra limoensap, doenjang, zout en peper. Doe de dip in een kom en besprenkel met een beetje sesamolie. Dippen maar!

 

Edamame dip
Edamame dip

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.